Saken vil i neste uke føres som en tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett, og det er Økokrims siktelse fra mai i år som ligger til grunn.

Politiadvokat Maria Bache Dahl vil representere Økokrim i tingretten. Hun sier til Adresseavisen at etterforskningen har pågått i et drøyt år. Hun sier at den siktede samarbeidet med Økokrim fra første avhør, og erkjente de faktiske forholdene.

Av siktelsen går det frem at sørtrønderen over en periode på nesten åtte år, fra august 2003 til januar 2011, overførte 691 109,05 kroner fra egne selskaper til en daværende ansatt i fiskefôrprodusenten Ewos.

Ett av selskapene har levert tjenester til Ewos, som har tre fiskefôrfabrikker i Norge. Fra fabrikkene leverer selskapet fôr til oppdrettsanlegg fra Sørvestlandet og opp til Finnmark.

Strafferabatt

Mannen er siktet for grov korrupsjon, for å ha gitt noen en «utilbørlig fordel i anledning av stilling».

Grov korrupsjon kan straffes med fengsel i inntil ti år. Dahl vil ikke si hvilken straff de vil foreslå, men sier at straffepåstanden vil ligge ganske langt under maksimumsstraffen.

- I en tilståelsesdom ligger det også at det vil bli gitt en strafferabatt, sier hun.

Det har ikke lyktes Adresseavisen å få en kommentar fra den siktedes advokat. Mannen selv ønsker ikke å kommentere saken.

Det er også straffbart å motta en slik fordel på grunn av stillingen man har, men Maria Bache Dahl vil ikke si om Økokrim har etterforsket eller tatt ut siktelse mot personen som jobbet i Ewos.

- På generelt grunnlag kommenterer vi aldri etterforskninger som gjennomfører eller ikke gjennomfører mot navngitte personer, sier hun.

Dahl sier at selskapet Ewos ikke er siktet i saken.

- Har bistått Økokrim

Kommunikasjonssjef Hanne Dankertsen i Ewos sier at de har kjent til Økokrims etterforskning siden mars i fjor, og sier at de har bistått Økokrim og gitt dem opplysninger.

- Dette handler om en tidligere ansatt. Vedkommende jobber ikke lenger hos oss, og vi har avsluttet forholdet til leverandøren, sier Dankertsen, som sier at Ewos som selskap ikke er part i saken.

Dette er den andre Økokrim-saken som involverer Ewos på et drøyt år. I juli i fjor fikk selskapet en bot på nesten ti millioner kroner av Økokrim, etter at selskapet ble funnet skyldig i grov avgiftsunndragelse. Ewos vedtok forelegget.

Dankertsen sier at de i korrupsjonssaken lenge har samarbeidet med politiet, og at de opplever at de er rammet av det Økokrim mener har skjedd.

Ewos ble i fjor kjøpt opp av det amerikanske matvare- og landbrukskonsernet Cargill, og er nå del av en enhet som heter Cargill Aqua Nutrition.

Den tidligere Ewos-ansatte sier til Adresseavisen at han ikke ønsker å kommentere saken.