- Det er fortsatt mange ledige hybler, og slett ikke umulig for en student å finne seg et sted å leie. Det er leietagers marked, det er det ingen tvil om, sier Solveig Hjallen Moen som er daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim.

Hun viser til en helt annet situasjon nå, enn hva som har vært vanlig tidligere.

- Før gikk det stort sett av seg selv for dem som hadde en hybel å leie ut. Hybelen ble leid ut uten at de behøvde å anstrenge seg. Nå blir derimot flere hybler stående ledige. Det er mulig å leie ut, men utleier må være på hugget og i tillegg må hybelen både være fin og sentrumsnær, sier Hjallen Moan og viser til at det har blitt mange hybler i Trondheim i det siste.

Likevel ble Scandic Lerkendal ved studiestart fylt opp av studenter som trenger tak over hodet mens de finner et sted å leie.

Studenter vil bo i Midtbyen

- Trondheim er godt forspent med hybler, og flere kommer. Jeg ville ikke satset på å finansiere et boligkjøp med utleie, det er skummelt for tiden, sier Hjallen Moan med dette rådet til dem som ennå ikke har leid ut:

- Jeg anbefaler alle utleiere å ta tak i eventuelle henvendelser med en gang og få interessere på visning. Venter du noen timer, så leier de hos naboen din i stedet. Og så har det blitt slik at studenter vil bo så sentralt som mulig, de vil bo midt i sentrum selv om de studerer på Dragvoll, sier Hjallen Moan.

Flere hybler enn leietakere

Også Hybel.no som formidler kontakt mellom utleiere og leietakere har merket seg at markedet for utleiere har blitt vanskeligere i Trondheim.

- I Oslo har vi klar overvekt av leietakere som registrerer seg på siden vår, mens for Trondheim er det klar overvekt av bolig, sier Kjetil Sørbø, daglig leder i Hybel.no.

Mens det i Oslo like før helga var 907 leietaker-profiler mot 277 boliger, var det i Trondheim 200 leietaker-profiler mot 504 boliger. Hos Hybel.no ligger en gjennomsnittlig utleieannonse ute i 21 dager, tilsvarende tall for Oslo er 15 dager.

Ingen endring hos Finn

- Generelt har vi også en mye sterkere vekst i antall publiserte boligannonser i Trondheim enn det vi har i Oslo. Totalt sett tyder alt dette på at markedet i Trondheim har blitt vanskeligere for utleiere og lettere for leietakere, mens det i Oslo til sammenligning er mer utleiers marked, sier Sørbø.

Finn.no merker derimot ikke samme trenden.

- Hos oss er utleiesituasjonen den samme som den har vært tidligere år, sier Johan Fredrik Høvås som er salgsdirektør i Finn Eiendom.

- Det tar vanligvis rundt 20 dager å få leid ut en hybel, mens det i juli tok 12 dager. Det er ikke noe i våre tall som tyder på at utleiemarkedet går tregere. Det er heller ingen endring i volumet heller, sier Høvås.