Denne gangen er det snakk om etterbruken av Norsk Kylling-fabrikken på Støren som begge familienes selskap er interessert i.

For Østhus-familien, gjennom selskapet Staur, er interessert i å kjøpe lokalene tilbake som Reitan driver Reitan-eide Norsk Kylling i.

- Ja, vi kan absolutt være interessert. Det er et spennende bygg, vi kan ha mulighet til å flytte virksomhet inn i, sier Bernt Østhus.

Han er daglig leder i familieselskapet Staur Holding som han eier sammen med sin far, Norsk Kylling-gründer og Odd Reitans tremenning, Agnar Østhus.

Interessert: Advokat Bernt Østhus sier familieselskapet Staur er interessert i å skape ny virksomhet i Norsk Kyllings lokaler på Støren.

- Vil bety nye arbeidsplasser

Hva Østhus ser for seg av ny virksomhet, vil han foreløpig ikke fortelle.

- Det er for tidlig å si noe konkret om det nå, før vi har forhandlet om et eventuelt kjøpe av bygget. Men dersom vi overtar, vil det være snakk om nye arbeidsplasser til Støren, sier Bernt Østhus.

- Men dere har planer for hva dere vil etablere der?

- Ja, hvis vi skulle få mulighet til å kjøpe eiendommen, har vi planer for virksomhet, sier Østhus.

Det kan i så fall være gode nyheter for Midtre Gauldal kommune som står i fare for å miste hjørnesteinsbedriften Norsk Kylling med om lag 350 arbeidsplasser dersom Norsk Kylling flytter ut av kommunen.

Norsk Kylling, som familien Reitan eier 100 prosent gjennom Rema 1000, har vedtatt å investere i ny fabrikk et annet sted. Kan hende på ny tomt i Midtre Gauldal, men også kanskje på Sveberg i Malvik eller på Orkanger.

Les også: Norsk Kylling skal flytte fra Støren sentrum

Saken fortsetter under grafikken

Rema vurderer etterbruk selv

Ifølge eieren av eiendommen, Støren Industrieiendom, eksisterer det en tilbakekjøpsavtale med Østhus som forplikter Østhus til å kjøpe fabrikklokalene om dagens eier vil selge. Østhus avviser at denne avtalen gjelder mellom dem og dagens eier. Uansett kan altså Østhus tenke seg å kjøpe eiendommen.

Når Norsk Kylling flytter, vil det dermed trolig være minst to aktører til å knive om etterbruken.

I tillegg til Østhus, vil gjerne Rema også etterbruken lokalene om de kan, ifølge administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Åge Stokbakken. I alle fall frem til 2023.

Etter at Rema tok over som eneeier i 2012 og Ole Robert Reitan kom inn som styreleder for, har Rema investert et sted mellom 150 og 200 millioner kroner i fabrikken på Støren, irølge Stokbakken. En stor del av det knyttet til oppgradering av bygget som vil komme etterbruk til gode.

Les også: Bundet til å betale rundt 200 millioner i husleie på Støren ut 2023

200 mill. i leieforpliktelser

I tillegg, og enda viktigere, har Norsk Kylling og eier Rema husleieforpliktelser i fabrikken på Støren på totalt rundt 200 millioner kroner. Som Adresseavisen fortalte lørdag har de en uoppsigelig kontrakt med selskapet som eier fabrikklokalene, Støren Industrieiendom, som betyr leieutgifter på i underkant av 30 millioner kroner årlig ut 2023 for Norsk Kylling.

Men de har tenkt å flytte ut av lokalene lenge før da og eiendomsselskapet kan komme åpner for en ny avtale dersom de ser det hensiktsmessig.

Da kan det åpnes for flytting uten husleieforpliktelser før 2023 og brygge opp til ny kniving mellom Østhus og Reitan, denne gangen om en mest mulig hensiktsmessig avtale med eiendomsselskapet for fabrikklokalene på Støren.

Det blir i tilfellet ikke første gangen de to familiene kjemper rundt Norsk Kylling.

Les også: Rema har inngått forlik med Staur

To rettssaker etter oppkjøpet

Så sent som i slutten av 2014 møttes de to familiene i retten, i kjølvannet av salget av driftsselskapet Norsk Kylling fra Østhus til Rema to år før.

Skilte lag: Agnar Østhus (t.h.) gründet Norsk Kylling i 1991. I 2012 skal Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan ha krevd at Østhus sluttet som daglig leder når Rema ble eineeier. Dette bildet ble tatt i februar 2012.

Østhus solgte seg helt ut av Norsk Kylling i 2012, 21 år etter at Agnar Østhus grunnla bedriften. Reitan-eide Rema 1000 ble eneeier. I forbindelse med siste del av oppkjøpet, skal Rema ha krevd at Agnar Østhus gikk av som daglig leder.

Prisen Rema betalte for Norsk Kylling skal ha ligget rundt 500 millioner kroner. I 2013 tok Rema 1000 ut søksmål mot Østhus' selskap Staur og krevde 400 millioner kroner av kjøpesummen tilbakebetalt for fabrikken de mente ikke var i den stand den skulle være.

Søksmålene førte til krangel, både internt og i offentligheten, mellom Østhus-familien og familien Reitan. Da Rema tapte første del av saken mot Staur, og senere inngikk forlik i del to, slo Dagens Næringsliv opp en førsteside der Bernt Østhus ble sitert på at han «advarer alle mot å gjøre forretninger med dem (Reitan-familien journ.anm.)».

Les også: Staur vant i voldgifts-retten mot Rema

Ikke dialog med Rema

Det er ikke mye som tyder på at forholdet er blitt særlig varmere. Og eventuelle forhandlinger om fabrikklokalene vil skje gjennom eiendomsfirmaet, Støren Industrieiendom og forvalter Industriinvest.

- Vi har ikke dialog med Rema, sier Bernt Østhus.

- Vi har bare kommunisert til Warbo at vi er interessert i å kjøpe, sier han.

- Spiller historien dere har med Reitan rundt eierskifte ved Norsk Kylling inn nå?

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg, sier Østhus.

Å vente til Norsk Kyllings leiekontrakt på Støren utløper i 2023, har han ikke veldig lyst til om det skal være aktuelt å kjøpe fabrikklokalene.

- Selv om de har leiekontrakt frem til 2023, har Norsk Kylling antydet at de flytter i 2019. For vår del er det jo tidligere jo bedre, sier Østhus.