Det er klart det må bli bløtkake.

- Jeg ble så glad da jeg fikk beskjeden. Det var slett ikke forventet, men helt fantastisk, sier Gisle Østereng som er daglig leder i Seram Coating.

Seram Coating ble startet opp ved NTNU i 2014 etter at forskerne Nuria Espallargas og Fahmi Mubarok knekte koden for spraycoating av det harde stoffet silisiumkarbid på industrielle applikasjoner, som biler og fly. Siden da har de vunnet en rekke priser og fått flere sterke investorer i ryggen. Like etter at oppfinnelsen var klar fikk de et knippe av Norges fremste næringslivstopper til å investere 20 millioner kroner.

Nå har de mottatt cirka 18 millioner kroner i støtte fra EU. NTNU er fortsatt største eier i selskapet.

- Dette gir oss mulighet til å teste produktet videre i to år, og etter det er vi klare for markedet, sier Østereng.

Må ha tomt å bygge på

Det er slett ikke enkelt for oppstartsbedrifter å motta støtte fra EU. Seram Coating søkte fire ganger før de fikk ja, og måtte da få hjelp av Innovasjon Norge og Forskningsrådet til å fremme søknaden.

- Det er kun åtte norske selskaper som har fått samme støtte, og vi ble i denne runden rangert som nummer fem av 1189 søkere.Vi er i dag svært stolte, og ser på EU-kommisjonens klapp på skulderen som er bekreftelse på at vi har et stort langsiktig potensial og at EU mener vi kan gi merverdi for Europa i form av arbeidsplasser og industriutvikling, sier Østereng.

Kort tid før pengene fra EU kom doblet så å si Seram Coating staben sin. De er i dag åtte ansatte med arbeidsplass på Sluppen, Østereng er klar på at de skal bli enda flere.

- Dere skal ut i markedet om to år, hvor mange ansatte er dere da?

- Da er vi kanskje 15–20, men om 5–10 år er vi forhåpentligvis et par hundre ansatte. Vi håper å trenge mange trønderske ansatte i årene fremover, sier Østereng som er klar på at Seram Coating ønsker å bli værende i Trondheim.

- Ja, vår plan er å vokse med produksjon i Trondheim. Vi er selvsagt avhengige av å finne en rimelig tomt å bygge på, men det må vi få til. Trondheim er perfekt beliggenhet for oss. Her er vi langt unna konkurrentene våre, likevel ikke for langt unna kundene og det er her vi finner flinke fagfolk. Det siste er det viktigste, sier Østereng og viser til at de tre nyansatte alle er nyutdannet fra NTNU.

Klarte det umulige

Historien om Seram Coating er historien om oppfinnere som klarte det umulige, og dermed satt på en gullgruve.

Spanske Nuria Espallargas og indonesiske Fahmi Mubarok satt på laben i to år før de fant oppskriften på et supersterkt materiale, som raskt ble spådd å bli en milliardindustri.

Det de fikk til var å omdanne silisiumkarbid til en pulverversjon som kan sprøytes på metall og danne et supersterkt og beskyttende lag. Det klarte de med å ta i bruk en metode som beskytter hvert enkelt silisiumkarbid-korn.

Silisium har lenge blitt regnet som et vidundermateriale, fordi det har en ekstrem hardhet, men samtidig er svært lett. Problemet har vært at man ikke har kunnet sprøyte det på som et belegg, fordi silisiumkarbid går fra fast form til gassform på grunn av de høye temperaturene som utvikles under termisk sprøyting. Ved å beskytte hvert silisiumkarbid-korn, har Espallargas og Mubarok funnet en metode som gjør metallindustriens våte drøm til virkelighet.

Begge oppfinnerne var selvsagt med på bløtkakefesten for å feire støtten fra EU.

- I dag er jeg veldig fornøyd, sier oppfinner Espallargas og tar et stykke marspinkake.

- Nå feirer vi, men etterpå må vi jobbe. For nå må vi levere, sier Espallargas og ser bort på selskapets nyansatte.

- Se på dem da, de er så unge og så engasjerte, og det er viktig for å utvikle oss videre, sier Espallargas med et stort smil.

Tid for fest: Når EU kommer med 18 millioner blir det kakefest. Fra venstre: Hanne Marie Straume, Therese Bache, Nuria Espallargas og Daniel Perello. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen