Under Manifestasjon torsdag ble hun oppfordret til å velge flere fra Trøndelag.

- Jeg forstår veldig godt debatten som har versert i mediene her i Trøndelag de siste dagene, sa Mæland, da hun holdt åpningsforedraget under Manifestasjon, som arrangeres på Clarion Hotel & Congress torsdag og fredag.

Denne uka startet med at Trønder-Avisa slo opp at kun én av styrelederne i statens 30 største selskaper er bosatt nord for Lillehammer. Kritikken har haglet.

- Jeg mener at på kjønn så er vi mye bedre, og vi nærmer oss 50-50, hvilket er målet. Jeg mener at på styresammensetning er vi ganske gode, men på styreledere er vi for dårlige. Det må vi gjøre noe med, og det tar litt tid. Vi skal ta hele landet i bruk, sier Mæland.

- Vettet er godt fordelt

Hun forteller at det er tre kriterier som teller når hun vurderer forslag til styrer. Det første er kompetansebehovet til selskapet, det andre er kjønnssammensetningen og geografi.

- Det er ganske mange saker jeg sender tilbake, fordi det står Oslo, Oslo, Oslo. Det er ikke noe galt med Oslo, det er bare det at vettet er ganske godt fordelt i landet vårt, både mellom kjønn og mellom landsdeler, sier Mæland.

Hun vil ikke si hvilke forslag til styrer som er avslått.

- Vi og andre departementer i regjeringen har som mål å spre makt og innflytelse, og ta i bruk hele befolkningen når det gjelder geografi og kjønn. Når den jobben er gjort for dårlig, så påpeker vi det og gjør det enda en gang. Det er på geografi vi ligger litt etter. Vi har en jobb å gjøre, med å kjenne hele landet og de ulike kompetansemiljøene, sier Mæland.

Nylig ble stillingen som direktør for Arbeidstilsynet, som ligger i Trondheim, lyst ut. I annonsen sto det ikke hvor den nye sjefen skal ha arbeidssted og bolig. De tillitsvalgte i Arbeidstilsynet ønsker at den nye direktøren skal ha arbeidssted i Trondheim og bo i nærheten.

- Vurdert godt nok?

Også i sommer var temaet pendlende ledere hett, etter at styret i det statlige investeringsselskapet Investinor, som ligger i Trondheim, fikk ny direktør som bor i Asker. Høyre i Trondheim krevde da at Mæland måtte skifte ut styrelederen i Investinor, som hadde ansatt den nye direktøren. Mæland vil ikke si om endringer i styret er aktuelt.

- Vi har dialog med våre selskaper gjennom hele året. Jeg driver ikke eierdialog gjennom avisen, men så er spørsmålet om styret har gjort en vurdering som de mener er best for selskapet, sier Mæland.

Hun mener ikke at sjefens bosted alltid er uten betydning.

- Det kommer an på enkeltpersoner, hvor de bor og jobber. Det handler om kvalifikasjoner og kompetanse. Jeg sier ikke at bosted ikke spiller noen rolle, vi har selv hatt debatten i Bergen ved flere anledninger, sier Mæland.

- Betyr mye for byen

Før hun ble minister, var hun byrådsleder i ti år.

- I Bergen har vi kjempet for å få vår rettmessige andel av ressursene. Vi hadde én representant i regjering, og det sto ikke i forhold til verken innbyggertall eller de verdiene vi skapte, sier Mæland.

Oljegründer Erik Haugane sa etter ansettelsen av ny Investinor-sjef, at styrets valg er en grov undergraving av Stortingets vedtak om å legge selskapet til Trondheim. Mæland er uenig.

- Konkurransetilsynet ble lagt til Bergen, Sjøfartsdirektoratet til Haugesund, Arbeidstilsynet og Investinor til Trondheim. Det betyr mye for de stedene hvor virksomhetene ligger. Jeg kjenner Konkurransetilsynet godt, og det har betydd mye både for jus og akademia i Bergen og for byen. Men Stortinget har ikke besluttet hvor direktørene skal bo. Om du har en direktør som pendler, så betyr det at han er utrolig mye i byen. Det er min erfaring fra pendlende direktører i Bergen, sier Mæland.

Liste over kandidater

Over 750 personer er påmeldt Manifestasjon, som er møteplass og nettverksarena for næringslivet i Trondheims-regionen. Da styreleder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Eli Arnstad, ønsket velkommen torsdag, lovte hun næringsministeren ei navneliste med trønderske kandidater til styrer og ledelse.

- Vi har utarbeidet ei liste over kompetente kandidater, og har fått stor respons. Det er over 200 kandidater nå, og næringsministeren skal få lista når vi har fått alle navnene, sier Arnstad.

Hun bruker fotballaget Rosenborg som eksempel i geografidebatten.

- Det er viktig at lagbyggeren er til stede. Det er vanskelig å få aksept for at treneren til Rosenborg ikke er på treningsfeltet, sier Arnstad.