Adresseavisen fortalte torsdag om selskapet TT Inkasso som både sendte ut både fakturaer og inkassokrav på vegne av katalogselskapet Nummeropplysninga AS i Trondheim.

De to lederne i Nummeropplysninga er begge varetektsfengslet i fire uker, etter at selskapet skal ha lurt bedrifter til å signere avtaler om oppføring i en nettkatalog.

Inkassoselskapet skiftet i sommer navn fra TT Inkasso til Inkassofokus AS. Ifølge TV 2 vil Finanstilsynet nå granske virksomheten til selskapet.

Spør om samarbeid

Seksjonssjef Anne-Kari Tuv hos tilsynet bekrefter dette overfor Adresseavisen, og sier at bakgrunnen er opplysningene som har kommet frem i media.

I brevet som ble sendt fra Finanstilsynet til Inkassofokus torsdag denne uken, spør de blant annet om personer med ledende roller i inkassoselskapet har eller har hatt eierinteresser i Nummeropplysninga.

De spør også om personer i ledende roller hos inkassoselskapets eiere har hatt forbindelser til katalogselskapet, og om selskapene har samarbeidet på andre måter enn bare innkreving. De spør blant annet om de har hatt felles ansatte eller IT-systemer.

Finanstilsynet ber også inkassoselskapet opplyse om de hadde gjennomgått Nummeropplysningas rutiner for oversendelse av krav til inkasso, og eventuelt hvilke vurderinger som ble gjort.

Tuv sier på generelt grunnlag at de regelmessig mottar klager fra publikum eller personer som har fått krav fra inkassoselskaper, men vil ikke kommentere om de har mottatt klager på trondheimsselskapet.

- Sa opp avtalen

Pål Wiik Arnesen er daglig leder i inkassoselskapet. Han har fortalt til Adresseavisen at de sa opp avtalen med Nummeropplysninga fra 1. juli i år.

- Bakgrunnen for oppsigelsen var antall tvister. Vi forsikret oss om at hvis det ble for mange innsigelser, så kunne vi si opp. Dette var ikke noe vi ville være bekjent av, sa han.

Arnesen sa også at de burde gjort grundigere undersøkelser av Nummeropplysinga tidligere.

- Ja, det burde vi gjort. Vi har lært av dette, og nå har vi lagt inn bedre bakgrunnssjekker i rutinene vår. Neste gang magefølelsen er dårlig, så vil vi gjøre en grundigere sjekk, helt klart. Dette er ikke noe vi ønsker å være bekjent av, sa han.

Styreleder Jonas Voldhagen Myrvold og daglig leder Amir Spjøtvold Mian i Nummeropplysninga AS er begge siktet for grovt bedrageri og grovt underslag.

Begge to nekter straffskyld for det de er siktet for.

Nummeropplysningas selgere holdt til i Fjordgata i Trondheim. Foto: Aleksander Myklebust