I dag legger statsminister Erna Solberg (H) frem sin havstrategi, og der forplikter regjeringen seg til å legge planene for et Ocean Space Centre på Tyholt frem for Stortinget så raskt som mulig.

- I havstrategien er regjeringen helt tydelige på at vi tar Ocean Space Centre et stort skritt videre. Dette er en viktig milepæl. ikke bare for prosjektet, men for fremtiden for Norge som ledende på forskning, utvikling, innovasjon og utdanning på hav. Vi forplikter oss til å jobbe videre med planene, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Mandagsettermiddag møtte Helleland opp på kontoret til kontoret til Gunnar Bovin, rektor ved NTNU, for å komme med det hun kaller en milepæl i jobben med å få på plass Ocean Space Centre. Dette i forkant av at statsminister Solberg i dag presenterte hele havstrategien.

Tirsdag la regjeringen frem sin havstrategi, i denne loves det også fortgang for Ocean Space Centre i Trondheim.

Prioritert byggeprosjekt

Det var i mai i fjor at regjeringen meldte at de ville lansere en egen havstrategi. Nå, nesten ett år senere, er den klar.

- Norge har en sterk historie som havnasjon, men mulighetene for fremtidig vekst er enda større. Her er det viktig med forskning og innovasjon, og derfor mener regjeringen at det planlagte Ocean Space Centre må komme på plass. Norge må være verdensledende innen havromsteknologi, men skal vi fortsatt være det må det også investeres, sier Helleland.

Ocean Space Center er planlagt bygd på Tyholt og skal erstatte dagens marintekniske senter. Nye bygninger vil romme blant annet sjøgangsbasseng, dypvannsbasseng, ulike student- og forskningslaboratorier og undervisningslokaler.

I havstategien som i dag ble lagt frem heter det at «Ocean Space Centre er et prioritert byggeprosjekt i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning» og at de derfor vil «arbeide med å finne en løsning for Ocean Space Centre som på best mulig måte møter behovene næringsliv, forskning og utdanning har i dag og vil ha i fremtiden».

Vet ikke hvor lang tid

Det vises til at det er gjennomført en konseptvalgutredning for prosjektet. Denne ble levert i januar 2017, og konkluderer med at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge det nye sentret på Tyholt. Utredningen gjennomgår nå er kvalitetssikting, kalt KS1. KS1 vil etter planen være klar innen utgangen av april.

«Deretter vil kvalitetssikringen ble behandlet, og neste steg i prosessen vil være KS2. Etter dette kan forslag legges frem for Stortinget» heter det i havstrategien.

- Dette er det mest forpliktende regjeringen kan bli. Nå skal det jobbes fort fremover, det kan ikke gå fortere enn dette, sier Helleland. Det går dermed så fort som det kan gå i denne typen saker.

- Kvalitetssikring tar tid og må gjøres ordentlig, og det kan ikke gjøres raskere enn det nå legges opp til, understreker Helleland som ikke kan angi noen tidsramme.

Viktig for rekrutteringen

- Kan disse planene bli forhindret etter stortingsvalget i høst?

- Nei, det kan vi i alle fall ikke tenke på, svarer Høyres gruppeleder i Trondheim, Trondheim Ingrid Skjøtskift (H).

- Nå er det så stor vilje til å få på plass dette, at vi bare må sette i gang og komme så langt at det ikke kan stanses. Dette handler ikke bare om Trondheim, dette skal være et internasjonal ledende kunnskapssenter, sier Skjøtskift.

Ingrid Skjøtskift (H), Lill Harriet Sandaunet (Frp) og Elin Marie Andreassen (Frp) møtte opp for å få nyheter om Ocean Space Centre. Foto: Kristin Slotterøy

Kulturminister Helleland kan heller ikke si hvor mye penger regjeringen vil bruke på sentret som vil koste rundt 4,6 milliarder kroner å bygge.

- Nei, det er det for tidlig å gå inn i nå, vi kan uansett ikke bevilge penger i den fasen sentret er i nå. Men nå sier vi helt tydelig at det både er viktig og riktig å satse på Ocean Space Centre, så tar vi det derfra. Skal vi klare å utnytte havet enda mer så må vi vite hva som er der, og det kommende sentret vil bli viktig for fremtidig rekruttering til havnæringene, sier Helleland.