Tirsdag bestemte styret i Intras fabrikk for produksjon av vasker og sanitærprodukter i Malvik skal flyttes til Sverige. Intra er den nest største private arbeidsgiveren i Malvik, og 42 arbeidsplasser forsvinner fra kommunen.

Kort tid etter styremøtet fikk de ansatte den tøffe beskjeden. Jan Ove Hansen (39) er leder i Verkstedklubben i Intra, og forteller at han er veldig skuffet over styrets beslutning.

- Det er mange ansatte og familier som rammes av dette. Selv om de fleste kanskje hadde fryktet dette utfallet, så er det tøft å få den endelige bekreftelsen på at arbeidsplassene flyttes, sier han.

Andre alternativer

Hansen har sammen med resten av klubbstyret, Fellesforbundet og LO jobbet for å få ledelsen til å se på andre muligheter.

- Vi har bedt om at det skulle gjøres seriøse utredninger av andre alternativer. Blant annet har vi spilt inn muligheten for å flytte den svenske virksomheten til Norge, eller å fortsette med dagens delte modell. Dessverre ble vi ikke hørt, forteller Hansen.

Han får støtte av Malvik-ordfører Ingrid Aune (Ap), som de siste månedene har bedrevet intens lobbyvirksomhet for å redde arbeidsplassene.

- Jeg er selvsagt dypt skuffet over at styret i Intra ikke ville vurdere å samlokalisere virksomheten sin her i Malvik eller i regionen for øvrig. Dette er et stort tap for Malvik og Trøndelag, og for norsk produksjonsindustri, sier Aune.

Advarte styret

Mandag denne uken sendte hun et skarpt brev til Intras styre og den spanske konsernsjefen Arturo Baldasano.

I brevet, som Adresseavisen har fått tilgang til, advarer ordføreren mot å fatte forhastede beslutninger på feil grunnlag. Hun skriver at muligheten for samlokalisering i Malvik ikke har blitt grundig utredet, og stiller spørsmål ved om flyttingen er til selskapets beste.

- Trist

Tegnander-familien fra Trondheim var hovedeier av Intra i nesten 60 år, men solgte i 2007 selskapet til spanske Teka Industrial.

- Teka Industrial SA er et selskap som ønsker å eie oss, og ikke minst ta vare på det Intra har bygget opp i løpet av 60 år, uttalte styreleder Agnar Tegnander i forbindelse med salget.

Egil Tegnander var konsernsjef i Intra fra 1997 til 2009, og kjenner også dagens ledelse svært godt.

- Det er flinke folk, men jeg kjenner ikke detaljene rundt hvorfor de landet på denne beslutningen. Uansett så er det trist. Trist for de som mister jobben, og trist for industrien i Trøndelag. Den blir stadig mindre.

Forretningsmannen har likevel en viss forståelse for at endringen skjer.

- Eierne har fabrikker flere steder, og ønsker å rasjonalisere driften. Det er for så vidt naturlig, det.

Før han gjentar: Men det er trist, da.