- Dette er en helt ny fase for oss i Matpartner, sier Anne Strøm Nakstad og John Forseth. De har investert 70 millioner kroner i et nytt og helt moderne produksjonsanlegg, og flyttet produksjonen fra Halsetheimen i Klæbu til Hofstad næringspark i Melhus.

30 ansatte, fordelt på 23 årsverk, var i gang med produksjonen allerede 1. mai i år. Men først 1. september, fire måneder senere, har de offisiell åpning. Inne i lokalene lukter det pirrende av kokos, ingefær og sitrongress, og i et stort kokekar damper det av litervis med thaisuppe. Supper, pasta og sauser, det meste av mat lages inne i den nye fabrikken.

Dagligvarekjeder på kundelisten

Matpartner ble etablert i 1997 av kokkene John Forseth og Manfred Kurtseifer. Begge med bakgrunn fra blant annet Britannia Hotel og de har senere skapt sitt eget varemerke, John & Manfred, som tilbyr ferskproduserte ferdigretter.

Matpartner AS eies i dag gjennom selskapet Matpartner Invest AS av daglig leder John Forseth og Anne Strøm Nakstad med 50 prosent eierandel hver. Strøm Nakstad som er eier av Trondhjem Preserving AS kom inn på eiersiden i 2006 og er styreleder i Matpartner.

- Vi er en næringsmiddelbedrift som produserer ferdige lunsj- og middagsretter, tilbehør, supper, salater og lignende til storhusholdning, konseptkunder og dagligvaremarkedet i Norge, sier Strøm Nakstad og kan vise til en kundeliste hvor blant annet alle de norske dagligvarekjedene står. Disse tar inn både bedriftens eget varemerke John & Manfred og leier produksjon til egne merker.

- I tillegg utgjør konseptkunder en stadig større andel av bedriftens omsetning, hvor Big Bite, Umoe Restaurants med Peppes Pizza, Fridays og Blender, Adams Matkasse og Jordbærpikene etter hvert er blitt viktige samarbeidspartnere, sier Strøm Nakstad.

Kjører flere linjer samtidig

Og med stadig flere kunder så Matpartner at de måtte utvide lokalene.

- For å kunne utvikle oss videre ble vi nødt til å se oss om etter større og mer moderne produksjonslokaler, sier Forseth. Kokk og daglig leder er strålende fornøyd når han viser rundt i en moderne fabrikk på 5000 kvadratmeter. Før kokkelerte han og kollegaene på «bare» 1300 kvadratmeter.

- Fabrikken er i stand til å håndtere store volum og kan kjøre produksjon på flere linjer samtidig. Rask nedkjøling etter koking er en av nøkkelfaktorene for å oppnå ønsket holdbarhet på de ferske varelinjene, og i det nye anlegget er det blant annet investert i ny kjøletunnel som håndterer 3500 kilo i timen, forklarer Forseth mens fiskesuppe kommer ferdigpakket ned tunnelen for å bli fraktet til kjølelagret. En tomt på ti mål nærme E6 gjør også transporten til og fra enkel.

Kvalitet foran pris

Matpartner kan vise til gode resultater og jevn vekst siden oppstarten. Budsjettert omsetning i 2016 er på 63,5 millioner kroner, i Klæbu stoppet det seg selv på 55 millioner i omsetning.

- Det er klart det er en risiko å satse såpass stort, men det er en beslutning vi har tenkt på lenge og det gir oss spennende muligheter. Før måtte vi si nei til mange kunder, fordi vi rett og slett ikke hadde stor nok kapasitet. Nå kan vi si ja til langt flere, sier Strøm Nakstad.

- Forretningsideen er å lage velsmakende mat basert på håndverksmessige prinsipper, samt opprettholde en jevn og høy kvalitet ved hjelp av industriell stordrift. Vi benytter ulike teknikker for konservering som tar vare på smak og konsistens og stiller store krav til råvarer og det ferdige produkt. Innhold i resepter og kvalitet på råvarer kommer alltid foran pris, forsikrer Strøm Nakstad og Forseth.

Skaper industriarbeidsplasser

Inne på et prøvekjøkken står kokk og produksjonsutviklingssjef Ole Morten Hansen. Vanligvis er det her det eksperimenteres med nye retter til storproduksjon, men nå lages en bærsaus til desserten som skal avslutte middagen under torsdagens offisielle åpning.

Fabrikken på Hofstad næringspark har allerede vært i drift i noen måneder.

- Vi valgte å vente noen måneder med den offisielle åpningen fordi vi ville være helt sikre på at vi er oppe og går. Nå vet vi at alt fungerer som det skal og vi er svært fornøyde med den ferdige fabrikken. Vi er også stolte over skape nye industriarbeidsplasser, sier Forseth.

Alle de som jobber ved fabrikken i Melhus i dag er med fra fabrikken i Klæbu.

Partnere i mat: John Forseth og Anne Strøm Nakstad eier halve hver av Matpartner AS. Foto: Morten Antonsen