- Jeg drømmer om å kjøpe et gammelt hus. Hvis man skal realisere noe slikt, så er det jo nyttig å se seg litt rundt for å finne ut hva som fins, slik at man kan planlegge godt, sier Anne Ekle fra Hell.

Hun har akkurat testet ut et lysthus som er bygd opp i det ene hjørnet av messehallen.

- Det var en utrolig hyggelig atmosfære der inne. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg et sånt i hagen, sier hun.

Messepris

Noen boder lenger borte står Knut Markussen fra Jakobsli. Han er ikke her for å drømme, men for å gjøre et godt kjøp.

- Vi skal pusse opp badet vårt, forteller han.

Midt mellom alle baderomsmøblene på utstillingen tar han frem penn og papir for å forklare selger Lars Erik Magnussen i Tempe VVS hvordan det skal bli. Han har vært i kontakt med firmaet tidligere, uten å handle.

- Planen er å kjøpe det meste som trengs til badet her, med unntak av fliser. De har lokket med gode priser på messen, så jeg tenkte det var fornuftig å vente, sier Markussen.

Den innstillingen gjør ham til en typisk gjest, ifølge messegeneral Rudi Rørstad.

- Folk vil gjøre noen skikkelig gode kjøp, de vil bli inspirert og de vil se stilige nye ting, sier Rørstad.

Nyvinninger

Han stopper opp ved et kjøleskap for å understreke poenget.

- Se her, dette er stilig. Kjøleskapet vet hva det inneholder, og det kommuniserer med smarttelefonen din. Da trenger du ikke stå på butikken og lure på om du har melk. Det er bare å sjekke på telefonen, forklarer Rørstad.

Teknologien kalles «Internet of things» og er ventet å bli inkludert i en lang rekke produkter. Tanken er at ulike produkter via trådløs overføring skal kommunisere med andre produkter eller med brukeren.

Også Tempe VVS ønsker å være litt futuristiske på messen og har fått elever fra automasjonslinjen på Strinda videregående skole til å programmere to roboter som hjelper til på standen. Den ene står på et bord og skjenker kaffe, mens den andre kjører rundt og byr på sjokolade.

- Allerede til neste år kommer vi til å ha med oss roboter på jobb, sier Lars Erik Magnussen.

Han ser blant annet for seg at robotene kan hjelpe til med tunge løft. - Tanken er også at de kan hjelpe til med å legge fliser etter hvert, legger han til.

Skal ikke selge

Vidar Marstein fra Trondheims-firmaet Inoma er på messen med et produkt som er så nytt at det ikke er i salg ennå. Inoma har utviklet et system med byggeklosser som skal gjøre tykke vegger tynnere.

- Vi er her først og fremst for å vise frem ny teknologi. Vi er veldig fornøyd med responsen vi har fått, sier han.

Selskapet lokker med vegger som er billigere enn eksisterende løsninger. For to uker siden sikret firmaet seg patent i USA, og planene videre er klare.

- Ved årsskiftet vil vi hente inn 20 millioner i frisk kapital fra nye eiere, og i løpet av 2017 vil produktet være i salg, sier Marstein.

Inspirasjon

I tillegg til selgere som ikke skal selge noe, er messehallen full av kunder som ikke skal kjøpe noe. I alle fall ikke i dag.

- Jeg er her bare for å bli litt inspirert. Jeg ser først og fremst på hus, sier Karoline Pettersen og plukker med seg en brosjyre fra Snåsa-bedriften Øverbygg og rusler videre.

Det ser ikke ut til å skuffe selger Bjørn Nyborg i Øverbygg.

- En slik messe kan ofte være starten på en kontakt med kunden. Hvert eneste år vi har vært her, så har det i ettertid blitt kontrakter med folk som har møtt oss her, sier Nyborg.

Heller ikke Karstein Lomundal fra Orkla Elektronikk har ambisjoner om store salg i løpet av messen. Han er her for å vise frem takstein med integrerte solceller. Både folk som skal bygge nytt hus og folk som skal skifte tak, er potensielle kunder.

- Først og fremst er vi her for langsiktig markedsføring. Det å skifte tak er jo vanligvis ikke noe man plutselig bestemmer seg for å gjøre. Man planlegger gjerne i et par-tre år først, sier Lomundal.

Rekorden røk

Også Compass Fairs, som arrangerer boligmessen, planlegger flere år fremover. Allerede nå er 85 prosent av utstillerne til neste års messe på plass.

Selskapet har hatt tilsvarende messer i 18 norske byer tidligere i år. Alle stedene har besøkstallene økt med mellom ti og 20 prosent sammenlignet med året før. I Trondheim, derimot, var det rundt 1000 mennesker færre i år, enn i rekordåret 2015. Da var 13000 innom Spektrum.

- Hvis det ikke var for at Rosenborg spilte cupfinale, hadde vi satt ny rekord i år også. Det er jeg overbevist om, sier messesjef Rudi Rørstad.

Messesjef Rudi Rørstad sjekker ut fremtidens kjøleskap. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Pris: Knut Markussen håper å gjøre et godt kjøp hos Lars Erik Magnussen hos Tempe VVS. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Karstein Lomundal vil overtale folk til å legge takstein med solceller. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen