- Vi så ikke for oss denne situasjonen da vi fikk anbudet. Hele jobben er på litt over 300 millioner kroner totalt i omsetning, hvorav vi så for oss at cirka 200 millioner kom i 2017 og resten i 2018. Mister vi jobben taper vi det hele, men det er jo omsetning i 2017 som nå er kritisk for oss, og som vi har problem med å erstatte i tide når den nå forskyves eller blir borte. Allerede er en tredjedel av omsetningen i 2017 borte grunnet tre måneders utsettelse, sier Ståle Brovold, distriktsleder i Veidekke Entreprenør i Trondheim.

Oppdater deg på debatten rundt storbyhallen i Trondheim - her er alle sakene

Trygge arbeidsplasser

I begynnelsen av juli ble bedriften valgt som anbudsvinner i ombyggingen av storhallen på Øya. Samtidig kom protestene fra både naboer og politikere. Nye forslag på hvor storhallen skal ligge ble lansert, og nå er rivestart, og dermed byggestart, utsatt. Et endelig politisk vedtak er ventet i desember/januar, og i ytterste konsekvens blir hele prosjektet lagt dødt.

- Er det krise for Veidekke hvis det ikke blir Spektrum-bygging

- Det kan både ha store og små ringvirkninger, alt avhenger av om og når vi får en alternativ jobb. Anbudet vi fikk utgjør mellom 15 og 20 prosent av 2017-omsetningen vår, men vi er en stor bedrift. For en liten bedrift kunne det her ha utgjort halvparten av omsetningen, og da kunne det ha blitt krise. Markedet går opp og ned, og det er ikke synd på oss nå for vi opplever et godt boligmarked. Men jeg legger ikke skjul på at det skaper usikkerhet for arbeidsplassene. For to år siden var det trangt, og vi måtte ty til permitteringer. Da nærmet vi oss punktet hvor vi hadde brukt opp permisjonstiden, og hadde vi sittet i en slik situasjon da ville det lett ført til oppsigelser, sier han.

Båndlegger arbeidskapasitet

I dag er det fire personer som jobber med prosjektet, og snart skal det bemannes opp med ytterligere ti-tolv personer. Disse blir ifølge Brovold båndlagt for å ha alt klart til byggestart, og kan ikke jobbe med andre ting. Og ryker jobben har Veidekke brukt arbeidskapasitet til ingen nytte.

- Dette handler om å trygge arbeidsplasser, og det er ikke bare Veidekke dette rammer, sier han.

- Hvor mange ansatte utgjør 200 millioner kroner i omsetning?

- Vanskelig å si, det varierer i hvert prosjekt. Men vi er cirka 280 ansatte hos oss og med 15–20 prosent av omsetningen berører det en del hos oss. Totalt med underentreprenører og andre leverandører snakker vi vel om godt over 100 årsverk, sier han.

Her er hele Nidarødebatten. Over 90 innlegg: 77 nei, 11 ja og 4 tja.

Les også: Utsetter Spektrum-riving i fire måneder

Trygg havn

Opprinnelig skulle rivingen av deler av Spektrum være klar slik at man kunne starte bygging 1. mars neste år. Nå er ny byggedato satt til 1. juni. - For oss har dette vært en jobb vi så på som interessant den dagen vi fikk vite om den. Hovedgrunnen er at vi så på dette prosjektet som ganske trygg havn i en bransje som er usikker. For vi får jo ikke bygget boliger før det er nok kjøpere, eller næringsbygg før det er nok leietakere. Derfor er det offentlige viktig for den totale balansen i markedet, og det gjelder alle aktører, sier Brovold.

Direktør for entreprenørforeningen for bygg- og anlegg (EBA) og håndverkerforeningen i Trøndelag, Kristian Dahlberg Hauge poengterer at verken EBA eller Veidekke har noen meninger om hvor hallen skal ligge.

- Men når en sak er kommet såpass langt at den har vært gjennom en utlyst og avsluttet anbudsrunde – som i tilfellet Trondheim Spektrum, er det allerede utført en omfattende og kostnadskrevende jobb blant entreprenører som skal gjennomføre prosjektet, sier Dahlberg Hauge, som tidligere var kommunalråd for FrP i Trondheim.

Ønsker avklaring

For det er ikke slik som mange tror at kostnadene starter først når spaden settes i jorda. I forbindelse med regning av anbudet har Veidekke, og de andre aktørene som ville ha prosjektet, brukt cirka én million kroner. I tillegg kommer tilsvarende kostnadene underentreprenører og leverandører bruker på å gi tilbud til oss som sikkert utgjør det samme.

- Disse kostnadene er vanskelig å beregne helt eksakt, da disse kan ha gitt tilbud til én eller flere tilbydere. Uansett, vi snakker om millionbeløp som er brukt for å imøtekomme forutsetningene i anbudet. La oss si at entreprenøren i snitt vinner én av fire anbudskonkurranser man deltar i. For hver jobb man vinner, vil dermed kostnaden i realiteten være tre til fire ganger så høy. Det er dermed en betydelig kostnadsside for entreprenørene å annullere gjennomførte anbudsrunder, sier Hauge.

Brovold understreker at dette ikke er syting fra Veidekkes side. Men legger ikke skjul på at han ønsker en politisk avklaring med det aller første.

Skaper usikkerhet

Dahlberg Hauge er også opptatt av at det er de offentlige prosjektene som er ganske avgjørende for at aktørene skal overleve i markedet.

- Når vi hører at en så stor bedrift som Veidekke regner med omsetning på 15–20 prosent av totalen neste år kan man tenke seg hvor mye rammebetingelser og det å ha stabilitet fra offentlig sektor og offentlige myndigheter betyr. I en slik prosess blir arbeidsressurser båndlagt over lengre tid. Og skulle man oppleve en snuoperasjon, og opphevelse av vedtaket, vil hele prosessen bli satt tilbake. Dette er elementer som bør telle med når politikerne vurderer å snu på fattede vedtak, sier Dahlberg Hauge.

- Hvis det ikke blir bygging, vurderer Veidekke søksmål for å få igjen tapte inntekter?

- Dette er ikke tema hos oss nå. I og med at vi nå er inne i en samspillsperiode (dialog med Spektrum som byggherre om endelige løsninger, kostnader osv., journ.anm.), og at en endelig kontrakt først er klar etter et revidert tilbud, må vi nok selv bære konsekvensene ved bortfall av oppdraget. Jeg har ikke full kontroll over den kontraktsmessige siden dersom vi ikke får jobben som følge av eksterne forhold, men det ligger nok en klausul om endelig godkjennelse fra kommunen. Men dette så vi altså ikke som noe problem, sier Brovold.