Dersom årsmøtene sier ja, vil Coop Steinkjer og Coop Midt-Norge slå seg sammen til landets nest største samvirkelag med en samlet omsetning på nær seks milliarder kroner.

Begge styrene i de to samvirkelagene har sagt ja til fusjon, skriver Trønder-Avisa. Nå er det opp til ekstraordinære årsmøter 22. og 23. februar å si endelig ja eller nei.

- Ved en fusjon vil Coop Midt-Norge få en omsetning på i underkant av seks milliarder kroner. Det vil gjøre oss til landets nest største samvirkelag etter Coop Øst, sier administrerende direktør i Coop Midt-Norge Torbjørn Skei.

- Ikke noe handelsselskap vil da ha større omsetning i trøndelagsfylkene enn Coop Midt-Norge, sier han.

Tre i én allerede

Coop Midt-Norge er allerede landets tredje største samvirkelag etter fusjonen med Coop Inn-Trøndelag som trådte i kraft 1. januar 2016. I november ble også Coop Rørvik med i handelsgiganten og nå ligger det meste klart for at også samvirkelaget i Steinkjer blir med.

- For oss handler dette om å bygge et sterkt Coop i Trøndelag. Det tror vi at vi gjør best ved å fusjonere med Coop Midt-Norge, sier styreleder i Coop Steinkjer, Grete Folden.

- Hvorfor er en fusjon det beste for medlemmene og butikkene i Coop Steinkjer?

- Ved å gå inn i Coop Midt-Norge får vi tilført en del kompetanse vi trenger for å utvikle oss videre. Det gir oss større muligheter til å ekspandere og til å investere, både i eksisterende butikker og der vi mener det er riktig å bygge nytt. For medlemmene vil dette bety at kjøpeutbyttet økes fra én til to prosent, sier Folden.

Les også: City Syd kan bli størst igjen i jubileumsåret

180 000 medlemmer

Dagens Coop Midt-Norge dekker i alt 12 kommuner med rundt 160 000 medlemmer og 70 butikker fra Snåsa i Nord-Trøndelag til Melhus i sørfylket. En fusjon med Steinkjer betyr nesten 100 butikker, i alt 2000 ansatte og rundt 180 000 medlemmer og virksomhet i 21 trønderske kommuner.

Bakgrunnen både for denne og de to foregående fusjonene i Coop Midt-Norge, er vedtak i samvirkelagenes sammenslutning Coop Norge fra 2014. Som Adresseavisen tidligere har fortalt, er ønsket der ifra at det som var landets 19 største samvirkelag skal gå bli til ti kjernelag. Hvert enkelt av ladets i underkant av 100 samvirkelag skal selv bestemme om de vil inn i fusjonsforhandlinger, men de største lagene bes gjøre vedtak innen 2018.

- Poenget er stordriftsfordeler vi oppnår gjennom å bygge sterkere og mer robuste selskap. Med relativt sterk handlekraft, som vi har i Coop Midt-Norge, vil dette gi enda bedre grunnlag for å drive butikkene fremover, sier Torbjørn Skei.

Les også: Møter motstand mot ett Coop i Midt-Norge

Sterk tradisjon

Den sterke norske samvirkelagstradisjonen er spesielt tydelig i Trøndelag hvor alt fra små kommunesentre til regionens største kjøpesentre er bygd opp rundt Coop-butikker. Ingen steder i landet har Coop større markedsandel i dagligvare enn i Trøndelag, og særlig i Nord-Trøndelag hvor over halvparten av alle pengene vi bruker i matbutikker, legges igjen hos Coop.

I porteføljen til Coop Midt-Norge ligger alt fra City Lade, med en samlet omsetning på 1,9 milliarder kroner og Coop Obs Lade med rundt 900 mill. i salgsinntekter, til småbutikker helt nede i 5–6 millioner kroner i årsomsetning.

- Hvordan vil dere kunne håndtere butikker i begge ender av skalaen? Vil nærbutikkene tape dersom Coop Steinkjer blir del av Coop Midt-Norge?

- En fusjon vil gi oss bedre kapasitet til å følge opp både kjøpesentrene, de store Obs-butikkene og de mindre nærbutikkene. Vi har et driftsapparat og en administrasjon som er geografisk spredd med kapasitet til å følge opp alle. Et stort selskap vil ha en langt større samlet konkurranse og kompetanse til å gi bedre driftsstøtte til butikkene, sier Skei.

Les også: Flere s-lag vil inn i Coop Midt-Norge

Er trygg for de små

Grete Folden i Coop Steinkjer føler seg sikker på at en fusjon inn i et større samvirkelag vil være bedre også for de minste butikkene i laget.

- Det er ingen grunn til å frykte nedleggelser. Vi har diskutert og forhandlet med Coop Midt-Norge i over et år, og jeg er veldig beroliget. Coop Midt-Norge er dyktige på oppfølging av butikker som sliter og tålmodige på å prøve å finne løsninger for god drift. Jeg mener våre butikker vil få enda bedre oppfølging ved en fusjon, sier hun.

Sier årsmøtene ja, vil fusjonen tre i kraft fra juni med regnskapsmessig tilbakevirkende kraft til 1. januar.

Ifølge Skei er også flere samvirkelag interessert i å diskutere fusjon med Coop Midt-Norge. Det gjelder i denne omgangen imidlertid ikke de to store samvirkelagene sør i regionen, nemlig Coop Oppdal og Coop Orkla Møre.

Marianne Tønset92622078marianne.tonset@adresseavisen.no