I en børsmelding fredag ettermiddag melder Norway Royal Salmon at Høyesterett har avsagt dom i straffesaken mot selskapet Nord Senja Laks. Nord Senja Laks AS er et heleid datterselskap av Norway Royal Salmon ASA som har kontorer i Adressabygget i Trondheim.

Retten har konkludert med at selskapet ikke mister tillatelser etter falsk rapportering om lus, men boten som i tingretten ble satt til fem millioner kroner ble i Høyesterett økt til seks millioner kroner.

Avskrekkende bot

Det var Økokrim som anket saken til Høyesterett, etter at Mattilsynet først gikk til sak. Økokrim mente at Nord Senja Laks sin juks med lusetellinger burde få konsekvenser for de to grønne konsesjonene som Nord Senja Laks ble tildelt samtidig med at selskapet var under etterforskning.

I ankesaken ble straffen skjerpet, og det vises til at Nord Senja Laks både har begått falsk rapportering, unnlatt rapportering og unnlatt å iverksette tiltak mot lakselus i selskapets fiskeoppdrettsanlegg. I dommen viser Høyesterett til at boten ble én million høyere fordi formålet med bøtestraffen er at den skal virke adferdsregulerende. Boten må være såpass høyt at den virker avskrekkende, står det i dommen. Det vises i tillegg til selskapets gode økonomi.

Økokrim er tilfreds

Økokrim ville at Nord Senja Laks skulle miste tillatelser, men det vil ikke Høyesterett. Dette fordi de mener det ikke er fare for fremtidig juks.

- Vi er tilfreds med dommen. Økokrim er ikke skuffet over at de ikke vant frem med sin påstand om rettighetstap for Nord Senja Laks. Vi ser det ikke sånn. Vi ser det sånn at Høyesterett skjerper straffen mot selskapet, og kommer med gode prinsipielle uttalelser, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli til IntraFish.

Charles Høstlund, konsernsjef i Norway Royal Salmon, sier til IntraFish at de er glade for å sette punktum for «en fire års gammel sak».

– Høyesterett har slått fast at vi har hatt god kontroll i perioden etterpå, at det ikke har funnet sted noen alvorlige avvik i virksomheten etter hendelsen i 2012. Vi har ryddet opp, har kontroll på lusa, og ser fremover, sier Høstlund til IntraFish.

Dommen fra Høyesterett var enstemmig.