Thomas Berglund er en av initiativtagerne bak investorprogrammet Angel Challenge. I fjor høst førte programmet til millioninvesteringer i oppstartsbedrifter i Oslo, nå utvides satsingen til Trondheim, Bergen og Stavanger.

Under årets Trondheim Playground, festivalen som dyrker Trondheim som teknologihovedstad, møtte Berglund opp i Trondheim for å starte opp også her. Angel Challenge er et program der et stort knippe pengesterke personer får tilbud om å delta i et investorprogram, mot å forplikte seg om å investere minimum 50.000 kroer i en oppstartsbedrift. Det arrangeres deretter en konkurranse hvor oppstartsselskaper får presentere sine ideer for investorene over syv kvelder, for å konkurrere om en pott med penger.

- I Trondheim har jeg skaffet et sted mellom 20 og 25 investorer, som skal få opplæring i å finne ut hvem de skal satse på, sier Berglund som selv har investert i fem selskaper med adresse Trondheim.

Inne i fem trondheimsselskaper

- Jeg bor i Oslo og har til sammen investert i 16 oppstartsselskaper, fem av dem er fra Trondheim. Trondheim er unikt, fordi det er så stor tilgang på kompetanse. Det skaper en fin plattform for nyetableringer, det er ikke sikkert alle blir økonomiske suksesser, men jeg synes i alle fall vi som kan investere bør bidra med det vi kan, sier Berglund. Det han da snakker om da er både penger, kunnskap og nettverk.

- Jeg har selv vært gründer, startet tre selskaper og hentet inn over 100 millioner i ulike bedrifter. Jeg ser hvilke feil jeg selv gjorde, som andre kunne fortalt meg at jeg burde unngå. Målet for 2016 er å få gjennom 100 nye investorer i programmet, og slik skape et større marked for tidligfaseinvesteringer i norske oppstartsbedrifter, sier Berglund.

Selve Angel Challenge-programmet i Trondhein begynner 15. september og vinneren vil blir kåret 10. oktober i en finale.

- Vinneren er sikret en pott på én million, men erfaringsmessig vil ulike investorer også velge å investere i selskaper som ikke nådde helt opp, sier Berglund.

Snart i «dødens dal»

Gunnar Vartdal skal ikke delta i Angel Challenge i år, men han vet mye om det å være gründer og stadig være på jakt etter penger. Vartdal er en av fire gründere bak Picterus, som er en app som skal kunne diagnostisere gulsott hos nyfødte. Appen tar bilde av barnets hud sammen med et fargekalibrieringskart. Algoritmer basert på NTNU-forskning sammenligner og regner ut om barnet har gulsott.

- Vi har fått penger fra Innovasjon Norge og vant et par store priser i fjor. Det har gjort at vi har kunnet jobbe i fred med nødvendige kliniske studier, uten å måtte tenke på økonomien. Vi håper å lansere appen i løpet av neste år, og da nærmer vi oss det som i gründermiljøet kalles «dødens dal», sier Vartdal.

Statistikk viser at nesten halvparten av alle nyoppstartede bedrifter dør før de fyller fem år, og dette mener mange skyldes mangel på kapital. «Dødens dal» er dit bedriftene kommer etter at de har levd på egne sparepenger og offentlige tilskudd i den aller tidligste fasen.

Å få de første private investorene med på laget er gjerne en stor utfordring.

Bankens samfunnsansvar

- Snart må vi begynne å løpe etter mulige investorer igjen, og bruke mer tid på det enn det vi egentlig kan. Det er veldig positivt at flere private aktører kommer på banen. Det er klart investorene tar en stor sjanse på å bruke pengene sine på gründere, så opplæring av dem er kjempeviktig, sier Vartdal.

Investorer og gründere som er interessert i Angel Challenge-programmet møttes denne uka i DNB sine lokaler på Solsiden. Rigmor Bråthen, som er leder i DNB Trondheim, synes det er naturlig for banken å bidra.

- Å bidra til å skape en møteplass mellom investorer og oppstartsbedrifter er en viktig del av samfunnsoppdraget til banken. Vi har mye kunnskap, både internt og i våre nettverk. Det er kjempeviktig at kapital og ideer møtes, og selv om Angel Challenge er litt utradisjonelt, så har det vist seg å være svært effektivt, sier Bråthen.

KRONIKK: For få gründere overleverer.