- Det signaliserer at man ikke har talentene som skal til i Trondheim og at ingen trønder kan gjøre dette. Det signaliserer at plasseringen av Arbeidstilsynet ikke er reell. Hvis man fortsatt ønsker å opprettholde lokaliseringen i Trondheim, er det alvorlig, sier Arnulf, som er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Professoren sier det er viktig at lederen bor og arbeider hvor han eller hun har sin stab.

- Hvis ikke innebærer det dårligere tilgang på vedkommende. Det er mye informasjon på et arbeidssted som ikke kommer på møter, men gjennom å være i et felles nettverk. Hvis lederen ikke er på samme sted som staben, så er sjefen som i en satellitt som går rundt jorda. Vi kjenner fra forskningen at sosiale fellesskap er mer enn et telefonnummer. Det er åpenbart at lederen vil gå glipp av noe dersom man ikke er på samme sted, sier Arnulf.

- Uthuler egne vedtak

Administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen sier det er veldig merkelig at arbeidsstedet ikke er nevnt i annonsen for ny sjef i Arbeidstilsynet. Hun sier det er vanlig at det primære arbeidsstedet oppgis.

- Tilsynet har sitt hovedkontor i Trondheim, og da er de veldig rart at de ikke kan presisere at arbeidsstedet er her. Politikerne har bestemt seg for å legge tilsynet til Trondheim, men det virker ikke som de syns det er så viktig hvor sjefen jobber, sier hun.

- Tror du man legger til rette for en Oslo-basert sjef?

- Man kan få en følelse av det. Men finner de en person fra Oslo, så bør vedkommende få beskjed om å flytte hit. Det ender med at staten uthuler sine egne vedtak om å flytte institusjoner ut fra hovedstaden, sier Rian, og peker på Investinor-saken fra i sommer.

Da ble det kjent at den nyansatte toppsjefen Haakon J. Jensen vil fortsette å bo i Asker, selv om det statlige selskapet holder til i Trondheim.

Overrekker liste

Torsdag arrangerer Næringsforeningen sin store konferanse Manifestasjon i Trondheim, med næringsminister Monica Mæland (H) som en av hovedgjestene. Med bakgrunn i Investinor-saken vil Mæland få overrakt en liste med lederkandidater fra Trøndelag.

Rian sier at mange på denne listen også kan fylle rollen som ny sjef i Arbeidstilsynet.

- Det er helt sikkert. Det er masse dyktige kandidater, og det vil ikke være et noe problem å finne en leder herfra, sier hun.

Rian sier at toppledere også bør spille en rolle i det lokale samfunnslivet, utover det å lede sin egen bedrift på best mulig måte.

- Det er klart at ledere som ikke har adresse her blir mindre synlige. Det blir færre og færre som kan investere tid og krefter i fellesskapet, sier hun.

Foto: Christine Schefte