- Det har vært avsatt mye areal i Klæbu til boligformål, men på grunn av manglende geotekniske vurderinger har det vært en utfordring å selge, sier ordfører Kirsti Tømmervold (Ap).

Hun håper at fjorårets befolkningsnedgang på 17 personer skal snus til vekst, i kommunen som ved årsskiftet hadde 6050 innbyggere. Fra 2020 blir Klæbu en del av Trondheim, og ordføreren mener kommunesammenslåingen øker attraktiviteten.

- Indrefileten av boligarealet i Klæbu er ferdig regulert og klart til å bygges ut. Jeg opplever at Trondheim er opptatt av de ferdigregulerte boligarealene i Klæbu. Når kommunene slås sammen økes arealet i Trondheim med 50 prosent, og det er over 2000 ferdig regulerte boligtomter i Klæbu. Det er en vinn-vinn-situasjon, frister Tømmervold.

Mens randkommuner til Trondheim som Skaun og Malvik har hatt stor vekst i befolkningen de siste årene, har ikke Klæbu opplevd det samme. Ordføreren forklarer det med at fylkesvei 704 til Klæbu er langt dårligere enn andre veier, det har vært byggestopp i sentrum på grunn av kvikkleire og manglende kapasitet på vann- og avløpsnettet.

Den største utbyggingen

Ett av de siste områdene som er åpnet for boligbygging i Klæbu, er Granmo Gård. Eiendommen ligger mellom sentrum og Sørborgen barneskole, Klæbu ungdomsskole og Klæbuhallen med idrettsanlegg. Det kan bygges inntil 370 boliger på tomta på 100 mål, som dermed blir Klæbus hittil største boligutbygging.

Eierne, Ann Kristin Torp Bakken og Stig Ove Bakken, har via selskapet Granmo Eiendomsutvikling nylig solgt ett av de seks boligfeltene. Kjøperne er byggmester Stein Helge Fredheim i Norgeshus-forhandleren Fredheim & Paulsby Bygg og Kristoffer Nordgård Formo i Formo Holding. De har også opsjon på å kjøpe flere felt, slik at de til sammen kan bygge 235 boliger.

Ville bygge Bakkebygrenda

Opprinnelig planla ekteparet Bakken å flytte til Granmo Gård selv da de kjøpte den i 2010, og stå for utbyggingen av flere boliger.

- Vi skulle pusse opp gården og bygge ut Bakkebygrenda rundt oss, sier Ann Kristin Torp Bakken, som forteller at de drømte om en idyll i kolonihagestil.

Men i stedet ble det dagens prosjekt, som skal bygges ut over 10 til 20 år.

- Det blir alle typer familieboliger. Vi ønsker at de som kjøper skal kunne bo her i alle livsfaser, slik at det blir en god blanding av folk i alle aldre, sier Ann Kristin Torp Bakken.

- Det ligger i sentrum, folk kan bo her og jobbe i Trondheim, og vite at barna har et trygt bomiljø med turstier til skolen og fritidsaktiviteter, sier Stig Ove Bakken.

- Billigere enn i byen

Det skal bygges eneboliger i rekke, rekkehus og mindre leilighetsbygg. Rekkehusene blir fra 80 til 140 kvadratmeter, og prisen starter på 3,5 millioner kroner.

Eiendomsmegler Stine Solberg i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge Næring, som har meglet salget av boligfeltet, forteller at etterspørselen etter familieboliger i Trondheim er langt større enn tilbudet.

- I Trondheim koster et typisk rekkehus i sentrale områder i nyboligmarkedet over fem millioner kroner. Tilsvarende bolig i distriktet tilbys for rundt fire millioner, og etterspørselen etter familieboliger i slike områder er betydelig. I mangel av familieboliger i Trondheim, ser flere familier i retning Klæbu og Buvika, for å finne bolig. Kollektivtilbudet og veinettet er i kontinuerlig bedring og reisetiden fra distriktet kortes stadig ned. Når veisystemet til Klæbu er ferdigstilt, tar det ikke mye lengre tid å kjøre bil fra Klæbu til Trondheim enn fra Heimdal til sentrum, sier Solberg.

- Jeg kjenner mange som har gitt opp å kjøpe seg familiebolig i Trondheim, sier Kristoffer Nordgård Formo i Formo Holding.

Det nye boligfeltet hvor til sammen 370 boliger skal bygges, ligger mellom Klæbu sentrum og skolene og Klæbuhallen.

Innflytting neste vår

Han forteller at de vil tilby mer plass enn vanlig i nye prosjekter.

- Mange ønsker seg en hageflekk, det blir store lekeområder og her blir det store sportsboder og fint for dem som ønsker å bruke marka, sier Formo, og viser til at det er turstier og lysløype rett i nærheten.

De 41 boligene som er planlagt i feltet som er solgt, legges ut for salg i august. De første skal være innflyttingsklare allerede neste vår. På Granmo Gård vil de bygge ut etter hvert som boligene selges, forteller Stein Helge Fredheim.

- Det kan vi fordi det blir plassbygd her og arbeidene utføres av lokale håndverkere, sier Fredheim.

- Kun inneklemte eplehager

Fredheim forteller det ikke bare skyldes lavere tomtepris at de kan selge boligene billigere i Klæbu enn i Trondheim.

- Inneklemte eplehager er det eneste du får tak i for å bygge ut familieboliger i Trondheim. Her blir det litt rimeligere enn i byen, og hovedårsaken er at det blir en mer rasjonell utbygging på en stor flat tomt, sier Fredheim.

For det første byggetrinnet som er 9,7 mål har utbyggerne betalt 14 millioner. Ekteparet Bakken betalte fire millioner i 2010 for hele Granmo Gård, som hadde ligget brakk lenge. Men på spørsmål om de blir rike nå, viser de til at det koster å utvikle og bygge ut infrastruktur inn til boligfeltene.

- Beste bygda i byen, kaller ordfører Kirsti Tømmervold (til venstre) Klæbu, som blir en del av Tronheim fra 2020. Til høyre for Tømmervold står Stig Ove Bakken og Ann Kristin Torp Bakken i Granmo Eiendomsutvikling, Kristoffer Nordgård Formo i Formo Holding, byggmester Stein Helge Fredheim i Fredheim & Paulsby Bygg og eiendomsmegler Stine Solberg Eiendomsmegler 1 Midt-Norge Næring.

- Pendlerkommune

Det har også tidligere blitt presentert planer for store boligutbygginger i Klæbu. Kommunestyret vedtok i 2009 reguleringsplanen for Gjellan/Trøåsen, med opptil 2000 boliger. Her er det ikke bygd én bolig ennå, fordi utbyggingen av infrastruktur er for dyr.

Men med utsikter til kommunesammenslåing, utbedring av fylkesveien og nye vann- og avløpsledninger mellom Trondheim og Klæbu, har ordføreren tro på befolkningsvekst.

- Klæbu er en av kommunene med størst pendling, fordi det ikke er mange store arbeidsplasser i kommunen og vi har ikke videregående skole. Erfaring viser at klæbyggen og andre i etableringsfasen kommer til Klæbu når de skal stifte familie, sier Tømmervold.