- Det vil ikke bli noe mindre aktivitet i perioden fremover, det vil heller bli mer, sier Tore Håbrekke, som er plassjef ved TechnipFMC' spolebase på industriområdet Grønøra.

Ved spolebasen ferdigstiller bedriften olje- og gassrør i stål, som deretter kveiles ombord i store offshoreskip.

Akkurat nå sveiser de sammen undervannsrør til prosjektet Oseberg Vestflanken og til gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Inkludert underleverandører er de nå rundt 40 ansatte som jobber ved basen.

Senere i vår skal de også starte arbeidet med rørene til Trestakk-feltet, som er den neste milliardutbyggingen utenfor kysten av Trøndelag. Deretter kommer Dvalin-feltet, som også ligger utenfor Midt-Norge.

- Vi ser også at antallet prosjekter som går ut på anbud fra Statoil og andre oljeselskap har økt betraktelig det siste året, sier Håbrekke, som derfor ser positivt på utsiktene for virksomheten på Orkanger.

Flere: Rundt 40 personer jobber nå ved TechnipFMC' spolebase på Orkanger, og plassjef Tore Håbrekke tror det kan øke fremover. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

Mot lysere tider

Statistisk sentralbyrå (SSB) la torsdag frem sin prognoserapport Økonomiske analyser med utsikter for norsk økonomi, der de spår en forsiktig oppgang i årene fremover.

Ifølge rapporten har sysselsettingen i norsk olje- og gassnæring blitt redusert med nesten en fjerdedel siden toppen i tidlig 2014, men nedgangen bremset opp gjennom 2016.

Nå forventer de at nedgangen i petroleumsinvesteringene gradvis vil stoppe opp, og at bunnen nås ned neste årsskifte. De anslår at oljeprisen vil fortsette å stige fra dagens nivå på rundt 55 dollar per fat til 64 dollar ved utgangen av 2020 (oljeprisen gjorde et lite stup rundt lunsjtider torsdag, journ.anm.).

Ifølge Oljedirektoratet har utbyggingskostnadene for et felt på norsk sokkel falt med over 40 prosent siden høsten 2014.

Halverte kostnadene

Trestakk-feltet er en av utbyggingene der kostnadene har blitt kraftig redusert i kjølvannet av fallet i oljeprisen.

Statoil er operatør for feltet som ble funnet allerede i 1986. Investeringsanslagene lå i utgangspunktet på rundt ti milliarder kroner. Da planen for utbygging og drift ble innlevert i november i fjor, hadde dette blitt redusert til rundt 5,5 milliarder kroner.

Oljen fra feltet skal føres til Åsgard A-skipet gjennom rørene som fabrikkeres på Orkanger. TechnipFMC har fått kontrakten for hele undervannsutbyggingen, og ifølge prosjektdirektør Håvard Stensrud hos Statoil er det første gang hele leveransen er gitt til én aktør.

- Dette er et forsøk på å tenke nytt for vår del, og det har bidratt til å få ned kostnadene. Det kan også vise seg å bli løsningen for flere utbygginger, hvis vi lykkes på Trestakk, sier han.

Stensrud sier at de blant annet har klart å redusere ned den totale rørlengden på havbunnen med 6–8 kilometer gjennom samarbeidet med leverandøren.

- I tillegg har vi jobbet sammen for å finne smartere løsninger som gjør prosjektgjennomføringen mer effektiv og dermed rimeligere, sier han.

.

Kontrakt: Prosjektdirektør Håvard Stensrud i Statoil sier at undervannsarbeidet er en viktig årsak til kostnadsreduksjonen på Trestakk-feltet. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

Tore Håbrekke sier at de også har effektivisert arbeidet på spolebasen de siste årene, blant annet gjennom utvikling av nye sveisemetoder og utvidelse av anlegget. Han understreker at de har et tett samarbeid med forskningsmiljøene ved NTNU og Sintef.

Håbrekke anslår at de har fått ned produksjonskostnadene med rundt 150 000 kroner per dag gjennom effektiviseringene.

- Vi har mellom ti til tolv prosent høyere produksjon i dag enn vi hadde før oljesmellen. Dette er fastpriskontrakter, så da vil vi dra fordeler av å bli raskere ferdig, sier han.

Tore Håbrekke anslår at de har fått ned produksjonskostnadene med rundt 150 000 kroner per dag gjennom effektiviseringene. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

Sveises sammen

Selve stålrørene produseres i utlandet, og kommer til Orkanger i båt i lengder på tolv meter. Hos nabobedriften Shawcor (

tidligere Bredero Shaw Norway

) legges det på et isolerende og beskyttende lag, og de sveises sammen til lengder på 24 meter.

Beskyttelse: Et isolerende og beskyttende belegg legges på rørene før de sveises sammen. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

I den lange fabrikkhallen hos TechnipFMC sveises de deretter sammen til en lengde på 900 meter, før det igjen sveises på en ny lengde på 300 meter før de kveiles ombord skipet.

TechnipFMC er et resultat av sammenslåingen av selskapene Technip og FMC Technologies, som hadde hovedkontorer i henholdsvis Paris og Houston.

Assisterende prosjektdirektør Simen Andersen hos TechnipFMC sier at de har gjort investeringer for rundt 170 millioner kroner ved basen på Orkanger de siste syv årene, og tror at virksomheten på Orkanger vil være konkurransedyktig i mange år fremover.

Virksomheten har tidligere levert rør til feltene Snøhvit og Goliat i Barentshavet, og Andersen sier at basen har en unik posisjon.

- Det finnes mange spolebaser rundt omkring i verden, men vi har sett at denne er strategisk viktig fordi man når prosjekter både sørover og nordover, og vi har veldig kort avstand til Haltenbanken, sier Andersen.

Oppgradert: Assisterende prosjektdirektør Simen Andersen hos TechnipFMC sier at de har gjort investeringer for rundt 170 millioner kroner ved Orkanger de siste syv årene Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen