Gjennom samarbeid håper trønderske fornybaraktører å kunne møte utfordringen fra nye selskaper, samtidig som de skaper både arbeidsplasser og lønnsomhet.

- Historien er full av bedrifter som har vokst seg store, men så gått på trynet. Men historien er også full av aktører som har klart seg gjennom et skifte, sier administrerende direktør Bård Benum i IT-selskapet Powel.

Nye konkurrenter

Mandag denne uken var en rekke aktører fra trøndersk næringsliv samlet til oppstartsmøte for den nye fornybarklyngen hos Trønderenergi på Lerkendal.

To dager før hadde bilprodusenten Tesla lansert takplater med solceller, som det amerikanske selskapet vil bruke til oppvarming av hus. Giganter som Google investerer også stort i ren energi.

Både Trønderenergi og NTE har lansert egne prøveprosjekter med solenergi, men de respektive konsernsjefene Ståle Gjersvold og Christian Stav tror bransjen står overfor langt større endringer enn bare nye strømkilder.

Trønderenergis Ståle Gjersvold har tidligere omtalt de nye fornybare energikildene som både en trussel og en mulighet for selskapet. Stav sier at de kan velge å «trekke seg bakover og dø sakte», eller komme opp med nye løsninger selv.

- Både vi og Trønderenergi har levd i en verden med veldig lojale kunder, men det vil vi nå bli utfordret på. Nye aktører vil komme på banen, og i stedet for kilowattimer vil de selge helt andre produkter som kundene vil ha, sier Stav.

Powel lager blant annet dataprogrammer som gjør at kundene kan beregne og styre produksjon av elektrisk kraft, og Bård Benum mener at digitaliseringen av energimarkedet er et område hvor Trondheim kan ta en posisjon.

Elektriske båter

Selve ideen til fornybarklyngen ble lansert av ordfører Rita Ottervik (Ap) på en hagefest hjemme hos Selfa Arctic-sjef Erik Ianssen på Selsbakk i slutten av august.

Selfa sto bak verdens første elektriske sjark, men nå skal det i stedet drives batteriproduksjon i de gamle fabrikklokalene på Selsbakk. Det nye selskapet PBES Norway skal levere batteripakkene til det som skal bli verdens største helektriske ferjer.

Ottervik sier at hennes hensikt var å finne ut om aktørene kunne gjøre noe i fellesskap, men advarer mot å lage en «energiprodusentenes forening».

- Dette må dekke hele bildet. Vi har uante muligheter i landsdelen, og vi kan skape både nye arbeidsplasser og nye løsninger, sier Ottervik.

Pengestøtte

Målet er at klyngen skal bli en del av Innovasjon Norges Arena-program, og formannskapet i Trondheim har satt av 200 000 kroner til arbeidet. I tillegg har Trønderenergi og Powel gitt 100 000 kroner hver, mens Innovasjon Norge har gitt 200 000 kroner i støtte til arbeidet med å etablere klyngen.

Forprosjektet skal definere målene for klyngen, og hvem som kan være aktuelle medlemmer. Hos Trønderenergi på mandag var også Siemens, NTNU og Næringsforeningen i Trondheimregionen til stede.