Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag velger å gå helt nye veier for å avdekke kritikkverdige forhold på byggeplasser i Trøndelag.

- Vi trenger rett og slett hjelp. Vi har bestemt oss for å betale en dusør på 6000 kroner dersom vi får inn tips, og dette tipset fører til skriftlig dokumentasjon på lønnsvilkår under tarifflønn, sier Eystein Garberg, leder i fagforeningen.

At de går til dette skrittet skyldes at de den siste tiden hevder å ha kommet over stadig flere kritikkverdige forhold på byggeplasser.

- Sklidd helt ut på Østlandet

- I sommer avslørte vi sosial dumping på et av de største nybyggene i Trondheim. Der fant vi ufagmessige installasjoner utført av underbetalte elektrikere. Mens trønderske elektrikere var permittert og flere bedrifter gruet seg for å ta inn lærlinger, så valgte de en utenlandsk bedrift som bygde etter 70-talls standard med underbetalte arbeidere. Dette har vi dokumentert, hevder Garberg.

Garberg frykter stadig flere slike tilfeller.

- Vi ønsker ikke modulbygg der såkalte elektrikere følger med modulene fra utlandet og utfører installasjonen til helt andre vilkår enn det vi skal ha i Norge.Vi ønsker heller ikke at elektrikere skal leies inn fra bemanningsbyrå og avlønnes dårligere enn de ansatte i innleiebedriften. Det har allerede sklidd helt ut på Østlandet og nå vil vi være føre var og unngå å komme dit, sier Garberg.

Vil at alle bryr seg

På Elektroarbeidernes Fagforening sin hjemmeside står det at de jobber for at alle i bransjen skal være organisert og jobbe under samme vilkår. Nå har de selv ansatt en person som skal dra rundt og sjekke arbeidsforholdene på arbeidsplasser, men i tillegg ønsker de tips fra folk flest.

- Dessverre avdekker vi ofte kritikkverdige forhold litt for sent, slik at aktuelle etater, som Arbeidstilsynet, det lokale elektrisitetstilsynet og skattemyndighetene, ikke rekker å reagere. For oss er det viktig å avdekke arbeidskraft uten ordentlige lønns- og arbeidsvilkår så tidlig som mulig, dette for å sikre en seriøs elektrobransje i Trøndelag, sier Garberg og har følgende beskjed:

- Følg med, bry deg og tips oss!

- Men føles det riktig å betale dusør til varslere?

- Ja, jeg ser ingen problemer med det. For oss handler det om å ta vare på de rundt 1900 organiserte medlemmene vi har i Trøndelag. Sørge for at de har et godt arbeidsliv, og at de får jobber med gode vilkår, sier Garberg.

- Dusør er et ukjent begrep

Kristian Dahlberg Hauge, tidligere statssekretær og FrP-topp i Trondheim, begynte i sommer i sin nye jobb som direktør for Entreprenørforeningen for bygg- og anlegg og håndverkerforeningen i Trøndelag. Han har ikke tidligere hørt om varslere som mottar dusør.

- Dusør er et ukjent begrep for oss i bransjeforeningen, men det blir hele tiden tatt ulike initiativ for å avdekke ulovligheter i arbeidslivet og da er vi ofte avhengige av tips. En viktig oppgave for fagforeningene er nettopp å få inn tips og sende disse tipsene videre, til Arbeidstilsynet og andre tilsyn. Vi er veldig opptatt av at ulovlig arbeid blir slått ned på, de seriøse skal ikke tape konkurranse mot de useriøse, sier Dahlberg Hauge.

- Så du anbefaler flere fagforeninger å gi dusør?

- At Elektroarbeidernes Fagforening velger å betale ut dusør får de stå for selv. Men det jeg kan si er at tips er viktig og tips for å avdekke ulovligheter er en etablert arbeidsmetode.

- Spesiell praksis

Steffen G. Rogstad, partner og spesialist i arbeidsrett hos advokatfirmaet Arntzen de Besche i Trondheim, sier at å betale dusør for tips ikke er ulovlig. Han mener likevel dette er spesiell praksis fra fagforeningen.

- Det skal mye til for at det skal bli ansett som ulovlig varsling når arbeidstakere kontakter en fagforening om uryddige forhold. Likevel er det ganske spesielt å bruke medlemskontingenten på denne måten. Poenget for fagforeningen må vel være å enten bruke slike saker til å rekruttere nye medlemmer fra bedriftene med uryddige arbeidsforhold eller å bruke sakene til å få medieoppmerksomhet og slik oppnå markedsføring av fagforeningen som vaktbikkje, sier Rogstad.

Advokaten mener også at når det må betales for informasjon, så er ikke de kritikkverdige forholdene så lette å finne.

- Når foreningen må kjøpe informasjon om kritikkverdige forhold, så indikerer vel det at det står ganske bra til? Etter min oppfatning kan jo også en slik ordning med honorarer for informasjon friste enkelte til overdrivelser og reduserer slik troverdigheten til eventuelle varslere, sier Rogstad.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.