Vivian Hugås (28) er daglig leder for forskning- og utviklingsklyngen Tangen Innovation på Stjørdal. Herfra styrer Hugås seks ulike teknologiselskaper med til sammen ni ansatte. Alle er menn.

Dermed er hun en av få kvinner som leder en teknologibedrift. Analyseselskapet Impello sin oversikt viser at det ble etablert 105 teknologiselskaper i Trondheimsregionen i 2015 og 2016. Når vi sjekker disse opp mot data- og analyseselskap Bisnode, for å se hvor mange som har kvinnelig daglig leder, så blir tallet sju.

- Jeg er dessverre ikke overrasket, sier Hugås som er på listen over nyetableringer med Actuade, som er det nyeste selskapet på Tangen. Actuade lager subseakomponenter, Hugås sin jobb er å lede teknologene.

- Vår filosofi er at det må legges til rette for at teknologer skal jobbe med det de er best på. Da må systemet bak være på plass og der er jeg, sier Hugås som gjerne kunne tenkt seg flere kvinnelige kollegaer.

- Det ville vært sunt for arbeidsmiljøet med en jevnere fordeling. Hver gang vi lyser ut en stilling sier vi at det hadde vært fint å få flere kvinner på laget, men så er det er faringsmessig slik at det ikke er så mange kvinner som søker, sier Hugås som ser at det fortsatt er en vei å gå mot full likestilling.

- Det har mye med interesse å gjøre også, så om det noen gang blir halvt om halvt er usikkert. Uansett må det bli bedre enn nå. Samtidig må jo alle teknologibedrifter ha flere ansatte enn kun teknologene, og da er det i alle fall viktig å ansette kvinner i disse stillingene, som i regnskap og administrasjon, sier Hugås.

Menn tar mer risiko

Andrea Holvik Thorson (25) er daglig leder i Wiral Cable Cam som også er på Impello-listen. Dette er en studentbedrift fra NTNU som har funnet en ny måte å filme ekstremsport på.

- Det er overvekt av menn i hele teknologibransjen og da vil det naturligvis bli flest menn i ledelsen også. Men det kan også handle om kultur og at kvinner og menn ikke vil det samme. Kvinner er gjerne mer redd for en usikker fremtid, og det er stor usikkerhet knyttet til det å jobbe i oppstartsbedrift, sier Thorson som går siste året ved NTNUs entreprenørskole. I hennes kull er det 35 studenter, 11 av disse er kvinner.

- Det er de beste søkerne uavhengig av kjønn som får plass og det synes jeg er bra. Å få flere kvinnelige ledere må skje naturlig, uten for mye press, sier Thorson.

Playpulse som har kombinert intervallsykling med dataspill er også på listen, ledet av Mira Elina Willert (37).

- Det er lav sannsynlighet for å lykkes med en oppstartsbedrift. Det er stor risiko og stor fallhøyde, og den risikoen tror jeg er mer naturlig å ta for menn enn kvinner. Vi må bli flinkere til å løfte frem de rollemodellene vi har, sier Willert.

Ser et generasjonsskifte

Spark er en veiledningstjeneste for oppstartsbedrifter ved NTNU, ledet av Trine Høstmark Solhaug.

- Dette viser at andelen kvinnelige toppledere fortsatt er pinlig lav, sier Solhaug og mener det mangler sterke kvinnelige forbilder.

- Det kan ha bidratt til en ubevisst oppfatning om at ledelse er en mannejobb og videre en snøballeffekt som har rekruttert enda flere mannlige ledere. Med dette tankesettet kan det følge farlige holdninger som gjør forskjell på kjønnene. Hvorfor har man tendenser til å omtale en kvinnelig leder som sjefete mens en mannlig leder er besluttsom, spør Solhaug som mener både kvinner og menn må gå i seg selv.

- Likestilling er en kamp for alle. Jeg tror heldigvis vi ser et generasjonsskifte der sexistiske holdninger ikke lenger er akseptabelt, og at vi vil få flere kvinnelige ledere når den yngre generasjon tar over arbeidslivet. Men jeg opplever fortsatt at en større prosentandel av dem jeg møter med uttalte ambisjoner og beinhard tro på seg selv er menn. Vi damer må tørre å vise at vi både har selvtillit og unik kompetanse, sier Solhaug.

Karl Fredrik Røsok som leder Start NTNU, en studentorganisasjon som fremmer innovasjon og entreprenørskap, er enig.

- Vi synes det er kult når jenter starter opp for seg selv og får det til. Det samme synes vi når gutter får det til. Alle skal ha like muligheter, og det har vel blitt naturlig for oss studenter, sier Røsok.

Nå har det derimot blitt en kvinne på topp. Tale Bærland er Samfundets nye leder

Den nødvendige heiagjengen

8. mars starter årets Technoport-konferanse. Ifølge Lars Iversen som er daglig leder av Technoport er det tilfeldig at åpningen i år er på kvinnedagen, men han synes det passer fint.

- Det er viktig å skape gode arenaer for nettverksbygging, arenaer hvor de gode forbildene er. Technoport er et slikt sted. Det sier seg selv at med så få kvinner i lederstillinger så går vi glipp av mange talenter, sier Iversen.

På årets konferanse vil Innovasjon Norge deler ut prisen «Årets kvinnelige entreprenør 2017». Det er første gang prisen har fokus kun på teknologi.

- Vi var spente på hvor mange som ville melde seg, men vi fikk nærmere 60 forslag. Juryen fikk en veldig krevende jobb med å plukke ut tre finalister, sier Vigdis Harsvik som er direktør i Innovasjon Norge Trøndelag. Ut fra blant annet dette mener Harsvik å se en endring.

- Kvinner har tradisjonelt gjerne tatt mindre risiko og vært mer forsiktige med å utbasunere skyhøye ambisjoner. Flere mannlige gründere går på trynet, men det er også oftere menn som står bak de oppstartsbedriftene som virkelig tar av. Dette er definitivt i endring. Vi ser at en relativt stor andel av studentene ved Entreprenørskolen er jenter og disse tar lederroller like naturlig som guttene. Vi ser også at flere spennende teknologiselskaper har kvinnelige ledere. Vår erfaring er at de beste bedriftene er de som har et sterkt og sammensatt team, med begge kjønn, sier Harsvik som ber flere heie fram kvinnene som vil lede.

- For å øke tempoet i endringen trenger vi enda flere gode rollemodeller som løftes fram og synliggjøres. Det må bli like naturlig å heie på kvinnelige gründere som på Marit Bjørgen.