- Det er et tankekors at vi ikke har et ledende innovasjonsmiljø i Norge i europeisk sammenheng. Den ledertrøya kan Trondheim ta, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, NHO-foreningen for kunnskap- og teknologibedrifter.

Trøndelag og Oslo og Akershus er begge vurdert til å være på det nest høyeste nivået på barometeret i rapporten European Innovation Scoreboard. Ingen regioner i Norge når helt opp, noe regioner i både Danmark, Sverige og Finland gjør.

Les også: -Teknologi viktigere enn rock

Rapporten vurderer Trøndelag som god på teknologiforskning, men dårligere på teknologieksport og kommersialisering av teknologi. Altså å tjene penger på og skape verdier av teknologien. Trøndelag er bedre på både privat og offentlig anvendt forskning enn Oslo og Akershus. De andre regionene i Norge er vurdert på nivået under Trøndelag og Oslo og Akershus.

- Rundt Gløshaugen har vi det som ligner mest på Silicon Valley i Norge. Utfordringen er å omsette denne kunnskapen til verdier, sier Haugli.

Vil bli viktigst i verden

I Olav Trygvassons gate vil noen gründere ta utfordringen fra Haugli. De vil vise verden sitt bidrag til helseteknologien.

- Vi har ambisjoner om å bli den viktigste leverandøren av gangstøtte i trapp i verden, sier Eirik Gjelsvik Medbø, markedssjef i Assitech.

Adresseavisen møter Medbø i arbeidsfellesskapet Digs. Gangstøtte i trapp er produktet som skal hjelpe eldre med å gå i trappen. De selger i dag produktet i Norge og Sverige. De eksporterer teknologi, noe Trøndelag og Norge generelt er dårlig på, ifølge EU-rapporten. Planen er å fortsette å eksportere fra Trondheim.

Les også: Putt penger i teknologiselskapene (kommentar)

Alle de fire ansatte har gått eller går på NTNU. Ingen av dem kommer fra Trondheim, men de har likevel planer om å bli i byen.

- Mange av gründerne med utspring fra NTNU flytter til Oslo når de er i salgsmodus, på grunn av bedre tilgang til markedsføringskompetanse og at det er nærmere utlandet. Vi vil heller være her vi har nettverket vårt, sier Medbø.

Flytter fra Trondheim til Oslo

I Adresseavisen 29. juli uttalte høyrepolitiker Heidi Nordby Lunde at Oslo burde ta opp kampen med Trondheim om å bli Norges teknologihovedstad. Selv om Oslo og Akershus og Trøndelag blir rangert like godt i EU-rapporten, mener noen at miljøet i Oslo er større. I hvert fall når det kommer til den IT-dominerte delen av teknologibransjen.

Liv Freihow i interesseorganisasjonen IKT-Norge har oppfatning av at mange flytter fra Trondheim etter at ideene er klekket ut.

- Selv om Trondheim har et godt forskningsmiljø, flytter mange fra Trondheim til Oslo når de starter opp IT-bedrifter, sier hun.

Freihow er enig i Håkon Haugli om at Trondheim kan bli bedre på å skape verdier av det de utvikler.

- Trondheim har vært tett knyttet opp mot forskning, på samme måte som næringen i Stavanger og Bergen har vært tett knyttet opp mot oljebransjen. I Oslo har entreprenørskap stått sterkest, sier hun.

Freihow tror det er skjer fordi mange som etablerer seg i denne bransjen vil nå ut internasjonalt, og at Oslo da blir sett på som nærmere det internasjonale markedet.

- Oslo har klart å få til en mer kommersiell tankegang, der samspill mellom business og IT har blitt viktig. De har blitt mye flinkere på dette i Oslo de siste fem årene, sier hun.

Flere oppstartsbedrifter i Oslo

IT-bransjen er en stor del av teknologi- og innovasjonsmiljøet i Norge, og etter søk i Brønnøysundregistrene, er det tydelig at Oslo ligger foran teknologihovedstaden når det kommer til oppstartsbedrifter.

Fram til 1. august i år har det blitt opprettet 36 nye selskaper innenfor IT- og telekommunikasjonsbransjen i Trondheim. Det ligger an til en stor økning fra i fjor. Likevel henger byen etter Oslo, som har 202 nye registreringer.

Les også: Teknologi og forskning må vises bedre i bybildet i Trondheim (leder)

I løpet av hele 2015 ble det etablert 48 bedrifter i Trondheim og 350 i Oslo. Selv om Oslo har mange flere innbyggere, er det likevel forholdsvis flere bedrifter i Oslo enn i Trondheim.

- Det er så mange gode teknologibedrifter i Trondheim, men det kunne ha vært tre ganger så mange, og de kunne ha vært mye større, sier Håkon Haugli.

Han mener at både Oslo-regionen og Trøndelag må bli bedre på å ekspandere ut av Norge. Han tror at en av utfordringene er knyttet til mangel på investeringer.

Mangel på kapital

- En av utfordringene er tilgang på kapital. Dette gjelder i Norge generelt, men kanskje mer i Trondheim enn i Oslo, sier Haugli.

- I Norge har folk investert i bolig og i oljebransjen, og ikke nok i teknologibedrifter, fortsetter han.

Eirik Gjelsvik Medbø og Assitech ikke slitt mest med finansieringen. De har private investorer og har mottatt støtte gjennom offentlige støtteordninger.

- Vår største utfordring er å få produktet vårt kjent på markedet, sier han.

Eirik Gjelsvik Medbø og Assitech vil gjøre det lettere å gå i trapp for gamle og syke folk. Produktet utviklet de da de gikk på NTNU. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Liv Freihow, direktør for næringspolitikk i interesseorganisasjonen IKT-Norge, tror mange IT-bedrifter flytter fra Trondheim til Oslo når de får internasjonale ambisjoner.
Håkon Haugli, administrerende direktør i NHO-foreningen Abelia, mener at investorer heller bør investerie i ny teknologi enn i eiendom og olje.