Signalene til partileder Trine Skei Grande er krystallklare før høstens budsjettoppgjør.

To Venstre-fylkesledere utelukker ikke krise, bare én fylkesleder – han fra Nord-Trøndelag – sier han ikke tror det går mot regjeringskrise. De resterende syv har ingen mening eller synes det er vanskelig å si. Det viser en ringerunde Adresseavisen har gjort til alle Venstres fylkesledere, 18 i tallet.

Kjempestort problem

Trine Skei Grande viste klart sin skuffelse torsdag. Hun mener regjeringen er i ferd med å male seg inn i et hjørne:

- Hvis regjeringen sier at dette ikke er noe å forhandle om, så har de et kjempestort problem. Regjeringen kan ikke regne med Venstres støtte dersom de ikke er villige til å forhandle, sier Grande.

Nå får hun også klar beskjed fra sine fylkesledere rundt omkring i Norge:

- Det er en reell fare for regjeringskrise nå, særlig siden Erna Solberg og Siv Jensen sa at de ikke hadde noe å gå på i forhold til bensinavgiften, sier Oppland-fylkesleder Roger Granum.

I Finnmark går de lengre i sin misnøye:

- Vi ønsker å trekke oss ut av regjeringssamarbeidet, ikke bare på grunn av budsjettet, men det gjelder mange spørsmål, særlig distriktspolitikk, sier Leif Gøran Wasskog i Venstre Finnmark.

KOMMENTAR: Selv Frp-ere vil om noen ganske få år kjøre utslippsfrie biler

Her kan du lese flere saker om statsbudsjettet

- Nok er nok

Også i Østfold, Sogn og Fjordane, Agder, Buskerud, Hordaland, Rogaland tror Venstre-fylkeslederne at det kan bli regjeringskrise:

- Min anbefaling til ledelsen i Venstre er at hvis ikke forhandlinger fører til dramatiske endringer i klimaprofilen, bør ikke Venstre støtte budsjettet, sier Maren Hersleth Holsen, fylkesleder i Østfold Venstre.

- Budsjettet lover ikke godt verken for klimaet eller for samarbeidet, slår Sogn og Fjordanes Gunhild Berge Stang fast.

I Oslo og i Akershus sier de at man ikke kan utelukke en regjeringskrise:

- De vil ha stor støtte i partiet om de sier at nok er nok. Det hadde vært helt greit at man tok fra bileiere, og så kompenserte på andre måter, men nå går bileierne 900 millioner i pluss. Utslippene fra transport må ned, sier Oslos fylkesleder Espen Ophaug.

- Tidenes miljøbudsjett?

På årets Venstre-landsmøte sa Trine Skei Grande: «Budsjettet må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, så har ikke denne regjeringen noen fremtid. Tydeligere kan jeg ikke si det».

Ingen av fylkeslederne som Adresseavisen har snakket med, mener dette ultimatumet er innfridd:

- Åpenbart ikke, sier Solveig Schytz i Akershus Venstre.

I Trøndelag er Venstre meget forsiktig med å rope om «regjeringskrise»:

- Nå skal vi gå inn i forhandlinger, ingenting er avgjort. Deretter må vi ta stilling til hva vi skal gjøre. For å oppnå enighet, må de levere på klima, for blant annet å nå målene i Paris-avtalen. Venstre har gitt klar beskjed til Erna Solberg om hva vi forventer, sier Marthe Strickert i Sør-Trøndelag.

Den eneste av Venstre-fylkeslederne som sier at han ikke tror det blir regjeringskrise, er Nord-Trøndelags André Skjelstad, som også sitter på Stortinget. Om regjeringskrise sier han:

- For klimaet og landet håper jeg ikke det. Nei, jeg tror ikke det blir regjeringskrise, sier Skjelstad.

Han er imidlertid klar på at det må betydelige endringer til for at Venstre skal klare å støtte budsjettet.

KrF mer forsiktige

Adresseavisen har også ringt de aller fleste fylkeslederne til KrF. Her er man mer forsiktig med å snakke om regjeringskrise, og det lengste noen strekker seg er:

- Njaa. Jeg tenkte de tankene når de sa det ikke var aktuelt å gi mer til det grønne skiftet. Men jeg synes det ville være rart ett år før valget, sier Trude Brosvik i Sogn og Fjordane.

I Nord-Trøndelag er man også skeptisk:

- Det ser ikke lett ut, særlig med tanke på hvor vanskelig det var i fjor, sier fylkesleder Jon Normann Tviberg.

Vest-Agders Per Sverre Kvinlaug (KrF) slår fast at det må harde forhandlinger til for at dette skal gå i boks:

- Klimasatsingen må bli bedre, og det gjelder også en rekke andre områder, som tidlig innsats i skolen, familiepolitikk og kontantstøtte. Det må også enda sterkere tiltak mot ledigheten blant ungdom, sier Kvinlaug.

Sentralt også mer forsonlig

Sentralt i KrF er stemningen foreløpig en tanke mer forsonlig. Men også partiets finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen advarer regjeringen mot å gå i vranglås.

Også sentralt er KrF hakket mer forsonlig enn Venstre. Men også partiets finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen advarer regjeringen mot å gå i vranglås.

- Alle bør ha som mål å bli enige. Men det er hindre på veien. Betydelige. Det må vi erkjenne, sier Syversen.

Fylkesleder for Venstre i Oppland, Roger Granum. Foto: Jo Straube
Maren Hersleth Holsen, fylkesleder i Østfold Venstre. Foto: Venstre
Gunhild Berge Stang, fylkesleder for Venstre i Sogn og Fjordane Foto: Oskar Andersen
Marthe Strickert, fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre Foto: Jo Straube
Andre Skjelstad, Fylkesleder i Nord-Trøndelag Venstre Foto: Glen Musk, Adresseavisen