Bjørnstad sier at han vil ta det opp på sitt neste møte med næringsminister Monica Mæland (H), og antyder en annen reaksjon hvis selskapet hadde holdt til i hennes hjemby.

- Hadde det samme skjedd med et selskap i Bergen, så hadde det vært et ramaskrik uten like, sier Bjørnstad, som er næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

Adresseavisen fortalte tirsdag at Haakon H. Jensen er utnevnt til ny administrerende direktør i det statlige investeringsselskapet Investinor, som har kontor på Brattørkaia i Trondheim. Jensen har sagt han vil fortsette å bo i Asker med familien, men at han vil være i Trondheim så mye som det trengs.

Ønsket finansmiljø

Da Investinor ble opprettet i 2008 ble det bestemt at selskapet skulle ligge i Trondheim. Bjørnstad sier at når Stortinget vedtok dette, så var det ikke bare fordi det var «fint og flott» med adresse i Trondheim.

- Det var fordi man ønsket å utvikle et finansmiljø, og det er mer problematisk å utvikle et slikt miljø når topplederen ikke bor i byen, sier Bjørnstad.

Han sier det forutsetter at toppsjefen også deltar på andre ting som skjer i byen, og ikke bare er til stede på kontoret på Brattøra når det er behov for det. Han sier det er åpenbart at sjefen i Investinor må være mye på reise, men at det også er viktig hvor han drar når han reiser hjem.

Bjørnstad sier at næringsministeren bør ta opp saken i det neste eiermøtet med Investinors styreleder Thomas Falck, og forklare hva som var Stortingets intensjon da selskapet ble lagt til byen. Han sier at han også vil spørre Mæland om hun mener at styret har gjort en god jobb.

Thomas Falck har avvist at den nye Investinor-sjefens bosted vil bety en svekking av miljøet i Trondheim, og har sagt at et samlet styre sto bak utnevnelsen. Falck har sagt at de valgte Jensen fordi «kompetanse trumfer geografisk tilhørighet», og at alle de beste kandidatene var basert på Østlandet.

Oljegründer Erik Haugane sa tirsdag at han ville kastet hele Investinor-styret hvis han var næringsminister.

- Trist utvikling

Bjørnstad påpeker at verken kirkens preses eller direktøren i Miljødirektoratet er bosatt i Trondheim, til tross dette er nasjonale institusjoner som er lagt til byen. Han kaller det en trist utvikling, og frykter at det samme vil skje når Arbeidstilsynet nå skal få ny sjef.

- Her vil ansettelsen skje direkte gjennom Arbeids- og sosialdepartementet, og jeg håper virkelig de er bevisst på at det var en grunn til at tilsynet ble lagt til Trondheim, sier han.

Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, var leder i næringskomiteen på Stortinget da Investinor ble etablert. Han sier det er vanskelig å tolke utnevnelsen som noe annet enn en uthuling av forutsetningen om at selskapet skulle ligge i Trondheim.

- At beslutningsmakt, kompetanse og aktivitet skulle ligge i Trondheim var selvsagt en viktig del av forutsetningen, og jeg setter et stort spørsmålstegn ved beslutningen til styret, sier han.

Borten Moe sier at makt og beslutninger ofte flytter sammen med de sentrale beslutningstakerne, og at det særlig gjelder hvis de flytter til Oslo-området. Han sier at det henger sammen med en generell sentraliseringstendens i Norge, som han tror har muliggjort en slik utnevnelse.

- Det utenkelig å se for seg at sjefen for et stort, kompetansetungt Oslo-selskap skulle bodd i en helt annen del av landet. Den tanken ville ikke blitt tenkt i Oslo-miljøet. I Trondheim blir den ikke bare tenkt, men den blir også implementert, sier han.

Eierskapet til Investinor forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet. Borten Moe sier at selv om det er styrets jobb å utpeke daglig leder, så har eieren et ansvar for å følge med på at forutsetningene for etableringen blir ivaretatt.

Henviser til styret

Adresseavisen har spurt næringsminister Monica Mæland om den nye Investinor-sjefens bosted er i strid med beslutningen om legge selskapet til Trondheim.

Nærings- og fiskeridepartementet svarer dette via kommunikasjonsavdelingen:

«Ansettelse av administrerende direktør er styrets ansvar. Spørsmål knyttet til ansettelsesforhold og organisering av virksomheten må rettes til styret i Investinor.»

- Betydelig tilstedeværelse

Haakon H. Jensen sier til Adresseavisen at han gleder seg til å ta fatt på jobben og å få et bredere nettverk i Trondheimsregionen.

- Min erfaring er at man kan bygge mye nettverk, og i stor grad være tilstede, uten å være bosatt der man jobber, sier Jensen.

Jensen sier han forstår at det har kommet reaksjoner, men tror situasjonen er mulig å løse. Han sier det er vanskelig å anslå hvor mye han vil være i Trondheim, men at han vil ha en «betydelig tilstedeværelse».

- -Mitt overordnede mål er å levere godt på de målsetningene selskapet har, og jeg ser frem til å gjøre dette sammen med det sterke teamet selskapet har etablert i Trondheim, sier han.