På veggen henger det bilder av alle ansatte, det er så å si bare menn. Foran står det derimot flere kvinner, alle skal snart begynne å jobbe som IT-konsulenter for Acando på Solsiden. Tilsammen har åtte kvinner nylig blitt tilbydd jobb hos Acando, som har 46 ansatte i Trondheim.

Acando er et konsulentselskap som jobber med digitale transformasjoner. Virksomheter, prosesser og tjenester effektiviseres ved hjelp av IKT, men bak all teknologien er det mennesker. Ifølge daglig leder i Acando Trondheim, Odd Morten Sveås, har kvinneandelen i alle år vært på rundt 30 prosent. Men så dalte den.

- Den siste tiden, og spesielt i Trondheim, har vi opplevd at det har vært vanskelig å tiltrekke seg kvinner. Nå har vi jobbet med å få snudd denne trenden, og de siste månedene har vi ansatt flere kvinner ved kontoret her på Solsiden og kvinneandelen har dermed vokst fra null til 15 prosent, sier Sveås.

Jobber videre: Odd Morten Sveås er daglig leder i Acando Trondheim og sier de ikke er i mål med 15 prosent kvinner. Til høyre: Akselerator Cecilie Thaulow.

Ingen kvotering

Sveås understreker at han ennå ikke er fornøyd.

- Det er veldig gledelig at vi har snudd trenden der vi de siste to årene har hatt få kvinnelige ansatte, men nå skal det sies at en kvinneandel på 15 prosent langt fra er tilfredsstillende. Vi jobber fortsatt aktivt med å tiltrekke oss enda flere kvinnelige konsulenter, sier Sveås.

Acando har blant annet brukt jenteprosjektet Ada ved NTNU aktivt. Dette er et prosjekt som har som mål å bidra til at det utdannes flere kvinnelige sivilingeniører og mastergradskandidater fra fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk. Acando har også sørget for å fronte selskapets kvinner, ved at de holder foredrag og fronter sine fagfelt.

Sveås er derimot helt klar på at ingen kvinner kvoteres inn i teamet hans.

- Nei, vi ønsker ingen så vondt at vi ansetter dem på grunn av kjønn. Alle våre kandidater går igjennom de samme vurderingene. Det er ikke i utvelgelsen vi har gjort grep for å lykkes med kvinnerekruttering. Det er i de tidligere fasene, hvor vi har skaffet oss nok dyktige kvinnelige søkere, sier Sveås som er opptatt av et balansert arbeidsmiljø på alle vis.

- Dette skal gjelde både når det kommer til bakgrunn, alder, antall års erfaring og kjønn. Vi mennesker er forskjellige, og det er viktig å ha et mangfold blant de ansatte. Det gjør oss sterkere og skaper et berikende miljø, noe som både kommer de ansatte og kundene til gode, sier Sveås.

Teknologi er gøy!

Kvinner er underrepresentert i IT- og teknologibransjen. Ifølge en undersøkelse utført av TNS Gallup fra i fjor er kun 24 prosent av de ansatte i IT-bransjen kvinner. Kurven er derimot stigende, mot 16 prosent i 2014.

Det samme viser tall fra NTNU. Kvinnelige søkere til masterstudie ved NTNU var på 30 prosent i 2016, mot 24 prosent i 2010. Det er imidlertid stor variasjon mellom de ulike studieretningene. Datateknologi og Kybernetikk og robotikk hadde i fjor 13 prosent kvinnelige søkere, mens industriell kjemi- og bioteknologi og industriell design hadde henholdsvis 63 prosent og 56 prosent kvinnelige søkere.

- Det er ikke overraskende at menn er overrepresentert ved teknologistudiene ved NTNU. Slik har det vært i mange år, akkurat som at det er flere kvinner som utdanner seg ved helse- og medisinfag. Å markedsføre hva teknologistudier innebærer for ungdommen er viktig, og ikke minst informere om mulig karrierevei underveis i studietiden. I Acando deltar vi på flere karrieredager og studiemesser gjennom året, i tillegg til at vi inviterer studenter på bedriftspresentasjoner, kurs og workshops. Vi må vise dem at teknologi er gøy! Med den digitaliseringen som skjer i dag og i årene som kommer, vil hver bransje bli påvirket av de mulighetene som ligger i IT og moderne teknologi, sier Cecilie Thaulow som er akselerator i Acando Trondheim.

Morsomt: Cecilie Thaulow er akselerator i Acando Trondheim, og opptatt av at de unge skjønner at teknologi er gøy. Foto: Christine Schefte

Tror på flere kvinner

Sarah Serussi studerer datateknologi ved NTNU og har blitt ansatt i et «summer internship» i Acando. Serussi ble kjent med Acando via jenteprosjektet Ada.

- Det er viktig for meg at Acando er såpass engasjert i å få flere kvinner inn i IT-bransjen, noe som i aller høyeste grad både er viktig og nødvendig for fremtidens teknologiske utvikling. Kvinner må også være med på å skape og forme fremtiden, sier Serussi.

Viktig med begge kjønn: Viktig med begge kjønn: Sarah Serussi (22) studerer datateknologi ved NTNU og har blitt ansatt i et summer internship i Acando. Kvinner må også være med på å skape og forme fremtiden, sier Serussi. Foto: Christine Schefte

Rebecca Cox har studiebakgrunn i ingeniørvitenskap og IKT, og begynner i fast jobb i Acando i august.

- Jeg kan forstå at IT-selskaper ønsker en balansert kjønnsfordeling, men med det store fokuset på «kvinner og IT» om dagen er det lett å tro at man som kvinne har fått en jobb kun på grunn av kjønn. For meg er det veldig viktig å vite at jeg ble ansatt på bakgrunn av min kompetanse. Jeg håper det snart blir like vanlig å se kvinner som menn foran skjermen, og med et økende antall kvinnelige søkere til IT-utdanninger på NTNU, tror jeg vi snart er der, sier Cox.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.