I Sverige bekrefter butikksjefen for Eurocash på Storlien, at de spesielt i perioden 2015–2016 har opplevd en økning i omsetningen på rundt 40 prosent.

Handler du på Storlien? Ja Nei Nei, jeg drar bare til Åre Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Handler du på Storlien? Ja 75% Nei 15% Nei, jeg drar bare til Åre 10% Du har allerede stemt 454 stemmer

- Så lenge det ikke skjer noe med den norske eller svenske kronen, tror vi det kommer til å være en like stor økning i 2017, sier butikksjefen, Tomas Kålen.

Les også: Ny eier åpner ny butikk på Nabocash

Trøndelag skiller seg ut

Omsetningsøkningen på Storlien står i kontrast til utviklingen i svenskehandelen generelt. Ferske tall fra SSB viser en nedgang på to prosent i hvor mye nordmenn har handlet for i nabolandet i fjor. Samtidig økte antall dagsturer med litt over to prosent ifølge SSB-statistikken. Økningen i dagsturer er også betydelig lavere ellers i landet enn ved Storlien.

Butikksjef Kålen tror økningen hos Eurocash blant annet skyldes at butikken har begynt å gjøre seg mer synlige gjennom reklamer i aviser og på radio. I tillegg har de gjennomgått flere endringer.

- Vi er i det samme lokalet som den gamle butikken Nabocash, men har pusset opp, fått nytt sortiment, i tillegg til nye rutiner for håndtering av ferskt kjøtt, forteller Kålen. Han sier de fleste kundene som kommer til dem kjøper brus.

Lørdag hadde butikksjef Kålen to mann på jobb som utelukkende hadde ansvar for å fylle opp med brus, mens kundene tømte palle etter palle. Foto: Frank Cadamarteri

- Tobakksvarer kommer like etter på listen. Her må man imidlertid forholde seg til tobakkvoten, så det setter jo en begrensning. De fleste kjøper samtidig hele kvoten når de først kommer hit.

Ekstra bemanning i påsken

Kålen sier det er vanskelig å forutse hvor stor økningen blir i påskeferien. I fjor hadde de mange flere kunder enn de antok på forhånd, så i år håper de å være godt forberedt på den økte pågang.

- Vi kommer til å ta inn ekstra personale, i tillegg har vi bestilt inn ekstra mye varer. Vi ser fram mot noen travle dager, og håper vi er klare.

Kålen tror mye av drivkraften til de som kommer forbi ligger i Åre, og alle som drar dit for å stå på ski. Sjefen for Åre turistforening, Kerstin Örbo, forteller imidlertid at de ikke har merket noen forandring, verken økning eller nedgang. Hun mener det er mange av dem som kommer over grensen som stopper på Storlien og ikke drar lenger inn i landet.

- Vi har allerede veldig mange norske besøkende, så det skal litt til for at vi merker en endring. Det er uansett veldig hyggelig med alle nordmennene som kommer. Nå lader vi opp til en travel påske, forteller Örbo.

Konkurrenten øker også

Også butikksjefen ved Coop Extra på Storlien, Henrik Weile, forteller at de har merket en økning i antall kunder og omsetning det siste året, spesielt siden juni.

- Det har sikkert noe å gjøre med at den norske kronen begynte å øke i styrke på den tiden, mener Weile som forteller at butikken har hatt en økning på rundt ti prosent i antall kunder.

Butikksjef Henrik Weile sier at de helt klart har opplevd en økning i svenskehandelen hos Coop extra på Storlien. Bildet er fra en sak i høst om samme tema.

Ifølge Weile opplever de størst vekst i salget av polvarer, men ettersom Coop-butikken bare er et utleveringssted for Systembolaget, det svenske Vinmonopolet, så regnes ikke omsetningen derfra inn i deres tall.

- Tar vi med salget av polvarer, har vi sikkert hatt en økning i salget på minst 10 prosent. Ellers handler kundene mye og variert. Vi ser at det ofte er sesongbasert hva som kjøpes, forteller Weile.

Les også: Øker omsetningen med billigere svenskekrone

Les også: Vil bygge kjempe-senter på Storlien

Se også: Har kjørt 100 000 trøndere til Storlien