Det betyr at Terje Eriksen ikke lenger har enestyre i Prora Eiendom. De tre nye styremedlemmene er Bernhard Johan Sandvik, John Syrstad og Jarl Whist.

Terje Eriksen svarer i en e-post til Adresseavisen at de ble valgt enstemmig på en ekstraordinær generalforsamling den 14. februar.

- Det har vært en målsetting siden restruktureringen av selskapet i 2014 å etablere et nytt og utvidet styre, sist uttalt ved generalforsamlingen i fjor. Dette synes jeg utelukkende er positivt og ser frem til å jobbe i styret som kollegium, skriver Eriksen.

Prora-selskap skulle betale seks millioner for Ap-toppens bistand.

Siktet for grovt bedrageri

I 2014 aksepterte 45 investorer en restrukturering av gjelden i Prora, og de fikk da eierandeler på 33 prosent av Prora Eiendom. Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen eier resten. Bakgrunnen for restruktureringen var at Prora skyldte investorene nærmere 360 millioner kroner, og var truet av konkurs (se fakta).

I sommer ble både Prora Eiendom og far og sønn Terje Eriksen siktet for grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. De nekter staffskyld. Saken er fortsatt under etterforskning. To av aksjonærene, Vegard Wollan og ekteparet Christin og Trond Sundal, begjærte før jul Prora Eiendom konkurs. De trakk senere begjæringen.

Terje Eriksen satt tidligere alene i styret i Prora Eiendom. Nå får han med seg tre nye styremedlemmer.

- Erfarne og kompetente

Om de tre nye styremedlemmene skriver Eriksen dette:

- Alle disse tre er erfarne og kompetente personer som vil bidra til en god utvikling for Prora Eiendom AS, til glede for blant annet kunder, samarbeidspartnere og aksjonærer.

John Syrstad (60) er partner i Styringspartner og jobber med eierstyring og selskapsledelse. Foruten å være styremedlem i Prora Eiendom, sitter han i styret i flere små og mellomstore selskaper.

Han vil ikke kommentere hvordan det er å gå inn i styret til et økokrimsiktet selskap, men sier det er gjort en helhetsvurdering etter at Styringspartner AS fikk henvendelsen.

- Styret tar tak i situasjonen, og vil behandle alle aksjonærer likt og gi samme informasjon til alle, sier Syrstad.

Han vil ikke svare på om han har tegnet styreansvarsforsikring for vervet i Prora Eiendom.

John Syrstad jobber med eierstyring og selskapsledelse. Foto: Styringspartner

Tok ut utbytte på 17 mill. før gjeldsforhandlinger.

- Samlet redegjørelse

Styremedlem Jarl Whist (72) sitter blant annet i styret i Fred. Olsen og Anfi Gruppen. Han har tidligere vært viseadministrerende direktør i Christiania Bank & Kreditkasse og administrerende direktør i Anfi Gruppen.

Heller ikke han vil si så mye om styrevervet i Prora Eiendom.

- Vi er enige om å ikke gi noen kommentar til styreansvaret før vi har satt oss inn i den komplekse situasjonen, og vil da gi en samlet redegjørelse, sier Whist, som heller ikke vil kommentere om han har styreansvarsforsikring.

Det tredje styremedlemmet, Bernhard Johan Sandvik (66), er styreleder i møbel- og interiørkjeden Home & Cottage og i skilt- og trykkeribedriften Indergaard & Svenil på Tiller, som nylig ble slått konkurs. Han var medeier i eiendomsselskapet Basale sammen med Lars Tvete, som ble solgt til Obos i 2006. Sandvik har ikke svart på Adresseavisens telefoner.

- Vaktbikkje

Førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen, Terje Berg, forteller at styremedlemmer primært har to roller.

- Den ene er å være vaktbikkje, altså kontrollere det ledelsen gjør i selskapet. Det andre er å utvikle bedriftens strategi. Styret må balansere disse to oppgavene, sier Berg.

Han er kjent med økokrimetterforskningen av Prora, men understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Rettssak mot Prora Eiendom ble stanset.

Dømt til erstatning

Siden styret er det høyeste og viktigste organet i en bedrift, har også styret ansvar for beslutningene som tas. Ansvaret er personlig hvis styremedlemmene handler uaktsomt eller med forsett, og de kan bli betydelig økonomisk ansvarlige.

Et nylig eksempel som Berg viser til, er der fem styremedlemmer i selskapet RXT, som gikk konkurs i 2013, ble dømt til å betale 26 millioner kroner i erstatning til ett av selskapets kreditorer.

Her forsvant over 20 millioner kroner.

- Ta en risikovurdering

Selv om Prora er under etterforskning, mener Berg det ikke er uvanlig å tre inn som nytt styremedlem i et selskap som befinner seg i en slik situasjon.

- At man er under etterforskning, er ikke nødvendigvis et argument for ikke å gå inn i et styre. Det kan være at man tar på seg et samfunnsansvar. Det kan være veldig prisverdig at noen vil ta på seg vervet, hvis det blant annet kan være med på å berge verdier, sier Berg.

- Hva bør man tenke på når man går inn i et styre på et slikt tidspunkt?

- Man må vurdere risikobildet og tenke gjennom hvordan man skal gripe dette an for å få fakta på bordet. Hvordan kan man bringe selskapet videre? Så må man drive verdisikring og eventuelt minimere tap både for aksjonærer, kreditorer og det offentlige, sier Berg.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.