Flere av naboene har protestert mot utbyggingen. En av dem er Harald Guldsten, som forteller at naboene er svært fornøyd med vedtaket i bygningsrådet.

- Nå ser vi frem til sommeren, når vi vet at det fine grøntområdet mellom husene blir bevart, sier Guldsten.

Flertallet i bygningsrådet stemte for å avvise administrasjonenes forslag til detaljregulering av Eidsvolls gate 11 og 13. Reguleringsplanen som rådmannen foreslo skulle legges ut på høring, innebar en fortetting med fem nye boliger bak de eksisterende boligene i Eidsvolls gate.

- Vi har møtt forståelse fra de politikerne vi har tatt kontakt med, og vi har fått møte dem for å legge frem og diskutere vår sak. Vi setter pris på åpenheten blant politikerne, og det gjelder også byplankontoret og byantikvaren, sier Guldsten.

De to eiendommene som skulle fortettes, er en del av et område på 13 hus, som er bygd tett ut mot Eidsvolls gate, Jonsvannsveien og Gudes gate. De har kun en smal stripe med hage ut mot gatene. Det meste av hagene danner et trekantformet felles grønt atrium. Naboene som var mot fortettingen, mener en utbygging ville splitte opp og forringe det sammenhengende grøntområdet mellom husene.

- Antikvarisk verdi

I bygningsrådet var det Arbeiderpartiet ved Marek Jasinski som fremmet forslaget om å avvise fortettingen, for å bevare kvartalet som i dag. Forslaget fikk også stemmene til De Grønne, Kristelig Folkeparti, SV og Venstre. I tillegg stemte Berit Tiller fra Høyre for forslaget, slik at det fikk ni stemmer.

- Kvartalet består av bygninger med kulturhistorisk og antikvarisk verdi. Å fortette vil endre strøkskarakteren vesentlig, og området har et særpreg med en sammenhengende grøntstruktur som ikke tåler fortetting, sier Jasinski, som viste til at det er lagt ut en del areal til boligfortetting i Trondheim.

Marek Jasinski (Ap) fremmet forslaget om å avvise fortettingen i Eidsvolls gate.

Ingrid Skjøtskift fra Høyre foreslo å sende forslaget til reguleringsplan ut på høring, men ville ha et tillegg om at bygningsrådet forutsetter at reguleringsplanen i større grad vektlegger at bomiljøet til naboene ikke forringes vesentlig når det gjelder firemetersgrensa og sol- og lysforhold. Forslaget fikk to stemmer, Skjøtskifts og Fremskrittspartiets, og falt dermed.

Utbygger må betale 356 000 kroner til ektepar for ødelagt hage.

- Ingen enkel sak

Politikerne i Trondheim ønsker at antallet boliger i byen skal økes ved fortetting når det er mulig, slik at allerede utbygd infrastruktur kan benyttes til de nye boligene. Både Skjøtskift og Jasinski sier dette derfor har vært en vanskelig sak.

- Eplehagefortetting er krevende, og vi ønsker fortetting i Trondheim. Men samtidig skal det være gode bomiljø. Helheten gjorde at det ble feil å fortette her. Det ville være en for sterk inngripen i grøntstrukturen og stedskarakteren, sier Jasinski.

- Det er ingen enkel sak. Strøket har stor betydning, og det er preget av kulturhistorie som må ivaretas. Men spørsmålet er om det er rett å si nei til all utbygging her. Dette kunne blitt et akseptabelt prosjekt, sier Skjøtskift.

- Det er ingen enkel sak, sier Ingrid Skjøtskift (H) om fortettingssaken i Eidsvolls gate.

Nordens største boligutvikler leter etter tomter i Trondheim.

Bystyret strammet inn

Rådmannen skriver i saksfremlegget til bygningsrådet at den søkte fortettingen «anses å være på grensen av hva situasjonen kan tåle uten at vesentlige kvaliteter skal gå tapt». I reguleringsforslaget vises det også til et bystyrevedtak fra i fjor sommer, som sier: «Når det gjelder fortetting i etablerte småhusområder, skal det leggs vekt på at utbygger kan vise til at fortettingen ikke vesentlig forringer bomiljøet til naboer.»

Ville ha støyskjermer

Opprinnelig ønsket eierne av Eidsvolls gate 11 og 13 å bygge sju nye boliger. I tillegg ønsket de å bygge støyskjermer som var 1,9 meter høye mot Eidsvolls gate. Det var for å få arealet mellom de eksisterende boligene og Eidsvolls gate godkjent som uteareal, og dermed oppfylle kravet til nok uteareal. I forslaget til reguleringsplan som rådmannen fremmet i bygningsrådet tirsdag, var støyskjermene fjernet og antallet boliger redusert til fem.

Eierne av Eidsvolls gate 11 og 13 ønsket tirsdag ikke å gi noen kommentar til Adresseavisen om at bygningsrådet sa nei til fortettingsplanene.