Verftsgata Holding krevde opptil 40 millioner i erstatning og prisavslag for prosjekteringen av Adressabygget.

Rettssaken var opprinnelig berammet i Sør-Trøndelag tingrett 5.–9. desember.

Saksøker, Verftsgata Holding, mente det må settes av lengre tid til saken i retten enn fem dager. Derfor ba de sammen med saksøkte, Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen, retten stanse saken, forteller Verftsgata Holdings advokat, Hans Peter Sverdrup i Dalan Advokatfirma.

- Ettersom prosjektet ikke er ferdigstilt, ble det behov for å behandle flere forhold enn det som var opprinnelig forutsatt. Det ble ikke mulig å få til en utsettelse innenfor en forsvarlig tidsramme og partene begjærte derfor i fellesskap saken stanset. Det betyr at den avbrytes i seks måneder og berammes på nytt etter det, slik at den får en forsvarlig saksbehandling, sier Sverdrup.

- Ønsket ikke å stanse

Prora Eiendom og hovedeierne Terje og Roger Eriksen, ønsket egentlig ikke å stanse saken, forteller Terje Eriksen.

- Det var saksøkerne som foreslo at saken skulle utsettes eller stanses. Det er jo merkelig at de som mener å ha så betydelige krav vil stanse en sak. Prora Eiendom var klar til å møte i retten. Vi så fram til å tilbakevise alle de fremsatte anklagene punkt for punkt, og få våre sakskostnader erstattet, skriver Eriksen i en e-post til Adresseavisen.

Han reagerer på at Verftsgata Holding la frem nye dokumenter så nærme starten på rettssaken, slik at de saksøkte måtte være med på å be retten stanse saken.

- Det som skjedde var at saksøkerne like før rettssaken skulle starte, og uten å ha gitt lyd fra seg på seks måneder, dumpet flere permer med nye påstander hos vår advokat. Dermed ble det ikke mulig å gjennomføre saken på de fem dagene som opprinnelig var avsatt, og retten stanset saken i minimum seks måneder, skriver Eriksen.

- Dårlig prosjektarbeid

Han mener den siste dokumentasjonen ikke endrer noe.

- Prora Eiendom har gjennomgått dokumentasjonen vi nylig har mottatt, uten at vi ser at det bringer saken noe nytt, skriver Eriksen.

Han vil ikke svare på spørsmål om innholdet i søksmålet, og det gjør heller ikke Verftsgata Holdings advokat.

- Vi ønsker ikke å prosedere saken for media, sier Sverdrup.

Selskapet Verftsgata Holding, som står bak byggingen av Adressabygget, har saksøkt Prora Eiendom og krever erstatning, prisavslag og tilbakebetaling, fordi de mener selskapet som prosjektleder har gjort for dårlig arbeid.

Mener salgsprisen ble lavere

Prosjekteringsfeilene fra Prora Eiendom skal omfatte blant annet finansieringen, inngåelsen av leiekontrakter, økonomistyring og krav til dokumentasjon. Det kommer frem i sluttinnlegget til den utsatte saken fra Verftsgata Holdings advokat. Feilene skal ha ført til at prisen KLP Eiendom betalte for Adressabygget ble lavere enn den kunne vært. Dermed ble også utsiktene til gevinst på prosjektet for investorene i Verftsgata Holding og Prora Eiendom redusert.

Verftsgata Holding krever også erstatning fra Terje og Roger Eriksen. Terje Eriksen er saksøkt som styreleder i selskapene Prora Eiendom, Verftsgata Holding frem til september 2014 og datterselskapet Verftsgata 2, som er selskapet som ble solgt til KLP da pensjonsforvalteren ble eier av Adressabygget. Roger Eriksen er saksøkt som daglig leder og styremedlem i Prora Eiendom, og vara styremedlem i Verftsgata Holding og Verftsgata 2.

Siktet i sommer

Siden september 2014 har investor Vegard Wollan vært styreleder i Verftsgata Holding. Etter at Prora-systemet holdt på å gå over ende sommeren 2014, ble han også medeier i Prora Eiendom sammen med de 44 andre finanskreditorene som Prora skyldte penger. Med seg i styret har han Trond Sundal og Jan Tore Wilhelmsen, som også er medeiere i Verftsgata Holding.

De tre anmeldte Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen til politiet for bedrageri i vår. I sommer ble far og sønn Eriksen siktet for grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. De to avviser straffskyld.

Avviser søksmål

De saksøktes advokat, Per M. Ristvedt i Advokatfirmaet Schjødt, avviser også i sitt sluttinnlegg at prosjektansvaret er mangelfullt utført av Prora Eiendom. Eriksen avviser dermed at Verftsgata Holding har krav på erstatning og prisavslag.

- Verftsgata Holding er for øvrig kontrollert av Wollan og Sundal. De har begge sittet i styret og styrt selskapet siden 2014, og på sentrale punkt handlet mot innspill fra oss i Prora Eiendom. Dersom de mener Verftsgata-prosjektet ikke har utviklet seg som det skulle, må de selv bære ansvaret for det og ikke skylde på andre slik de forsøker på her, skriver Eriksen.

Opptil 40 millioner

I sluttinnlegget fra Verftsgata Holdings advokat nevnes ingen beløp. Men ifølge sluttinnlegget fra Prora Eiendoms og Terje og Roger Eriksens advokat skal saksøker ha krevd maksimalt 40 millioner.

Verftsgata Holdings advokat sier størrelsen på kravene ikke er med, fordi det fortsatt dukker opp feil og andre forhold i prosjekteringen av Adressabygget.

- Summene er utelatt fordi den vurderingen må retten gjøre, når prosjektet er ferdig. Det kan fortsatt dukke opp nye forhold, sier Sverdrup.

Prora Eiendom og hovedeierne Terje og Roger Eriksen ønsket ifølge Terje Eriksen, egentlig ikke å stanse rettssaken om søksmålet fra Verftsgata Holding. Foto: GLEN MUSK