Medeier og selger i Indergaard & Svenil, Stian Indergaard, forteller at de ikke hadde annet valg enn å melde oppbud til Sør-Trøndelag tingrett mandag.

- Det er fordi vi er i en vanskelig økonomisk situasjon, som gjorde at underbalansen i selskapet er på to millioner kroner. Vi har jobbet med mange alternative løsninger, men var ikke i stand til å skaffe midler til nødvendig drift, sier Indergaard.

- Stor konkurranse

Indergaard & Svenil har drevet med skiltproduksjon og trykk i både små og store formater, som blant annet plakater, utstillingsmateriell og kalendere. Indergaard forteller at store bransjeendringer er noe av bakgrunnen for den økonomiske situasjonen.

- Flere faktorer spiller inn. Vi er i en bransje som er under stort press, med stor konkurranse på deler av produksjonen både fra inn- og utland. Særlig på skilt er det få norske produsenter. De ligger for det meste i Øst-Europa. Det er også store omstillinger i bransjen, i forhold til automatisering og digitalisering. Det fører til store omstillingskostnader, sier Indergaard.

39 mistet jobben

Indergaard & Svenil har holdt til på Kvenildmyra på Tiller, og har i tillegg hatt en avdeling i Midtbyen, i Erling Skakkes gate. Til sammen 39 ansatte mistet jobben på grunn av konkursen.

- Det er veldig tungt, sier Indergaard.

Advokat Joar Grimsbu i Arntzen de Besche Advokatfirma er oppnevnt til bobestyrer i forbindelse med konkursen. Han forteller at de ansatte i Indergaard & Svenil fikk beskjed om at det ville bli meldt oppbud sist fredag.

- Det ble holdt et orienteringsmøte mandag for de ansatte om Navs lønnsgarantiordning, og hvilke rettigheter og plikter de har ved konkurs, sier Grimsbu.

Oppbud: Advokat Joar Grimsbu i Arntzen de Besche Advokatfirma forteller at de ansatte i Indergaard & Svenil fikk beskjed om at det ville bli meldt oppbud sist fredag.

21,7 mill. i gjeld

Selskapet Indergaard & Svenil ble etablert etter en fusjon mellom Øien & Indergaard og Svenil i 2012. De to familieeide bedriftene har en lang historie. Øien & Indergaard ble startet i 1945, og drev med trykk og kopi. Svenil ble etablert i 1958, og produserte skilt og annen profilering.

Bostyrer forteller at Danske Bank sa opp alle kreditter før Indergaard & Svenil meldte oppbud. Ifølge oppbudsbegjæringen er gjelden på 21,7 millioner kroner. Danske Bank er største kreditor med et krav på ni millioner kroner. Leverandørgjelden er oppgitt til fire millioner, og gjelden til det offentlige er 2,3 millioner kroner.

Grimsbu opplyser at boet er overført, abandonert, til Danske Bank som er panthaver.

- Det er abandonert fordi eiendelene det er pant i, er mindre verdt enn fordringene, sier Grimsbu.

- Jobbes med ny drift

De siste årene har Indergaard & Svenil gått med underskudd. I fjor var underskuddet på 4,9 millioner kroner. Omsetningen har falt de siste årene. Grimsbu opplyser at den var i underkant av 50 millioner i fjor, mens omsetningen i 2015 var nesten 57 millioner kroner.

Stian Indergaard håper det kan bli ny drift igjen i bedriften.

- Det er alltid en mulighet og det jobbes med løsninger, sier Indergaard.

Prøver å unngå ny konkurs

Den konkursrammede bedriften eier også selskapet Teknolakk, som driver med pulverlakkering av stål og aluminium, og mekanisk verkstedarbeid. Teknolakk har fem ansatte, og omsatte for rundt ni millioner kroner i fjor. Indergaard forteller at de håper å unngå at Teknolakk rammes av konkursen i eierselskapet.

- I Teknolakk er det full aktivitet og selskapet er foreløpig ikke rammet av konkursen. Det jobbes med å få til en løsning, sier Indergaard.

Største eier i Indergaard & Svenil er Otto Harald Indergaard.