Nå får Staur Foods pryde esken til den nye Fjellpizza med bildet av langrennsutøveren fra Dalsbygda.

Samtidig med at den nye pizzaen kommer i butikken, lanserer Therese Johaug og Staur Foods et fond som skal støtte breddeidretten med midler fra salg av Fjellpizza.

- Jeg gjør dette fordi jeg ønsker å støtte lokalsamfunnet og gi noe tilbake til folk som satser på lokale råvarer i mindre strøk. Jeg ønsker ikke at alt skal bli sentralisert og foregå i de største byene. Det er viktig å ta vare på de lokale nisjene som finnes, sier Johaug til Adresseavisen.

Les kommentaren: Samarbeid gjør rørosmaten best

Lokale råvarer

Hun er denne uken på Kvitfjell på treningssamling sammen de øvrige løperne på kvinnelandslaget.

- Jeg tror lokale råvarer er blitt mer populært. Det er litt kulere å spise reinsdyr fra Stensaas enn å kjøpe reinsdyr som er avlet og foret opp en annen plass. Du får mer eierskap til det du spiser.

Johaug sier at hun også ønsker å gi noe tilbake til breddeidretten.

- Jeg ønsker at pengene fra fondet skal gå til noen som virkelig ønsker å satse, på litt bredere spekter. Ikke på landslag, rekruttlag eller juniorlag, men kanskje de som er på nivået bak, som har en drøm om å bli best i verden en gang. Det er i den fasen folk trenger økonomisk støtte. Jeg har jo vært litt i samme båt selv, sier Johaug.

Les også: Rørosinger kan stikke av med prisen som «Årets lokalmatfyrtårn»

Støttet Johaug lenge

Det var i 16-17-årsalderen lokale bedrifter begynte å støtte henne i satsingen på å bli verdens beste skiløper.

- Det var lenge før jeg fikk mitt gjennombrudd. Det er litt moro at jeg nå kan gi litt tilbake til dem. Hadde det ikke vært for midlene jeg fikk fra dem, så hadde ikke jeg sittet her i dag. Utstyr er dyrt. Mamma og pappa hadde fire unger og gård. Det er ikke gitt at det er økonomiske muligheter for alle, sier Johaug.

Les også: - Astmasaken vil kaste skygge over hele VM

Laget på Tolga

I første omgang er det snakk om pizza. Therese Johaus ansikt skal pryde esken til Fjellpizza, produsert av trøndereide Staur Foods på Tolga, noen få kilometer fra Johaugs hjemgård i Dalsbygda i nabokommunen Os. Fjellregionen dekker kommunene fra Holtålen i nord via Os, Røros, Tynset, Tolga, Folldal og Alvdal til Rendalen i sør.

Fjellpizzaen fra Staur Foods, som er eid av Norsk Kylling-gründer Agnar Østhus, har fått innpass hos landets største dagligvareaktør, nemlig Norgesgruppen. Det betyr Fjellpizza med Johaugs godkjent-stempel blir å finne i om lag 1800 dagligvarebutikker landet over i Norgesgruppen-eide Meny, Kiwi, Ultra, Joker, Spar og Eurospar.

- Norgesgruppen har vært med på å utvikle konseptet og de ville at vi skulle gå «all in» med lokalmatkonseptet. Dermed er alt som kan være produsert lokalt på denne pizzaen, levert av lokale produsenter i Fjellregionen, sier salgssjef Øystein Johnsen i Staur Foods.

I de to Fjellpizza-variantene har de fått plass til disse lokalmatproduktene:

Røros kjøtt (Skavet Biffkjøtt i vår egen peppermarinade).

Stensaas Reinsdyrslakteri (Skavet reinsdyrkjøtt i vår egen viltmarinade).

Røros meierier (Skjørost).

Synnøve Finden Avd. Alvdal (Gouda ost).

Fjellurt (leverer brennesle til reinsdyrpizzaen).

Terrier Røros (leverer håndplukkede tyttebær fra Tolga).

50 øre per pizza

50 øre fra alle pizzaer som selges går til Johaugfondet, et nyopprettet fond der Therese Johaug selv skal være med og dele ut midler til breddeidretten. At det ikke er mer enn 50 øre per pizza, forklarer Johnsen med ryre råvarer for pizzaen som produseres på Tolga.

Med en av verdens aller beste langrennsløpere smilende til kunden fra forsiden av pizzaesken, kan man nok lett falle i fristelsen av å tro at dette er en ekstra sunn pizza. Foruten at reisdyrkjøtte er svært magert og har mye omega 3, er dette en ordinær pizza å regne.

- Nei, den er en vanlig pizza sånn sett. Therese spiser mye pizza hun. Men når du trener fem timer om dagen, kan du det, sier Johaugs manager Jørn Ernst i G2M Management.

Les også: Vil ha full gjennomgang av skistjernenes klesavtaler

Bildet av Therese Johaug på pizzaesken. Foto: Staur Foods