- Vi har fått utrolig mye oppmerksomhet, det er jo en historisk begivenhet, sier Stein Eggan, direktør for NTNU Technology Transfer AS.

Lørdag var han en av dem som i Shanghai signerte en avtale mellom åtte parter om å opprette akseleratoren nHack. En akselerator er en organisasjon som tilbyr støttefunksjoner og investeringsmuligheter for gründerbedrifter og prosjekter, og nHack blir den første akseleratoren for norske bedrifter som opprettes i Kina.

- Opportunistisk tiltak

I forbindelse med statsminister Erna Solbergs besøk, er også en stor delegasjon bestående av folk fra 240 norske næringslivsaktører med til Kina. Politisk mildvær mellom de to landene gir nye muligheter for etableringer i det enorme kinesiske markedet, så tidspunktet er langt fra tilfeldig.

- Dette er et opportunistisk tiltak med bakgrunn i det bedrede forholdet mellom landene, sier Eggan, som har jobbet i Kina tidligere og beskriver dagens situasjon som helt annerledes enn før.

- Det har oppstått mange muligheter for norsk næringsliv, samtidig er det et krevende marked. Det er ikke bare å komme inn og gjøre ting på den norske måten. Nettverk og tålmodighet er viktig, samtidig er det et marked der ting skjer ekstremt fort og der konkurransen er kraftigere enn de fleste norske bedrifter er vant til. Samtidig er det et milliardmarked som gir enorme muligheter dersom du treffer riktig, mener Eggan.

Initiativ fra Kina-kjenner

Åtte selskap og organisasjoner fra Norge og Kina står bak nHack. Eggans NTNU Technology Transfer jobber med å skape verdier av forskningsresultater og ideer fra NTNU og Helse Midt-Norge, mens NTNU Accel er en lignende akselerator for Midt-Norge. I tillegg er blant andre Innovasjon Norge, Investinor og advokatene Wikborg Rein, det kinesiske investeringsselskapet China Equity og trondheimsselskapet Staur Asset Management med på laget.

Prosjektet ble startet for kun en måned siden, på initiativ fra investor og Kina-kjenner Chris Rynning, som nylig har flyttet tilbake til Trondheim etter nesten 20 år i Kina og som nå jobber for Staur Asset Management AS.

- Hans kompetanse og nettverk i det kinesiske markedet har vært av enorm betydning. Det er mange potensielle samarbeidspartnere som har gode intensjoner, men ikke alle er like flinke. Med Rynnings kjennskap til markedet, vet vi hvem som er har det som trengs, og slipper mye prøving og feiling.

Oppstart i september

Med avtalen på plass vil norske gründerbedrifter som kvalifiserer få mulighet til å jobbe fra Shanghai, møte samarbeidspartnere og investorer i en tidsbegrenset periode. Selv om NTNU står sentralt i nHack, er det ikke et tilbud som begrenses til Midt-Norge eller NTNUs forsknings- og studiemiljø. Det er i utgangspunktet også sektornøytralt, jo flere søkere jo bedre.

- Men det kommer mange ideer fra NTNU-miljøet som vil ha nytte av nHack. Vi i NTNU Technology Transfer har allerede blinket oss ut noen kandidater – produkter og tjenester vi mener vil være godt egnet for en slik mulighet.

Eggan mener det er realistisk å håpe at de første deltakerne kan flytte til Shanghai og starte arbeidet i september.

Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter pressen i Shanghai lørdag. Solberg er på offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket, og norsk næringsliv ser nå økte muligheter for etablering i det kinesiske markedet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix