- Det jeg får gjort om morran, før arbeidstid er gull verdt, sier Helge Johansen (47), sivilingeniør og gruppeleder for plan- og samferdsel hos Sweco.

Adresseavisen har en fast, ukentlig spalte hvor trønderske ledere blant annet blir spurt: Hva er ditt beste resultat i Birken? For det er visst slik at gode sjefer går Birken. Eller? Nei, svarene viser bare et fåtall har gått Birken, men stadig flere påpeker også at spørsmålet er gammeldags. Det er triatlon som gjelder i næringslivet nå til dags.

Middelmådig svømmer

Johansen har deltatt i Birken, både på ski, sykkel og med løpesko, men nå er det triatlon som gjelder for lederen og familiefaren med selvironi nok til å beskriver seg som en MAMIL: MiddelAldrende Mann I Lycra.

- Jeg begynte med triatlon i 2012 fordi jeg ville prøve noe nytt, sier Johansen og det som er mest nytt er at i triatlon skal det både løpes, sykles og svømmes. Å løpe og sykle kan de fleste, men det svømmingen som gjerne er utfordringen. Også for Johansen.

- Skal jeg bli raskere og perse, så må jeg bli en bedre svømmer. Men egentlig har jeg avfunnet meg med at jeg er en middelmådig svømmer og så tar jeg det heller igjen på at jeg er rask i de andre grenene, sier Johansen som trener fem-seks økter i uka. Gjerne før jobb. Denne dagen er det først en runde med styrke, så noen lengder i bassenget på 3T Rosten.

- Jeg har en krevende jobb og er pappa til en åtteåring, innimellom jobb og familie er treningen det jeg får av solotid. Treningen gir meg energi, og god fysisk form gjør at jeg tåler mer stress. Det gjør meg fokusert, effektiv og målrettet, sier Johansen.

Fra trim til trening

Også på Pirbadet har de merket triatlon-trenden.

- Vi har hatt økning i antallet deltagere på crawlekurs, og vi ser er en klar endring i bruksmåten av bassenget. Det har helt klart gått fra trim til mer trening, og vi har flere yngre svømmere. På morgenbading før var de fleste trimsvømmere mellom 60 og 70 år, og gjerne eldre også, mens nå er de fleste mannfolk rundt 30 pluss. Disse trener hardt og flere skal nok delta i triatlon, sier Oddvar Mæhle som er badefaglig leder ved Pirbadet.

Lars Øystein Ursin er leder i Trondheim triatlonklubb, på dagtid forsker ved NTNU og han får stadig flere medlemmer i triatlonklubben.

- Hadde du ringt meg for to år siden og spurt om det er menn i næringslivet på rundt 40 år som deltar på triatlon, så hadde jeg svart: Ja! Men nå er bildet litt annerledes, for disse mennene har fått med seg både kvinner og barn. Samtidig deltar de jo også fortsatt selv, og interessen for triatlon har tatt seg enormt opp de siste årene. Trondheim triatlonklubb har ti ganger så mange medlemmer nå som for fem år siden. Likevel er vi jo ikke mange, for vi har økt fra 20 til 200 medlemmer, så jeg tror det fortsatt vil gå en stund før mange ledere som blir intervjuet i ledermøtet sier de har deltatt i triatlon. Det er nok fortsatt flere som går Birken, sier Ursin.

Ursin beskriver deltagerne i triatlon for supermosjonister, og selv om allslags folk er med mener han det er et flertall fra næringslivet, finans og fra oljeindustrien.

Nyhetens interesse

Lars Anders Helgemo er daglig leder i Bedriftsidretten, han tror mange mosjonister tester ut triatlon fordi det er noe nytt,

- Det er i tiden å trene og for enkelte er det en trigger å delta i konkurranser. Jeg tror at det vil være svingninger i hvilke konkurranser som opplever størst vekst, men det medfører nok riktighet at triatlon har fått en del fokus den siste tiden. Dette er nok mye grunnet at triatlon har nyhetens interesse, og mens både Birken og maraton for eksempel er produkter som har vart i mange år og har hatt mange deltagere, så har de ikke like stor nyhetsverdi lenger.

Johansen er ferdigtrent i bassenget på 3T Rosten.

- Ja, jeg er utpreget konkurransemenneske, men når det kommer til trening har veien mot målet blitt like viktig som selve målet, sier 47-åringen som har drevet med idrett siden 11-årsalderen, og vært innom både langrenn, løping, sykling og nå svømming.

- Det blir nok flere deltagelser i Birken også, men det viktigste målet i 2017 er ½-ironman i Haugesund i juli. Og ja, jeg satser på å perse, gliser en nydusjet supermosjonist, straks klar for kontoret hos Sweco.

Går for rekord: Det viktigste målet for Helge Johansen i 2017 er ½-ironman i Haugesund i juli. Og ja, supermosjonisten satser på å perse. Her fra sykkeldelen i Haugesund sommerer 2016. Foto: Privat
Opp Trollveggen: Tøffe tråkk for Helge Johansen under Trollveggen triatlon. Foto: Privat
Siste disiplin av tre: Helge Johansen under løpedelen av Trondheim triatlon høsten 2016. Foto: Privat