- Jeg mener absolutt at vi er liv laga, sier Øystein Rognes, daglig leder hos Reinertsen på Orkanger.

Den store verkstedhallen er et landemerke på industriområdet Grønøra, og siden midten på 90-tallet har de ansatte her laget deler og utstyr til norske oljefelt.

Håper: Øystein Rognes, daglig leder for Reinertsen på Orkanger, sier at verftet har en strategisk viktig plassering. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Eget verft

I forrige uke ble det klart at Aker Solutions overtar Reinertsens olje- og gassvirksomhet, og hvis Konkurransetilsynet ikke har noen innvendinger, vil de 76 ansatte ved verftet nå få ny arbeidsgiver.

Aker Solutions har varslet at Reinertsen-ansatte i Trondheim og Bergen vil bli flyttet til selskapets eksisterende kontorer, men vil foreløpig ikke si noe om planene for Orkanger.

Aker Solutions har allerede et tilsvarende verft i Egersund i Rogaland, der selskapet har gjennomført flere nedbemanninger de siste årene.

Magnus Stokke, tillitsvalgt for Fellesforbundet hos Reinertsen på Orkanger, sier at salget har skapt usikkert blant de ansatte, men at de avventer selskapets planer.

- Vi vet ikke hva de tenker å gjøre, men vi regner med at vi får informasjon når de har det klart, sier Stokke.

Reinertsens rammeavtale med Statoil gjør at de blant annet har ansvaret for vedlikehold på feltene Heidrun og Åsgard utenfor kysten av Trøndelag, og Øystein Rognes mener at verftet har en viktig strategisk plassering. Materiell som skal skiftes ut på plattformene blir produsert ved verftet, og Rognes sier at nærhet er viktig.

- En del av arbeidet er hasteoppdrag, og må ut igjen med en gang. Da er det viktig at vi har et sterkt og operativt verksted, sier Rognes.

Verftet

vedlikeholder også havbunnsmoduler for Statoil

, og Rognes sier at det er arbeid som må gjøres i nærheten av offshorebasen for Norskehavet.

Vedlikehold: Teknisk sjef John Ole Fjelnseth i Reinertsen ved en av havbunnsmodulene selskapet vedlikeholder for Statoil. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Stor arbeidsgiver

Ordfører Oddbjørn Bang (Sp) i Orkdal sier at situasjonen som har oppstått er usikker. Han sier at kommunen har avtalt et møte med Aker Solutions onsdag etter påske, for å høre hva de tenker om driften på Orkanger.

På spørsmål om han frykter en nedleggelse av virksomheten, svarer han:

- Jeg ønsker ikke å ha noen mening om det før jeg har hatt en prat med dem, sier Bang til Adresseavisen.

Med sine nesten 80 ansatte er Reinertsen en av de store private arbeidsgiverne i Orkdal kommune. På industriområdet Grønøra er selskapet naboer med andre oljeservicebedrifter som TechnipFMC og Shawcor, og Bang sier at kommunen har hatt et tett og godt samarbeid med bedriften.

-Reinertsen er veldig viktig medspiller i oljeklyngen på Grønøra. Derfor er det viktig for oss at aktiviteten blir videreført, sier han.

På Orkanger har Reinertsen også bygd prototypen til et anlegg for produksjon av hydrogen fra naturgass. Før helgen ble det kjent at Torkild R. Reinertsen selv kjøper ut hydrogensatsingen, med mål om å utvikle den videre.

- Vi er fornøyd med at de vil videreføre arbeidet med hydrogensatsingen på Orkanger, og vi ser på den som en veldig fremtidsrettet teknologi, sier Bang.

Venter på tilsynet

Walther Gifstad, leder for prosjektledelse i Aker Solutions, var til stede da de ansatte hos Reinertsen i Trondheim ble orientert om overtakelsen på et allmøte forrige torsdag. På spørsmål om Orkanger svarte han da at de jobber med å få oversikt over situasjonen, og at det var for tidlig å gå inn i detaljer på spesifikke områder.

Selskapet sier nå at de venter på Konkurransetilsynets avgjørelse i saken, og at de henviser til det tidligere svaret. Konkurransetilsynet skal ta stilling til om overtakelsen «i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse», og har i utgangspunktet frist til 10. mai med å komme med en foreløpig vurdering.

Konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions sier at det har vært oppsigelser og kapasitetsjusteringer ved verftet i Egersund, men ønsker ikke å spekulere i selskapets behov fremover.

Teigland sier at overtakelsen av Reinertsens olje- og gassvirksomhet uansett har blitt godt mottatt både av tillitsvalgte og ansatte.

- De positive nyhetene overskygger utfordringene, sier Teigland, men legger ikke skjul på at ansatte kan bli overtallige etter sammenslåingen.

Lang leieavtale

Sist lørdag skrev Adresseavisen at husleiekravene kan bli på til sammen 140 millioner kroner for Reinertsens gjenværende leieperiode, hvis de ansatte i Trondheim og Bergen flytter ut av kontorene.

På Orkanger er det selskapet Orkanger Bygg AS som eier anlegget der Reinertsen holder til. Etter det Adresseavisen erfarer er leiekontrakten på rundt ti millioner kroner i året, og varer helt frem til august 2030.

Det betyr at selskapet i utgangspunktet skal betale rundt 130 millioner kroner for den gjenværende leieperioden.

Investorene Kent Ranum og Øyvind Antonsen eier halvparten hver av Orkanger Bygg AS gjennom sine respektive investeringsselskaper.

Stor: Reinertsens verkstedhall er et landemerke på industriområdet Grønøra på Orkanger. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen