Det ble solgt næringseiendom for nesten 4,5 milliarder kroner.

En av eiendommene det ble inngått salgsavtale for på tampen av fjoråret, er det nye bygget Autronica flyttet inn i på Tunga på nyåret. Utbyggerne Hasle Gjerde og Kaare Arnstad solgte det til en gruppe finansielle investorer, et syndikat, for omtrent 270 millioner kroner. Transaksjonen er ikke gjennomført ennå.

Like før jul flyttet bedriften Autronica fra Lade til nybygget sitt i Bromstadveien. Utbyggerne Kaare Arnstad og Hasle Gjerde har solgt bygget til Actic Securities for 270 millioner.

Også Ranheim Senterområde ble solgt på slutten av fjoråret. Veidekke og Coop Midt-Norge kjøpte eiendomsselskapet Ranheim Utvikling fra flere selgere og en barnehage fra Trondheim kommune for vel 200 millioner. De skal bygge bydelssenter, med butikker og opptil 400 boliger.

Slik vil Veidekke Eiendom og Coop Midt-Norge bygge det nye bydelssenteret i Peder Myhres vei på Ranheim, like øst for papirfabrikken. De har betalt vel 200 millioner kr. for området.

Utbyggingsselskapet Grilstad Marina solgte nybygget Kongsberg Maritime har flyttet til sent i fjor. Også de solgte til en gruppering av finansielle investorer, for i overkant av 300 millioner.

- Tilfeldig

Salget av næringseiendom er redusert med over tre milliarder i Trondheim og omegn fra 2015, da det ble solgt for rekordhøye 7,5 milliarder her. Eiendomsmegler Kristian Hogstad Lund i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom Midt-Norge sier det er litt tilfeldig at omsetningen ble nesten halvert i fjor.

- I 2015 var det noen få veldig store som dro opp totalen kraftig. Det kan være litt tilfeldigheter som avgjør om salget inntreffer rett før eller etter nyttår, og det er ikke et veldig høyt antall bygg i størrelsesorden Solsiden og Statoil-byggene i Trondheim, sier Lund.

Statoils salg av eiendommene på Rotvoll i Trondheim og Stjørdal for til sammen 1,75 milliarder og Aberdeen Eiendomsfonds salg av Solsiden kjøpesenter og restaurant- og kontorlokaler for 1,3 milliarder, var med på å gjøre 2015 til et rekordår.

Solgte flere eiendommer

Fjorårssalget på nesten 4,5 milliarder er på nivå med 2014. Eiendomsmegler 1 er fornøyd med 2016, og kaller det et godt og veldig aktivt år for salg av næringseiendom.

- Det var flere salg enn i 2015, og generelt god interesse for eiendommer i Trondheim og ellers i Norge. Det er fordi renta fortsatt er lav, og det har vært mangel på andre gode steder å investere pengene sine. I et marked med mange kjøpere og høy aktivitet, kan det være en del som sitter på eiendom som tenker at timingen er god for å selge og å ta ut gevinst, og derfor velger å prøve eiendommen for salg, sier Lund.

Blant kjøperne er trønderske aktører i flertall.

- Det er flest lokale aktører som kjøper, og de er også størst i sum. Ellers er det syndikeringsaktører og fond, som for eksempel Aberdeen Eiendomsfond. I tillegg kjøper liv- og pensjonsselskaper. Boligutviklerne er også ganske store. Når boligmarkedet er så aktivt som nå, er det naturlig at man ønsker å fylle på porteføljene med nye og gode boligprosjekter, sier Lund.

Den tidligere brannstasjonen i Kongens gate 2 er bygd om til Kunsthall Trondheim og Litteraturhuset. Sparebank 1 SMN solgte bygget for rundt 200 millioner kr. til Aberdeen Eiendomsfond.

Flere tomme kontorer

Det er del eldre kontorlokaler som står tomme i Trondheim. I oktober i fjor sto 9,3 prosent av kontorlokalene ledige, og Eiendomsmegler 1 venter at andelen ledige kontorer vil øke til 12 prosent.

- Det ferdigstilles mye nytt i år. Nybyggene blir i stor grad leid ut, mens det blir høy ledighet i lokalene som bedriftene flytter fra. Derfor vil ledigheten stige, sier Lund.

Trondheimsporten hvor Nav skal flytte inn på Lerkendal, nybygget til den tekniske entreprenøren GK på Sluppen, KLPs Abels Hus i Teknobyen, nybygget til Nordic Semiconductor på Tyholt og Rambølls nye lokaler på Dora er blant de store byggene som blir ferdigstilt i år.

Det er i områder utenfor sentrum, særlig på Heimdal og Tiller, at det er mye ledig eldre kontorareal. I år vil ledigheten også øke på Sluppen, Fossegrenda, Strinda, Lade og Ranheim.

Eiendomsmegler Kristian Hogstad Lund

- Gjøres om til bolig

Eiendomsmegler 1 mener en del tomme lokaler etter hvert vil konverteres til boligareal.

- I Oslo er mange tomme lokaler konvertert til boliger og hoteller. Skal man lykkes med det, må eiendommene ha en attraktiv beliggenhet. Det koster å bygge om, og skal det lønne seg må man få en del igjen per kvadratmeter bolig, sier Lund.

I Trondheim er lokalene voksenopplæringa skal flytte fra i Mellomveien et aktuelt konverteringsobjekt, hvor man er i gang med å omregulere til boliger.

Eiendomsmegler 1 mener leieprisene for kontorer i år vil holde seg på samme nivå som i fjor.

- Leieprisene er stabile i Trondheim. Det er sjeldne store topper og derfor er det heller ikke store bunner. Det stor konkurranse om leietakerne, fordi mange har prosjekter de kan bygge. Det holder leieprisene nede, sier Lund.

Han sier også at leieprisene kan falle i områdene med mest ledig kontorareal.

Tyholttårnet skiftet også eier i fjor.

- I år som i fjor

I år venter Eiendomsmegler 1 at markedet for næringseiendom blir omtrent som i 2016.

- Når prisbildet er så attraktivt som nå, forventer vi at det kommer en del eiendommer for salg. Mange store er solgt de siste to årene, så da spørs det om det kommer like mange store ut i år, sier Lund.

Eiendomsmegler 1 mener markedet for næringseiendom i Trøndelag har merket lite til nedturen i oljebransjen. De venter også at boligprisveksten gjør at det blir rift om eiendom som kan utvikles til boliger også i år.