– Det er trist, men dette er en del av bildet. Vi lever i en konkurranseutsatt verden, sier Sunde, som er direktør for industripolitisk avdeling i Norsk Industri.

* I sommer kom nyheten om at industribedriften Intra i Malvik flytter produksjonen til Tyskland. * I april vedtok Cavotec å flytte produksjon fra Stjørdal til Tyskland. * I juni i fjor kom beskjeden om Nexans vil kutte ansatte i Namsos. * Tidligere har flere andre trønderske bedrifter også flagget ut.

Direktøren sier fellesnevneren er at det i stor grad er arbeidsintensiv virksomhet som er flyttet ut av landet. Det vil også skje fremover, men ikke like ofte som frem til nå. Blant annet fordi mange bedrifter i oljeindustrien har justert ned nivået.

- Ny trend

– Vil vi se flere industribedrifter som legges ned eller flytter ut produksjon i tiden fremover?

– Vi er ferdig med det verste, men vi vil fortsatt se nedbemanning eller at bedrifter flagges ut. En viktig grunn er blant annet at enkelte har tviholdt på en basisbemanning som er for høy i forhold til markedet. Dette gjør de fordi de ønsker å ta større oppdrag. Derfor er vi ikke ferdige, sier Sunde.

Sunde viser til at det er en ny trend at en rekke bedrifter faktisk har flagget hjem produksjon fordi de er misforsnøyd med kvaliteten på leveranser i utlandet, eller fordi de har funnet løsninger som gjør at de kan produsere billigere i Norge.

– Vi har fått en del spennende meldinger den siste tiden. Det er faktisk en trend det siste året. Åtte-ti bedrifter som tidligere flyttet ut, som nå flytter ting hjem, sier Sunde.

Svakere pund

Årsaken til at Glen Dimplex flytter varmeovn-produksjonen er fallende salg av varmeovner - og det stadig svakere pundet etter britenes Brexit-avstemming.

De ansatte ved fabrikken, som på folkemunne fortsatt kalles Nobø, fikk den tunge beskjeden under et allmøte i lokalene i Stjørdal klokken 14.15 tirsdag. En tydelig preget hovedtillitsvalgt forteller til Adresseavisen at han til det siste håpet at arbeidsplassene kunne reddes.

– Vi mister jobbene våre og Norge mister mange industriarbeidsplasser. Det sier seg selv at det er tungt. Mange er lei seg. Noen gråt da de fikk beskjeden, sier hovedtillitsvalgt ved fabrikken, Einar Olav Hagen (41).

Lang fartstid

Mange av de som om kort tid kan stå uten jobb, har jobbet ved fabrikken i 20-30 år, eller omtrent hele sitt yrkesaktive liv.

– Dette er en tragedie. Du blir litt svimmel i hodet når du får en sånn beskjed, sier Kjell Rangul (44), som selv har jobbet i bedriften siden 1995.

Adresseavisen møter ham sammen med kollegene Hagen og Liv Karin Holand (53) inne i produksjonshallen like etter møtet. Alle tre sier de har vært spente siden de fikk høre om at konsernet vurderte å gjøre endringer, under et allmøte i august.

Forberedt på det verste

– Det har faktisk vært vanskelig for oss å få god oversikt, innsikt i konsernets regnskap og det som ligger bak besluttningen, sier hovedtillitsvalgt Hagen, som frem til møtet var optimist.

– Det har ligget i bakhodet at det kunne skje noe, sier Kjell Rangul.

Han vil allerede nå følge med i arbeidsmarkedet for å se etter ny jobb, selv om produksjonen skal gå for fullt på Tangen i Stjørdal frem til desember 2017.

Holand sier hun var forberedt på det verste da hun gikk inn i møtet.

– Det blir ikke lett å få seg jobb. Det er ikke så mange som vil ha noen over femti. Det blir nok noen tunge dager fremover, men forhåpentligvis går det seg til. Men det blir aldri som her, vi har jo hatt en så bra arbeidsplass, sukker hun.

– Vemodig

Adresseavisen var til stede ved fabrikken under møtet for å snakke med ansatte og ledelse umiddelbart etterpå.

Flere av de ansatte tok beskjeden tungt og fikk dra rett hjem etter møtet.

Administrerende direktør i Glen Dimplex Nordic, Steen William Reves, legger heller ikke skjul på at dette er en veldig vanskelig dag.

– Dette er vemodig, sier dansken, som selv bare har vært direktør siden mai 2014.

– Jeg vil bare si at de ansatte har gjort en kjempejobb. Vi har virkelig forbedret oss og blitt mer effektive på alle måter, så det står ikke på innsats fra deres side, sier Reves.

Fabrikken i Stjørdal ble kjøpt opp av det som nå er verdens største varmeovn-produsent i 2003. De to siste årene viser regnskapet for den norske avdelingen røde tall. Tilsammen er tapet på 22,7 millioner kroner. De irske eierne har derfor siste månedene vurdert hva som skal gjøres for å øke lønnsomheten.

– Jeg gikk inn i dette med en ambisjon om at vi skulle snu utviklingen og øke produktiviteten. Det har vi også greid, men totalmarkedet har minket. Vi selger færre ovner i Norden, og i Russland har vi gått fra å selge 100000 ovner i året til 35000 ovner i året, sier Reves.

– Alle konsernets fabrikker har ledig kapasitet. Alternativene var å flytte produksjon til Norden, altså Stjørdal, eller til Irland. Det viste seg å være veldig lite som skilte, forteller direktøren.

Konsernets sterke posisjon i det britiske markedet og et stadig svakere pund etter brexit, britenes beslutning om å forlate EU, gjør at konsernet velger å flytte produksjonen til en nordirsk fabrikk.

– Pundet har tapt seg i verdi etter Brexit og det er færre produkter som i dag produseres her, så risikoen med flytting til Norge ville blitt større, sier Reves.

Fikk beskjed fra Irland

Han fikk selv beskjeden om avgjørelsen fra konsernsjef Fergal Naughton i Glen Dimplex-gruppen. Den kom etter et konsernstyremøte mandag kveld.

Selv om Glen Dimplex behol-der produksjonen i Norge ut neste år, og fortsatt skal ha lager, salg, serviceavdeling og utviklingsavdeling i Stjørdal inntil videre, understreker Reves at avgjørelsen om å flytte produksjonen ut er endelig.

Nå er planen full produksjon i Stjørdal frem til desember 2017, for å sørge for fulle lager mens flytting til Nord-Irland skjer og produksjonen der starter opp.

Administrerende direktør Steen William Reves (til h.) sier det er en vemodig dag etter at de i over to år har kjempet for å bedre produktiviteten. Til v. hovedtillitsvalgt Einar Olav Hagen. Foto: jens petter søraa
- Det er en tragedie. Du blir litt svimmel i hodet når du får en sånn beskjed, sier Kjell Rangul (midten). Her sammen med hovedtillitsvalgt Einar Olav Hagen og Liv Karin Holand. Foto: jens petter søraa
Glen Dimplex Nordic i Stjørdal, kanskje bedre kjent under det gamle navnet Nobø, legger ned produksjonen og flytter den til Nord-Irland neste år. Foto: jens petter søraa
Glen Dimplex Nordic i Stjørdal, kanskje bedre kjent under det gamle navnet Nobø, legger ned produksjonen og flytter den til Nord-Irland neste år. Foto: jens petter søraa