De 51 leilighetene i den første blokka som er under bygging i prosjektet Lillebyleiligheten, skal Boligbyggelaget Tobb leie ut til folk som ikke har eid egen bolig tidligere. Etter å ha leid leiligheten i minst tre år, kan de kjøpe den.

Administrerende direktør Torbjørn Sotberg i Boligbyggelaget Tobb sier de ønsker å legge til rette for at førstegangsetablerere som ikke får hjelp fra foreldre og ikke har penger til å oppfylle kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp, skal komme seg inn på boligmarkedet.

- Det er åpenbart at denne gruppen unge sliter med å bli eier av egen bolig. Boliger er dyrt i Norge, og kravet til egenkapital hindrer mange fra å få finansiering. For eksempel unge par som er ferdig med utdanning og skal etablere seg har ikke nødvendig egenkapital, men de kan ha tilstrekkelig lønnsinntekt som forsvarer bokostnadene, sier Sotberg.

Han legger til at den nye modellen, som kalles «leie før eie», er tilrettelagt for denne gruppen Tobb-medlemmer.

Les om banksjefen som mener enkelte boliglånskuder er blåøyde.

Fra 25 til 35 år

Han er overrasket over at så mange som 400 personer allerede har meldt at de ønsker å leie i prosjektet, før boligbyggelaget direkte har markedsført tilbudet. De interesserte er typisk i aldersgruppen 25 til 35 år.

Tobb kjøpte hele den første blokka i prosjektet Lillebyleiligheten, og etablerer her et borettslag som skal drifte «leie-før-eie» modellen. Utleieleilighetene skal stå innflyttingsklare i juli. Blokka består av to- og treromsleiligheter, som er fra 30 til 50 kvadratmeter.

Sotberg forteller at husleia skal ligge på markedsnivå for nye leiligheter i dette området. Den vil være fra rundt 9500 kroner til 12 000 kroner per måned. Prisen på leilighetene blir fra rundt to millioner til tre millioner kroner.

I desember fortsatte prisene på brukte boliger å stige.

Får kjøpsrett

De som inngår leiekontrakten med Tobb må være medlemmer i boligbyggelaget. Leietakerne må ha en personlig økonomi som gjør dem i stand til betale bokostnadene. De kan ikke ha eid egen bolig før, de må være førstegangskjøpere. De må også mangle de 15 prosentene med egenkapital, som bankene er pålagt å kreve når de gir lån til boligkjøp.

- Vi er en medlemsorganisasjon, og ønsker å gi unge Tobb-medlemmer mulighet til å bli eier av egen bolig. Vi viser med dette også at vi mener alvor med at det er fordelaktig å ha medlemskap i Tobb, sier Sotberg.

Nå leieavtalen med Tobb inngås får kjøperen også rett til å kjøpe leiligheten, en kjøpsopsjon. Den kan leietakeren benytte seg av senest fem år etter at leieforholdet ble inngått. Leiligheten kan tidligst kjøpes ut tre år etter at kjøperen flyttet inn.

Boligprisøkning gir egenkapital

I leieavtalen med kjøpsopsjon er det fastsatt en pris kjøperen skal betale for leiligheten. Dersom boligprisene fortsetter å stige, er prisøkningen med på skaffe leietakeren egenkapital.

- All verdistigning begrenset oppad til egenkapitalkravet på for tiden 15 prosent av kjøpsprisen tilfaller leietaker, og det vil være helt opp til den enkelte om kjøpsopsjonen utløses, sier Sotberg.

Dersom boligprisene stiger så mye at markedsverdien på boligen stiger mer enn 15 prosent under leieperioden, må kjøperen betale mer.

- Tobb gir bort verdistigningen inntil egenkapitalkravet er dekt opp, og en verdiøkning ut over dette vil komme som en økning i prisen som kjøper rent faktisk betaler. Uansett vil banken gi finansiering på 85 prosent av markedsverdien ved kjøpstidspunktet, og kjøper vil ikke ha behov for å spare ut over egenkapitalkravet, sier Sotberg.

Flere leie før eie-prosjekter

Han forteller at Tobb nå er i innspurten med å velge en bank som skal sikre finansieringsløsninger for leietakere som velger å kjøpe boligen. Banken skal også tilby økonomisk rådgivning i leieperioden, for eksempel om sparing til egenkapital.

I løpet av februar skal Tobb ha laget nettsidene hvor medlemmer kan søke om å få leie de 51 nye leilighetene på Lilleby. Boligbyggelaget vil inngå leieavtalene i løpet av våren. Sotberg forteller at den store interessen for leie før eie-løsningen på Lilleby gjør at boligbyggelaget vil tilby ordningen i flere kommende boligprosjekter, og nevner Overvik-prosjektet på Ranheim som eksempel.