Samfunnsøkonomisk analyse forventer at boligprisene vil stige med hele 9,5 prosent neste år i Trondheim.

Dette er høyere enn anslagene de har for landsgjennomsnittet, som ligger på 8,7 prosent.

- Trondheim har en positiv prisutvikling hvis vi ser på veksten de siste tolv månedene. Vi har også sett at nye boliger selger ganske godt. På den ene siden vil nye boliger gi flere boliger på markedet det neste året, og på den måten trekke ned boligprisene. Men nyboligsalget vitner også om en optimisme om boligprisene fremover, og er en indikasjon på at befolkningen ser positivt på fremtiden for boligmarkedet. Nyboliger er heller ikke noe du kan flytte inn i med en gang, de må bygges først, sier Bjørn Gran.

Bak Grans boligmodell ligger tall fra utviklingen av norsk økonomi samlet, utvikling i brutto nasjonalprodukt, lønnsvekst, renteutvikling, inflasjon, boligbygging, befolkningsvekst og boliglånsrente.

Litt lavere anslag

Eiendomsmegler 1 har også forventninger til en betydelig økning i boligprisene neste år, men litt lavere enn Samfunnsøkonomisk analyse.

Analysesjef Håvard Valstad anslår en prisvekst på 7 prosent det kommende året.

- Etterspørselssiden er robust og godt. Det er lav arbeidsledighet og ingen fremtidsutsikter til økt arbeidsledighet. Befolkningsveksten er god, selv om den er forventet noe ned, målt opp mot siste tiårsperiode. Et stort innslag av arbeidsinnvandrere er forventet avløst av flyktninger på kort sikt. Dette går i hovedsak over i leiemarkedet, skriver Valstad i en e-post til Adresseavisen.

Han legger også vekt på et veldig høyt salg av nyboliger i byen de siste 18 månedene, som gir god ferdigstillelse av nyboliger det neste året.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik supplerer med Sparebank 1s anslag for landsgjennomsnittet, som hun mener havner på rundt 8 prosent prisstigning.

- Hovedgrunnen til veksten er at det fortsatt er lave renter, og at vi fortsatt har et skattesystem som motiverer til boliginvesteringene. Vi har også en kraftig befolkningsvekst, spesielt i de største byene. Nå er det også flere som velger å studere, og det gir en ekstra studenttilstrømming til byene. Dette gjelder også Trondheim, sier Holvik.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror vi får en prisøkning på rundt 8 prosent på landsbasis neste år.

KOMMENTAR: Hvis dette går bra, vil det være ren flaks

Eiendom Norge: 4-6 prosent

Eiendom Norge tror prisene i Trondheim vil stige med mellom 4 og 6 prosent neste år.

De er klare på at veksten fortsetter, men at presset vil dempe seg noe. De tolv siste månedene har boligprisene i Trondheim steget med 9,4 prosent ifølge bransjeorganisasjonen.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer sier at 4–6 prosent likevel må regnes som en sterk vekst.

- I Trondheim forventes det at ferdigstillelse av mange boligprosjekter i løpet av året vil øke tilbudssiden og derav dempe prispresset noe, sier Dreyer i en pressemelding.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge tror på fortsatt sterk boligprisvekst i de største norske byene.

Boligbygging

På landsbasis tror Eiendom Norge at prisene vil stige med 9 til 11 prosent neste år, og at det meste av økningen vil skje på starten av året.

- Vi forventer en sterk prisvekst de første månedene i 2017, mens markedet utover året vil følge en mer normal utvikling med utflating i prisutviklingen i sommermånedene og en mindre prisnedgang på slutten av året, sier Dreyer i pressemeldingen.

De forventer at prisøkningen fortsatt vil være størst i Oslo, med en forventet prisvekst på 10 til 12 prosent neste år.

Danske Bank: 5 prosent

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, tror også på fortsatt vekst, men legger seg noe lavere enn Sparebank 1 og Samfunnsøkonomisk analyse. Han tror boligprisene i Trondheim vil stige med rundt 5 prosent neste år.

- Vi mener at prisveksten på landsbasis ender på rundt fem prosent, og Trondheim avviker ikke mye fra dette. I Trondheim har vi bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel av boliger enn i Oslo, så vi kommer til å få en litt lavere vekst enn der. Renta er fortsatt lav og bidrar til økning, men også renteeffekten vil avta utover i året, siden rentene nå har gått litt opp, og ikke vil gå ned igjen, sier Jullum.

- Er utviklingen i boligpriser slik vi ser dem nå bærekraftig?

- Både Norges Bank, SSB og Samfunnsøkonomisk analyse klarer å forklare faktorene som gjør at boligprisene stiger. Klarer man å forklare denne veksten på en god måte, da har man ikke en boligboble. En boligboble har man først når man ikke klarer å forklare hvorfor prisene stiger, sier Jullum.

- Men det betyr ikke at prisene ikke kan falle. Øker renta, vil boligprisveksten avta, og øker den mye, vil prisene falle, sier Jullum.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror boligprisene vil stige med rundt 5 prosent neste år.