- Vi er litt kjerringa mot strømmen i disse trange offshoretider. Vi ser store muligheter for ekspansjon med utgangspunkt i Trondheim, sier Kolbjørn Høyland som er visepresident i Dr.techn. Olav Olsen som har hovedkontor på Lysaker og jobber hovedsakelig med rådgivning innen marin- og konstruksjonsteknikk.

Mens det stadig har blitt trangere marked for ingeniører, så velger Dr.techn. Olav Olsen å åpne nytt kontor. At mange ingeniører har måtte ta sluttpakker merker de på søknadsbunken.

- Vi søkte etter ingeniører i sommer, og fikk en særdeles stor og god søkermasse. Vi har ansatt tre allerede, og vil være 10–15 ingeniører om kort tid. Vi kan godt bli rundt 50 ansatte etter hvert, men vi må krype litt før vi kan opp å gå for fullt. Mange av de over hundre som har søkt jobb hos oss har tatt sluttpakke fra olje- eller offshorebransjen. Alle som har søkt er svært erfarne med høy kompetanse, sier Høyland.

Les også om Sweco som sliter med å få tak i nok ingeniører. For selv om ledigheten blant oljeingeniører er høy er det stort behov for ingeniører i bygg og anlegg.

Vellykket omstilling

I Trondheim vil ingeniørene jobbe spesielt innen fornybar energi, havbruk og samferdselsprosjekter.

- Dette er forretningsområder hvor vi jobber med konkrete prosjekter i regionen. Vi har rammeavtaler med Trondheim havn, hvor vi jobber med ny havn på Orkanger, og med Statens vegvesen Region Midt, hvor vi nå ser på fjordkrysninger, blant annet over Sulafjorden. Kontoret vårt har også akkurat vunnet sin først jobb for Statoil, som er på Heidrunplattformen som styres fra Stjørdal. Vi ser også at oppdrettsnæringen står veldig sterkt i denne regionen, sier Høyland.

Dr. Tech Olav Olsen var tidlig ute og omstilte seg i forkant av oljenedturen. Mens de i 2011 hadde rundt 70 prosent av omsetningen rettet inn mot offshore, var denne andelen nede på 25 prosent i fjor. Isteden har de økt innen bygg og anlegg, samt vindenergi.

- Vi har utvidet vår kjernekompetanse og hadde dermed ikke behov for å nedskalere staben når oljenedturen kom, har administrerende direktør Olav Weider uttalt til fagbladet Byggeindustrien.

Viktig forskningsmiljø

Visepresident Kolbjørn Høyland mener det skjer mye i Midt-Norge.

- Ja, vi tenker at dette er et godt tidspunkt å etablere seg med kontor i Trondheim. Det er mye som skjer og ikke minst så er tilgangen til dyktige ingeniører unik i Trondheim, sier Høyland som også viser til at Dr.techn. Olav Olsen har lange relasjoner til byen og regionen.

- Vi har lenge samarbeidet med NTNU og Sintef/Marintek. NTNU er også hovedkilden til rekruttering og firmaet har hatt tette bånd til forskningsmiljøet i Trondheim helt siden utviklingen av Condeep-plattformen og den påfølgende norske offshore betongæraen. At Olav Olsen selv i sin tid prosjekterte Elgeseter bru var også en viktig historisk milepæl, sier Høyland.

Deler ut Nyskapningsprisen

Dr. Tech Olav Olsen har offisiell åpning i Trondheim tirsdag 1. november i lokaler på Pirsenteret.

- Gjennom et eget avdelingskontor i regionen vil vi kunne følge opp eksisterende kunder tettere, samt posisjonere oss sterkere overfor nye kunder og prosjektmuligheter. Vår ambisjon er å videreutvikle Trondheimsavdelingen til et selvstendig kontor med egne ansvarsområder, kunder og prosjekter, men samtidig skal vi jobbe sømløst på tvers av kontorene for å sikre at kompetansen i kundeprosjektene blir mest mulig optimal, sier administrerende direktør Weider.

Dr. Tech Olav Olsen vil samme dag som åpningen også delta på bygg og miljødagen på NTNU, hvor de blant annet vil stå for utdeling av den årlige nyskapningsprisen.

Bygger Stad skipstunnel: Dette er realiseringen av verdens første skipstunnel, lokalisert på Stadhalvøya i Norge.
Rørbru over Rovdefjorden: I forbindelse med fergedri E39 jobber Dr. techn Olav Olsen med løsning for store fjordkryssinger.