Bryggeriet i Prinsens gate skal fra tidlig i år servere egenprodusert brennevin, forteller bryggmester Jørn Grønbech i Trondhjem Mikrobryggeri

- Vi har produsert øl siden 1998 fra grunnen av, og da var dette det naturlige neste steget når det kommer til å lage ting selv. Det passer fint, siden vi allerede har det utstyret vi har til ølbrygging. Nå kan vi tilby brennevin med litt sjel og smakssette det som vi vil, sier Grønbech.

Han forteller at dette er en del av trenden med kortreist mat og drikke.

- Vi har sett flere og flere ølbryggerier som har startet med destillering, men også rene destillerier som fokuserer på håndverket, på samme måte som for kortreist mat og øl. Vi har hentet inspirasjon fra USA, der flere bryggerier også destillerer sprit. Det er også vanlig at bryggerier i Tyskland lager ølsnaps ved å destillere øl til brennevin, sier Grønbech.

Trondhjem Mikrobryggeri ansatter flere etter Rema-avtale.

Destillerer juleøl

Trondhjem Mikrobryggeri har kjøpt et nytt destillasjonsapparat i kobber og stål fra Tyskland. Det er plassert foran et av vinduene, og skal også bli synlig for gjestene i restauranten.

- Vi startet så smått i januar med brenning. Vi tror vi er de eneste som brenner lovlig i byen, sier Grønbech.

Han forteller at de brukte en batch juleøl, som er 800 liter, til den første brennevinsproduksjonen. Etter seks runder med destillering, ble det til 70 liter brennevin.

- Det er fint å bruke juleøl fra i fjor, som blir til julesnaps neste jul. Det skal ligge på eikefat og modne over tid, og smaken av originalproduktet blir med videre når vi destillerer, sier Grønbech.

Snart får gjestene kjøpe egenprodusert brennevin hos Trondhjem Mikrobryggeri i Prinsens gate. Foto: Christine Schefte

Selges i restauranten

De skal også lage whisky. Brennevinet må da ligge på eikefat i minst tre år. I tillegg skal de lage gin, akevitt, vodka og likører.

- Til å begynne med brenner vi hovedsakelig til restauranten, og håper på sikt at vi får noe av brennevinet inn på Vinmonopolet. Vi har ingen konkrete planer om det nå helt i oppstarten, sier Grønbech.

- Dette er bare starten

Produktsjef for øl og brennevin i Vinmonopolet, Martin Tønder Smith, forteller at de har tre-fire produkter fra små norske brennevinsprodusenter i basisutvalget, det vil si at de selges på alle polutsalg. Han forteller også at det er sju-åtte norske destillerier som er i drift, og at varer fra noen av disse kan kjøpes i bestillingsutvalget.

- Vi selger gin, bitter og akevitt fra mindre destillerier. De fleste av disse har relativt kort produksjonstid. Brennevin som det tar lengre tid å produsere lagres ofte på eikefat. Det tar minst tre år for å kalle produktet whisky. Derfor lager de gjerne gin eller akevitt, sier Smith.

Han regner med vi bare har sett starten på brennevinsproduksjon fra små lokale destillerier. Foruten hos Trondhjem Mikrobryggeri, er det i Trøndelag destillerier hos Inderøy Brenneri på Berg Gård som lager akevitt, og hos Klostergården Bryggeri på Tautra, hvor de lager whisky.

Tautra-øl hedret for unik smak.

Spritmonopol til 2005

Ifølge Smith er lokal brennevinsproduksjon er en trend, som vil utvikle seg som håndverksbrygget øl. Det har tatt av med mange lokale bryggerier i Norge de siste årene.

- Som de fleste trender kommer produktet opprinnelig fra Europa, men det er i USA det har modnet og produktene blir knadd og formet i et marked som fort tar til seg nye produkter og trender. Det er i utgangspunkter produkter som er veldig tradisjonelt europeiske, og så får de en liten vri i USA, sier Smith.

I Norge hadde Arcus produksjonsmonopol for sprit frem til 2005. Selv om produktsjefen venter at det blir flere brennevinsprodusenter her i landet, vil det ikke bli like mange som det er ølbryggerier.

- Det er en stor investering å gå inn brennevinsmarkedet, men i Norge vil vi se en god tilvekst av destillerier sammenlignet med i dag. Men vi har høye avgifter på alkohol og volumene er ikke så store, sier Smith.

- Liker produkter med historie

Han ser lokale brennevinsprodusenter som en del av kortreist-bølgen

- Forbrukerne liker å kjøpe produkter som har en tilhørighet til hvor de kommer fra eller bor, eller produkter som har en god og sann historie bak seg. Produsentene bruker ofte lokale produksjonsmetoder og det er ofte lokale ildsjeler som står bak, sier Smith.

For å produsere eller videreforedle brennevin, må man ha tilvirkningsbevilling fra Helsedirektoratet. Direktoratet opplyser til Adresseavisen at de ikke har oversikt over hvor mange her i landet som har tillatelse til å produsere alkoholholdig drikke som er over 22 prosent.