- Vi er veldig interessert i å få flere muskler innen kommersialisering av forskning. Sintef har hatt suksess med gode ideer som er blitt bedrifter. Dette skal vi gjøre mer av, sier Alexandra Bech Gjørv.

Hun har vært konsernsjef i Skandinavias største forskningsstiftelse, Sintef, siden 1. januar 2016. Under hennes ledelse har Sintef ennå ikke solgt seg ut av bedrifter som er blitt til på grunnlag av Sintef-ideer. Men det vil skje. Bech Gjørv har dessuten sett at tidligere satsinger har gitt resultater.

Ga mersmak

I 2015 solgte Sintef seg ut av tre teknologitunge virksomheter innen olje og gass der Sintef var både mor, far og fødselshjelper. Det har gitt mersmak. I dag finnes 62 bedrifter som har utspring fra forskningsstiftelsen. Bedrifter basert på teknologi og gode ideer har ikke bare skapt arbeidsplasser og verdiskaping for samfunnet. Det drypper også på Sintef. Og det skal dryppe mer.

Forrige gang Sintef etablerte et nytt investeringsfond var i 2014. Det heter Sintef venture IV, med det europeiske investeringsfondet EIF og SpareBank1 SMN som medinvestorer.

- Vi må snart stable det neste fondet på beina. Kanskje det blir i 2018, antyder visekonsernsjef Reidar Bye. Han trenger neppe å bruke mange krefter for å overbevise sjefen.

- Vi vil gjerne investere i et Sintef venture V. For å få det til er vi blant annet i dialog med private investorer om et samarbeid, sier Alexandra Bech Gjørv.

Samfunnets bølgeskvulp

2016-regnskapet til Sintef viser at forskningsstiftelsen følger de samme bølgeskvulpene som i resten av norsk økonomi. En stor del av oppdragsforskningen kommer fra olje og gass. Derfor har også Sintef vært preget av nedturen de siste årene. De to siste årene har forskningsstiftelsen redusert kostnadene med 300 millioner kroner. Antall ansatte er redusert med 120. Ved årsskiftet hadde Sintef 1960 ansatte. Om lag 1300 av dem er forskere.

LES OGSÅ: Sintefs pressmelding om regnskapet for 2016

- Vi aner en forsiktig økning i oppdragsmengden fra oljeindustrien og fra oljeservice, sier Bech Gjørv.

Sintef trenger en bedring skal stiftelsen være i stand til å nå egne mål. Driftsresultatet viser en kraftig bedring fra 52 millioner kroner i 2015, til 80 millioner kroner i 2016. Hvis resultatet hadde landet på styrets mål, skulle det vært om lag 150 millioner kroner. Bech Gjørv og Bye trenger pengene til å investere enda mer i forskning, kompetanse, kommersialisering, laboratorier og systemer.

- Det aller viktigste for oss akkurat nå er å investere i digitalisering. Det trenger vi for å være et institutt i verdensklasse også i fremtiden. sier Alexandra Bech Gjørv.

LES OGSÅ: Adresseavisens sak om Sintefs regnskap for 2015.

Den hellige gral

Hun er glad for at regjeringen i industrimeldingen, som ble lagt frem for påske, signaliserer at Sintef skal få høyere grunnbevilgning. I dag utgjør grunnbevilgningen fra staten bare sju prosent av Sintefs samlede inntekter. ifølge Bech Gjørv er det mye lavere enn tilsvarende forskningsinstitusjoner i Norges naboland. 90 prosent av inntektene på 3,1 milliarder kroner kommer fra til dels tøff konkurranse med andre aktører. Det gjelder ikke minst at Sintef også i fjor sikret seg den desidert største norske andelen av den hellige gral i internasjonal forskning, nemlig EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. Dette er verdens største pengesekk til forskning og innovasjon. På sju år skal det via Horisont 2020-programmet brukes et beløp som tilsvarer 750 milliarder kroner.

Fikk alle åtte

Innenlands er det særlig to ting Sintef-sjefen løfter frem om fjoråret: Det ene er at forskningsrådet i mai 2016 etablerte åtte forskningssentre for miljøvennlig energi. Sintef og NTNU er involvert i alle åtte. Les Adresseavisens sak fra mai 2016 her. Det andre er etableringen av Sintef Ocean i november. Sintef Ocean er en sammenslåing av Marintek, Sintef Fiskeri og havbruk, pluss en mindre virksomhet fra et annet av Sintefs bein.

- Sintef Ocean skal hjelpe oss å nå to ganske hårete mål: Vi skal ta shipping tilbake og Norge skal seksdoble biomarin verdiskaping. Havet blir mer og mer viktig for Norge, og Sintef må være verdensledende, sier Alexandra Bech Gjørv.

Ikke helt fornøyd: Sintef går bedre, men konsernsjef Alexandra Bech Gjørv og visekonsernsjef Reidar Bye er likevel ikke helt fornøyd med resultatene i 2016. Driftsresultat skulle vært nesten dobbelt så stort for å nå Sintef-styrets mål. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen
Sintefs konsernsjef rem av konsernsjef Alexandra Bech Gjørv og visekonsernsjef Reidar Bye. Byggforsk lab. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen