- Nå er vi rigget for vekst på en helt annen måte enn tidligere, og vi har ambisjoner om å vokse, sier konsernsjef Frode Størdal i Albert E. Olsen AS.

Både i 2013, 2014 og 2015 endte det med millionunderskudd i regnskapene i det familieeide trondheimskonsernet, men i fjor ble dette snudd til et overskudd.

Driftsresultatet endte på 8,7 millioner kroner, og konsernet fikk et overskudd før skatt på 4,6 millioner. Størdal peker blant annet på at de har kommet seg ut av en dyr leieavtale knyttet til det gamle logistikksenteret på Alnabru i Oslo.

- Det har ikke vært noen krise, men vi er glad for å være der vi er nå, sier Størdal til Adresseavisen, og sier at markedet fortsatt er krevende.

Startet i 1902

115 år etter at maskinist Albert E. Olsen etablerte bedriften i Fjordgata i Trondheim, eies den fortsatt av gründerens familie. Fjerde generasjon, også Albert Emil Olsen, sitter fortsatt i ledelsen, og Størdal sier det viser at eierne er industrielle og langsiktige.

Selskapet leverer blant annet arbeidsklær, verneutstyr og redskaper til profesjonelle kunder over hele landet. Hovedkontoret ligger i Trondheim, og til sammen har de 16 industrivarehus rundt omkring i landet.

Størdal sier at de har merket nedturen i oljebransjen, selv om tyngdepunktet i virksomheten ligger nord for Dovre. I 2014 mistet selskapet leverandøravtalen med Statoil, og Størdal sier at det også har vært en av årsakene til flere svake økonomiske år.

Han sier at de til gjengjeld har hatt vekst innen bygg og anlegg og havbruk, og at de i fjor vant halvparten av alle anbudskonkurransene de var med på. Han sier at de nå har sikret seg avtaler som til sammen veier opp for tapet av Statoil-kontrakten.

Han forventer at de i år dermed vil passere en halv milliard kroner i omsetning for første gang siden 2014.

- Da vi gikk inn i 2017 hadde vi også tolv millioner kroner mindre i kostnader enn året før, så vi har helt andre forutsetninger enn før, sier Størdal.

Færre ansatte

Ved utgangen av fjoråret var de 177 ansatte, som var 25 færre enn på samme tid året før. Ifølge Størdal har de hatt et godt samarbeid med de tillitsvalgte i forbindelse med nedbemanningen, og han sier at han opplever stor forståelse for situasjonen blant de ansatte.

I tillegg har eierselskapet solgt unna eiendommer i Alta, Mosjøen og på Stord, og Størdal sier at de dermed har finansiell styrke til å vokse.

Kursing

For to og et halvt år siden flyttet selskapet inn i nytt hovedkontor i Fossegrenda, tvers over veien fra kontorene der de hadde holdt til siden 1976. De har nå en tredel av plassen de hadde før, men Størdal sier at de har langt større muligheter til å vise frem produktene de har.

Rett innenfor inngangen står det også et klatretårn hvor de kan demonstrere og holde kurs i bruken av fallsikringsutstyr. De har også et eget sveiserom, der mulige kjøpere kan få prøve forskjellige sveiseapparater.

- Nå investerer vi også 2,5 millioner kroner i de ansatte vi har. Vi har veldig god grunnkompetanse, men vi ønsker å utvikle oss selv i arbeidet opp mot kundene. Derfor leier vi inn eksterne for å bli bedre på kundebehandling, sier han.

Nytt: I 2014 flyttet selskapet inn i nytt hovedkontor i Fossegrenda. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen