Lave renter og stigende boligpriser kan ha blitt en sovepute for norske lånekunder.

Det mener administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank, etter at de har gjennomført en undersøkelse der de spør hvor mye rentehevning folk kan tåle. 42 prosent av deltakerne i undersøkelsen mener de vil greie en renteøkning på opptil ti prosentpoeng, skriver BT.no.

Blåøyde

- Når vi vet at et gjennomsnittslån i Norge er på to millioner vil en slik renteøkning bety 200 000 i økte kostnader, minus det som kan trekkes fra i skatt. Det er mye penger, og det virker som om noen kanskje fremstår som litt blåøyde når det gjelder hvor mye gjeld de kan betjene, sier Hovland.

Han understreker at norske banker er pålagt å ta høyde for at låntakerne tåler en renteoppgang på minst fem prosentpoeng når man innvilger lån.

Over halvparten av de spurte i målingen svarer at de ikke vil få problemer med økonomien, før renten stiger med åtte prosentpoeng eller mer fra dagens rentenivå.

Hele 27 prosent av de spurte svarer at de ikke vil få betalingsproblemer uansett hvor mye renten skulle stige.

- Årsaken kan ligge i at låntakerne her til lands ikke har opplevd at rentene kan stige til ubehagelig høye nivåer. Er du i 50-60-årene husker du at renten var 16-17 prosent på slutten av åttitallet. Men de som er 40 år eller yngre har stort sett bare opplevd at rentene er svært lave, sier Gunnar Hovland.

Kan straffe seg

Målingen er gjort blant 1039 personer i alderen 18-80 år. Det er analyseinstituttet Sentio som har gjennomført spørreundersøkelsen på oppdrag for BN Bank.

Hovland tror også at en del norsk lånekunder har skubbet problemene foran seg dersom de har fått det trangere økonomisk.

- Flere har nok benyttet seg av avdragsfrie perioder, eller lånt mer penger fordi verdien på boligen har steget når de har vært i en mer presset situasjon. Det kan straffe seg den dagen renten skulle begynne å stige, sier Hovland.

- Hvilket råd vil du gi dem som låner penger?

- Jeg mener folk ikke bør tro at verdien på boligene de eier stiger i samme tempo som før. Å bruke boligen til finansiering av bil eller ferieturer er ikke nødvendigvis det smarteste. Det bør man holde seg unna, og samtidig sikre seg at man har en sikkerhetsmargin på 4–5 prosentpoengs renteøkning om det skulle inntreffe, sier Gunnar Hovland.

Tror renten stiger

En en stor andel av publikum som har deltatt i undersøkelsen regner med at renten vil stige. Over halvparten av dem som har boliglån, svarer at de regner med at renten komme til å øke det neste året. Bare tre prosent av låntakerne tror at renten vil gå ned.

- Det tyder på at folk har fått med seg at rentene allerede har gått litt opp i bankene, som følge av at det er blitt dyrere for bankene å skaffe penger som skal lånes ut. At publikum ser ut til å ha fått med seg disse signalene er beroligende, sier Gunnar Hovland.