- For oss er dette ergerlig. Vi har samarbeidet med Autronica i 36 år, og fabrikken vår på Røros ble etablert som en avdeling av selskapet, sier konsernsjef i Norbit, Per Jørgen Weisethaunet.

Autronica har nå bestemt at produksjonen av kretskort til deres alarmsystemer skal skje ved konsernets nye fabrikk i Polen. Som resultat mister flere trønderske produsenter en viktig kunde.

- Slekten vår forlater oss

- For avdelingen her på Røros er Autronica en av våre fem største kunder. Vi har gjennomført en nedbemanning på syv årsverk som resultat av dette, og håper å være i mål med det. Da er vi avhengige av at vi greier å fylle på med nye kontrakter, noe vi har lyktes bra med den siste tiden, sier han og påpeker at selskapet er takknemlige for det samarbeidet de har hatt med Autronica frem til nå.

- Vi er trygge på at vi er konkurransedyktige. Det hele føles som om vi er topptrente og klare, men at skirennet er avlyst.

Konkurransedyktige

Weisethaunet viser til at de blant annet eksporterer til Kina, og mener at om de klarer å være konkurransedyktige der bør det ikke være prisen som er årsaken til at Autronica velger å avslutte avtalen med dem.

- Vi har fått opplyst at årsaken er at morselskapet har en fabrikk i Polen som produksjonen skal flyttes til. Men med tanke på historien vår er det likevel vemodig. Det er litt som at slekten vår forlater oss.

Han peker på at også flere selskaper med utenlandsk eierskap har flyttet produksjonen ut av landet den siste tiden. Sist ut var Glen Dimplex som i forrige uke bestemte seg for å legge ned produksjonen i Stjørdal.

- Det sier noe om betydningen av å ha norsk eierskap i industrien, og vi ser nå at vi må prøve å mobilisere for å sikre dette. Når beslutningene tas andre steder ser en ikke hele økosystemet som er her, sier Weisethaunet og viser til ringvirkningene slik produksjonsvirksomhet har for regionen.

Kompetanse og kostnad

- I tillegg tror jeg mange slike avgjørelser tas på feil grunnlag når konsernledelsen hører til andre steder. For eksempel er det mange som antar at Norge har et høyt kostnadsnivå, men en glemmer at norske industriarbeidere i større grad enn sine utenlandske kolleger har et skyhøyt kompetansenivå, og at det er en større grad av selvstyre her. Norske industriarbeidere er i stand til å ta avgjørelser som de i andre land enten ikke har lov til å ta, eller ikke har kunnskap til å ta, noe som gjør at en sparer seg noen lag av mellomledere.

Konserndirektør Frode Lund i Autronica forteller at årsaken til at de har avsluttet kontraktene er et ønske om å selv ha kontroll over en større del av produksjonen.

- Når en har valget mellom å produsere selv eller kjøpe inn produkter som er produsert av andre er dette et naturlig valg. På denne måten får vi kontroll over en større del av næringskjeden. I tillegg er det jo ikke sånn at vi ikke skal produsere noe som helst i Trondheim, sier han, og legger til at det foreløpig er for tidlig å si om det vil være noen kostnadsbesparelser knyttet til dette.

Ifølge Lund er også Noca og CTM Lyng på listen over midtnorske kretskortleverandører som Autronica nå har avsluttet samarbeidet med.

Akademia og produksjon

Noca ønsker ikke å kommentere avtalen med Autronica, men administrerende direktør Frank Rudi i Noca mener på generelt grunnlag at det er lite hyggelig at store aktører i Trøndelag velger å flytte sin produksjon ut av regionen.

- Om mange nok velger en slik løsning settes norske og trønderske arbeidsplasser i fare, og elektronikkindustrien må påregne tøffere konkurranse som følge av dette, sier Rudi.

Han er en av dem som mener at Norge ikke kan leve av teoretisk kunnskap alene, men at landet trenger et sterkt og velfungerende samspill mellom produksjon og teori.

- For meg som er genuint opptatt av å bevare produksjonsbedrifter er det ikke hyggelig at flere velger å flytte produksjonen til utlandet. En ting er arbeidsplassene som går tapt, men i et litt større perspektiv står vi i fare for å miste samspillet vi har mellom produksjonsmiljøet og akademia, sier han.

Lund i Autronica påpeker at det ikke er deres oppgave å ta vare på de lokale underleverandørene.

- Vi må tenke på oss selv. Når konsernet har satt opp en fabrikk med det siste innen teknologi er det naturlig å gå den veien, sier han.