Myrvold og Mian er siktet for grovt bedrageri og grovt underslag etter at selskapet Nummeropplysninga AS skal ha lurt bedrifter til å signere avtaler om oppføring i nettkatalogen 1801.

Ifølge en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett er det sannsynlig at Nummeropplysninga AS har gitt seg ut for å være 1881, eller gitt uttrykk for at de solgte en tjeneste hvor 1881 var inkludert.

Selskapet bak 1881.no, Amedia-eide Digitale Medier 1881 AS, har varslet et erstatningskrav mot trondheimsselskapet, og krevde i retten også et forbud mot at selskapet utgir seg for å være dem.

Ransaket

Retten mener det er sannsynlig at 1881 har tapt penger på grunn av Nummeropplysningas virksomhet, og at det er grunnlag for et erstatningskrav. De får dermed ta arrest for inntil en halv million kroner i midlene som politiet har beslaglagt hos selskapet og de to lederne.

Da politiet ransaket boligene til Myrvold og Mian ble det beslaglagt rundt 440 000 kroner, og ifølge Sør-Trøndelag tingrett er det sannsynlig at pengene stammer fra Nummeropplysninga AS.

Tingretten legger også vekt på at store summer skal ha blitt ført ut av landet.

- Brøt kravene

De to lederne i Nummeropplysninga, styreleder Jonas Voldhagen Myrvold og daglig leder Amir Spjøtvold Mian, var ikke ukjente for 1881 da de startet opp selskapet i Trondheim.

For noen år siden var de begge innleid hos 1881s salgsagent i Trondheim, noe som førte til uheldige situasjoner, ifølge Trine Lise Ness Grimstad, leder for kundeservice i 1881.

Ifølge Grimstad var Myrvold innleid i kortere perioder frem til 2013, mens Mian jobbet for dem i 2008 og 2009.

- De ble ikke innleid videre fordi de ikke jobbet etter de normene og kravene vi har til salg, sier Grimstad til Adresseavisen.

Både Myrvold og Mian jobbet for et trondheimsselskap som da het Digi Media. Daglig leder Albert Vingsnes bekrefter at de i kortere perioder var tilknyttet selskapet, men henviser ellers til Grimstad.

Stilte ikke opp

Verken Myrvold eller noen andre representerte Nummeropplysninga AS da Digitale Medier 1881 AS tok saken til Sør-Trøndelag tingrett.

Tingrettsdommer Frode Hanssen forsøkte å ringe opp Myrvold på høyttalertelefon uten å få svar, og besluttet at saken likevel skulle behandles.

Grimstad sier at virksomheten til Nummeropplysninga AS har gjort det vanskeligere å drive for seriøse nummertjenester.

Da hun forklarte seg i tingretten tirsdag fortalte hun at gamle kunder nå var redde for å snakke med dem, av frykt for å pådra seg regninger. Ifølge Grimstad er det særlig kommuner og mindre organisasjoner som er skremt.

Nå vil 1881 gå sammen med andre aktører som Gule Sider, 180.no og foreningen Trygg Katalog for å rydde opp i bransjen.

- Dette berører en hel bransje som driver med dette. Derfor skal vi sammen i møte hos Virke, for å se hvordan vi kan samarbeide for å hindre at denne typen virksomhet kan etablere seg igjen, sier Grimstad.

- Verdiløs tjeneste

I tingretten sa 1881s advokat Vegard Langeland Hagen at Nummeropplysningas aktivitet har gitt 1881 både et økonomisk tap og et tap av omdømme.

Ifølge Hagen har selgerne fra trondheimsselskapet blant annet gitt uttrykk for at de ringte på vegne av 1881, eller at de solgte en tjeneste hvor 1881 var inkludert.

Under sin innledning kom Hagen med en rekke eksempler på selskaper som skal ha trodd at de hadde inngått nye avtaler med 1881, men som i realiteten hadde svart ja på tilbud fra Nummeropplysninga.

- Nummeropplysninga AS har gått direkte på 1881s kunder, og solgt dem en tjeneste som var verdiløs, sa Hagen.

I retten vitnet også en IT-ekspert Chris Dale fra selskapet Netsecurity som fortalte at Nummeropplysninga hadde brukt en bloggmotor som basis for katalogen, der hver oppføring var et blogginnlegg.

Ifølge Dale hadde også nettsiden til Nummeropplysninga blitt hacket i august, slik at treff på oppføringer i søkemotorer ble sendt videre til andre nettsider.

I kjennelsen fra tingretten forbys Nummeropplysninga AS å gi uttrykk for at de er 1881, eller at de kan gi tilbud på vegne av tjenesten. De må også stille 100 000 kroner i sikkerhet for tap som kan oppstå hvis de bryter forbudet.

Ifølge politiet i Sør-Trøndelag har de nå fått inn over 80 anmeldelser mot Nummeropplysninga AS.

Myrvold og Mian har begge nektet straffskyld for det de er siktet for. Det har ikke lyktes å få kommentarer fra Myrvold eller noen av de siktedes advokater.

I en e-post til Adresseavisen hevder Amir Spjøtvold Mian at han frivillig sluttet som selger for 1881. Mian hevder også at han aldri fikk klager verken fra kunder eller ledere angående noen av sine salg.

Bildet viser Myrvold (t.v.) og Mian (t.h.) ute på byen. Ifølge personer Adresseavisen har vært i kontakt var de et vanlig skue i lystig lag, gjerne med dyre champagneflasker på bordet. Det er også dokumentert gjennom de to ledernes profiler i sosiale medier. Foto: Skjermdump