- Hva skjer hvis man ikke gjør det? Sannheten er at man blir kjørt av lasset. Det er mange konferanser, kongresser, konserter, kulturbegivenheter og -arrangementer som ikke kommer hit til byen. En multiarena kan ta alt dette. Den må kunne ta 15 000 mennesker, sier Stordalen.

Som eier av hotellkjeden Nordic Choice Hotels, med nesten 190 hoteller i Norden og Baltikum, har han vært med på utbyggingen av noen av de største kongress-, idretts- og konsertarenaene i Skandinavia de siste årene. Nå kaster han seg inn i debatten om hvor Trondheims nye storstue for messer, kongresser, kultur- og idrettsarrangementer skal ligge.

Mens bygningsrådet og ordfører Rita Ottervik går inn for at en ny stor hall erstatter dagens Trondheim Spektrum på Øya, mener Stordalen den bør bygges på parkeringsplassen ved rundkjøringen på Brattøra.

- Må ligge sentralt

- Øya ligger sentralt, men det må være infrastruktur som parkeringsplasser og det må være lett tilgjengelig. Nesten alle arenaer som bygges nå, bygges i bykjernen slik at du kan komme lett inn og tilbake med offentlig kommunikasjon. Det handler om bærekraft, miljø og moderne byutvikling. Her på Brattøra kan du få nesten ubegrenset med parkeringsplasser, men trenger færre, fordi det er så sentralt i forhold til offentlig kommunikasjon, sier Stordalen.

Han avviser at han snakker for egen lommebok, selv om han eier byens største kongresshotell, Clarion Hotel & Congress Trondheim, på Brattøra. Stordalen viser til hva utbyggingene av store multiarenaer har betydd for byer som Malmö og Stockholm.

- Da vi var med på å realisere det nye konserthuset og konferansehotellet i Malmö, var det mye diskusjon rundt høyder og plassering. Noen mente det ble for stort, og at vi ikke ville fylle kongresskapasiteten. Vi bygde hotellet og kongressenteret, som finansierte den nye konsertsalen i Malmö. I stedet for at Malmö gikk ned, har den vokst med ti prosent hittil i år. Det er kommet mange nye kongresser, konserter og besøkende til byen, derfor vokser Malmö, sier Stordalen.

- Skatteinntekter og arbeidsplasser

I Stockholm har Nordic Choice blant annet et hotell- og kongressenter som ligger ved Globen-arenaen i sentrum og et kongresshotell, som er integrert med nasjonalarenaen Friends Arena, som har plass til 65 000 på konserter.

- Når Stockholm har den store kardiologkongressen sin, fyller de byen. Det er et løft for Stockholm, og tilfører skatteinntekter og arbeidsplasser, sier Stordalen.

På bakgrunn av egen erfaring sier han politikerne i Trondheim bør øke ambisjonene for den nye hallen.

- Det ville tilført byen noe som den ikke har i dag. Det er en investering for dem som bor her, med mange kulturarrangementer. Mange arrangører ville vurdert Trondheim som et alternativ, i konkurranse med byer som Göteborg, Stockholm, Malmö og Oslo, sier Stordalen.

I debatten om hvor en ny storhall skal ligge, har ordføreren og flere sagt at den må bygges snart for at de to store fiskerimessene, Aqua Nor og Nor-Fishing, ikke skal flytte fra byen.

- Ambisjonen kan ikke være å beholde Aqua Nor og Nor-Fishing. Da har du feil ambisjon. Du må basere deg på å lage arenaer som skal hente det nye Aqua Nor og Nor-Fishing til byen. Det er arrangementer som gir skatteinntekter, omsetning og arbeidsplasser, sier Stordalen.

Villig til å finansiere

Parkeringsplassen ved rundkjøringa på Brattøra som Stordalen mener bør huse en ny multiarena, eies av Trondheim Havn, som har Trondheim kommune som hovedeier. Dersom politikerne legger en ny hall her, er Stordalen villig til å være med på å betale.

- Vi kan gjerne være med å engasjere oss økonomisk i arenaen, men vi kan ikke løfte en arena alene. Trondheim kommune sitter på nøkkelen, fordi havna har en del arealbehov. Kommunen må derfor løse utfordringen til Trondheim Havn. Så kan man avgi tomta, og da kan jeg gjerne være med i et offentlig og privat samarbeid, sier Stordalen.

Etter alle protestene den siste tiden mot å bygge en ny storhall på Øya, har flere tatt til orde for Lerkendal og Sorgenfri som alternativer. Stordalen mener det ikke er sentralt nok i forhold til trafikknutepunktene i byen.

Ny hall viktigst

Men uansett lokalisering, mener han det aller viktigste er at en ny storstue for byen blir bygd.

- Jeg er mest opptatt av at det kommer en ny arena, så man ikke kommer i en vranglås-situasjon, i diskusjonen mellom Brattøra eller Øya. En av de viktigste grunnene til at byer utvikles, er at politikerne har gjennomføringskraft og sier at det er det alternativet vi må gå for. Og så gjør de det. Hvis ikke byen fornyer seg, forvitrer den, sier Stordalen, og legger til.

- Det er ikke slik at Bruce Springsteen sier «jeg vil dra til Trondheim, fordi der er det så hyggelig å ha konsert der». Han drar hvor managementet legger opp turne for ham. De vil kjøre arrangementene der det er tilrettelagt for det. Det samme gjelder Aqua Nor og Nor-Fishing. Hvis man tror at de kommer hit fordi de elsker Trondheim, så tar man feil. De kommer hit dels fordi de alltid har kommet hit og fordi miljøet er her, men de må også ha fasilitetene, sier Stordalen.