Studenter ved NTNU står bak appen Grabster, og ideen kom fordi de ville ha hjemmelaget mat istedenfor junkfood.

- Skal du ha billig takeaway ender du gjerne opp med junkfood. På Grabster kan du isteden få kjøpt alt fra ordentlig hjemmelaget lapskaus til autentisk indisk mat, sier Magnus Tovsen Solheim, medgründer og daglig leder i Grabster.

Endelig klar: Magnus Tovsen Solheim er medgründer i matappen Grabster, og forrige uke ble den lansert på App Store.

Ideen er at hvem som helst kan lage mat hjemme på sitt egen kjøkken. Hjemmekokken tar bilde av maten og legger dette ut på appen, og velger så selv pris og hvor maten kan hentes. Når maten har dukket opp på appen kan kjøpere legge inn bestilling. Alt av betaling og kommunikasjon foregår gjennom appen, og etter at maten er spist kan kjøperen rangere opplevelsen, fra en til fem stjerner.

Matlaging som lidenskap

Lukten av den indiske retten chole bhature sprer seg i leiligheten på Kolstadflata. Savita Ramanuning kom til Norge for fem år siden sammen med ektemannen Mahesh Chandrika som fikk seg jobb som ingeniør i Trondheim.

Ramanuning er hjemme med datteren Neelima som snart er halvannet år, og lidenskapen hennes er å lage mat. Mat fra hjemlandet India.

- Jeg liker å lage mat og er også vant til at det lages store porsjoner, da jeg vokste opp lagde min mor middag til hele storfamilien. Nå er det jeg som lager store porsjoner og det vi ikke spiser selv selger jeg videre, sier Ramanuning. Etter at maten er laget, pakket og bestilt tar ektemannen Chandrika den med til Samfundet. Der står det en liten kø av kunder og venter på sin hjemmelagde indiske middag.

Bilde til appen: Magnus Tovsen Solheim fra Grabster besøker hjemmekokk Savita Ramanunning og hjelper til med å få tatt bilde av dagens rett til appen.

Grabster har testet konseptet et års tid allerede, men først nå har de lansert appen. Nå satser de for fullt, først i Trondheim, så får de andre norske byene komme etter hvert.

- Det har tatt lengre tid enn vi trodde, men nå er vi i alle fall helt sikre på at alt er på plass. Etter at vi lanserte appen har det bare tikket inn med nye brukere, både selgere og kjøpere, sier Tovsen Solheim.

Må følge hygieneregler

Så langt er det mest utenlandske- og vegetarretter ute på Grabster, men Tovsen Solheim ønsker seg like gjerne trøndersodd. Kundene er gjerne studenter, men Ramanuning forteller at hennes indiske matretter fra Kolstad også er solgt til både barnefamilier og pensjonister.

Smaker seg frem: For Savita Ramanunning er mat lidenskap, og hun liker å lage mat fra hjemlandet India til nordmenn.

De som selger mat på Grabster må følge et sett med regler som Mattilsynet har laget. Disse må leses og godkjennes før appen kan brukes.

- Det er selvsagt viktig for oss at hygienereglene overholdes, og det er jo også slik at kjøperen kan rangere maten etter at den er spist. Er ikke maten god vil ratingen bli dårlig og ingen vil kjøpe. Vår erfaring er at de som har en barriere mot å kjøpe mat fra andre gjør det gjerne igjen etter at de først har gjort det en gang, sier Tovsen Solheim.

Raust med krydder: Indisk mat skal smake litt, men Savita Ramanunning lager maten som selges litt mildere enn når hun lager mat bare til egen familie.

Grabster-gründerne tjener sine penger med å ta et gebyr på ti prosent fra selgeren. Omlag fem prosent av disse går til å betale for betalingsløsningen, resten går til gründerne.

- Vi må nok opp i svært mange transaksjoner før vi blir rike av dette, medgir Tovsen Solheim. I fjor ble Grabster tildelt en million kroner av Norges forskningsråd til videreutvikling av tjenesten.

Særlig rik blir heller ikke hobbykokken Ramanuning.

- Nei, jeg gjør dette fordi jeg elsker å lage mat, og gjerne deler den indiske mattradisjonen med nordmenn. Jeg får dekt utgiftene mine, men tjener ikke så mye, sier Ramanuning.

Det lukter deilig på kjøkkenet når retten chole bhature snart nærmer seg ferdig. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen