Daglig leder Anne Morkemo kunne ønsket seg mer tålmodighet.

- Jeg har jobbet som oppstarter i 26 år. Jeg vet at ting tar tid, vaner må sette seg, konsept må utvikles. Som gründer lærer en seg tålmodighet, sier Morkemo.

Lenger i kritikken mot eierne, Bøndernes Hus, vil hun ikke gå. Det har i lengre tid vært samtaler med investorer og samarbeidspartnere. Underskuddet har vært større en budsjettert. Men vedtaket om avvikling kom likevel brått.

LES KOMMENTAR: Spar oss for krokodilletårene. Vi får den mathallen vi fortjener

- Nå handler det om å ta vare på de ansatte, sier Morkemo. Selv fikk hun vite om vedtaket ikke lenge før staben på 13 ble samlet til allmøte mandag kveld. Det ble en tung stund.

Takker stab og kunder

- Vi har verdens beste gjeng her, og heldigvis vil nok de fleste finne nytt arbeid innen oppsigelsestiden er over, sier Morkemo.

- Jeg vil takke kundene våre for samarbeidet. Vi har ingen ting å klage på. Det har vært mye folk her, vareutvalg og omsetning har økt jevnt og trutt, og restaurantdelen har vært en suksess og hatt grei omsetning, sier Morkemo.

- Noen har gitt uttrykk for at det har vært litt stusslig lokale til «Mathall» å være. Hadde publikum for høye forventninger?

- Folks forventninger er vanskelig å styre. Mathall-betegnelsen går ikke så mye på størrelse. Jeg handler for eksempel mer enn gjerne på Fiskhallen i Taraldsgårdsveita, selv om det strengt tatt er et ganske lite lokale. Vi har en tendens til å tro at Trondheim er større enn den er. Vi kan ikke sammenligne oss med matmarkedet i Barcelona, vi må faktisk tenke mindre. Det har heller ikke vært mulig å etablere mathaller verken i Bergen eller Stavanger – og de sliter i Oslo.

Anne Morkemo har vært med siden Mathall Trondheim var i planleggingsfasen. Hun har vært daglig leder gjennom hele perioden; og produserer i tillegg fiskmatprodukter som selges i hyllene. Nå er det slutt, i hvert fall for Mathall Trondheim.

Les også: Mathallen med underskudd første halvår

Hyllene skal tømmes

- Varene skal selges ut, hyllene skal tømmes. Det starter vi kanskje med torsdag. Samme kveld skal vi ha et selskap for 120 personer i restauranten, planlegging og gjennomføring av det går som planlagt. Men etter førstkommende helg er det ikke sikkert det blir så mye aktivitet her, sier Anne Morkemo.

Mathall Trondheim har hatt utsalg og kafé i første etasje, restaurantdel i andre. En del av lokalet har vært i bruk for ølutsalget Gulating. Det er ikke bestemt hva som skjer med ølutsalget, men det er klart at andre etasje ikke vil inngå i lokalene Bunnpris skal leie.

Kort tid før åpning

- Det kommer ikke til å bli en vanlig Bunnpris-butikk her. Det er det ikke behov for. Vi har selv to butikker i nærheten, og det er mange andre dagligvarebutikker i umiddelbar nærhet. Så vårt utsalg må måte bli noe helt spesielt. Vi vil avgjort selge lokal mat, sikkert fra mange av de samme leverandørene – og noen av disse varene vil nok også komme ut til andre Bunnprisbutikker. Men dette er langt fra ferdigspikret, sier Lykke, som heller ikke er sikker på når det nye Bunnpris-konseptet vil åpne.

- Vi vet ennå ikke når vi overtar lokalene. Men når vi kommer inn, vil vi trenge et par-tre uker på å åpne.

- Såpass kjapt?

- Ja, vi er jo den minste dagligvarekjeden, da kan vi ikke tillate oss å også være den tregeste, ler Christian Lykke.

Startet egen butikk-karriere i okalene

Han synes det er vemodig at Mathall Trondheim ikke fikk et lengre liv. Av erfaring fra egen virksomhet vet han at det tar tid å bygge en merkevare og lojalitet. – Av våre gourmetbutikker går Bunnpris & Gourmet på Tyholt og Nyborg desidert best. De har begge eksistert i 60 år. Men han gleder seg til å sette sitt preg på lokalene i Bøndernes Hus.

- Lykke Prinsen lå i her, og det var her jeg selv hadde min første jobb. Jeg var barnearbeider, kanskje 6–7 år, og tjente ikke mye. Men så gjorde jeg nok heller ikke mye nytte for meg, sier Christian Lykke.

Les også: Sier farvel til Mathallen

Les også: Disse spisestedene i Trondheim anbefales på nett

Les også: Bli med inn i Mathallen dagen før åpning

Les også: Folk er veldig sulten på en mathall

Les også: Etablerer mathall i Trondheim

Takk for laget: Det er vemodig stemning blant medarbeiderne i Mathallen. Her gir Dag Olav Kolltvedt og Ragner Tessem hverandre en klem. Foto: Kim Nygård