Det er 30 års aldersforskjell mellom de yngste og de eldste deltagerne. Noen av dem har ikke startet yrkeskarrieren, mens andre har flere år i arbeidslivet bak seg enn foran seg. Likevel har de mye felles.

Unik møteplass

- Dette gir ekstra input, sier Sofie Zimmer, avgangsstudent ved masterutdanningen på Industriell økonomi (Ind.øk.) på NTNU. Sammen med medstudent Oda Dregelid er hun snart ferdig med masteroppgave som handler om overføring av innovasjoner internt i organisasjoner.

LES OGSÅ: Sivilingeniører som også blir økonomer

Sofie og Oda er blant de sju mastergradsstudenter som deltar på seminarene som organiseres av deres lærer og veileder, professor Alf Steinar Sætre, også han ved Ind.øk. De andre deltagerne er en håndfull doktorgradsstudenter og 25 næringslivsledere. De nærmere 40 menneskene på seminaret i Trondheim deler ikke bare en hel dag sammen midt i mai. De er deltagere i en serie på mange seminarer i løpet av de siste årene.

Seminarserien som heter Executive Forum har gått siden 2012, og noen av deltagerne har vært med helt fra starten. Kanskje er denne møteplassen unik i norsk målestokk. Det er i hvert fall ikke mange steder, verken i Trondheim eller andre steder i landet, der studenter og næringslivsledere jobber sammen og gjør det over tid.

Lærer: Nord Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er blant bedriftene som deltar på seminarserien i regi av Ind.øk. på NTNU. Fra venstre Therese Troset Engan, leder for innovasjon og forretningsutvikling, Kristin Mürer Stemland, prosjektleder for strategi og analyse og Rikke Stoud Platou, prosjektleder for innovasjon og forretningsutvikling.

LES OGSÅ: NTNU ligger øverst på rankingen.

Henter toppnavn

Alf Steinar Sætre er primus motor for arrangementet. Ind.øk-professoren er selv en anerkjent fagmann innen innovasjon, nyskaping, strategi og organisasjonsutvikling. Sætre henter likevel inn enda mer meriterte krefter til seminarene. Denne dagen er det Rita McGrath, professor ved Columbia Business School i New York, som er det faglige midtpunktet.

Hun regnes som en av verdens fremste akademikere innen strategi og innovasjon. Hennes teoretiske fremstilling ledsages av eksempler fra ledende bedrifter, noen av dem giganter, som hun selv har fulgt fra innsiden.

- Ikke bli for raskt forelsket i din egen løsning. Fall heller for problemet du vil løse, er ett av hennes budskap i møterommet i Trondheim.

McGrath snakker også om sin egen modell der innovasjoner blir gradert etter hvor modne de er.

- Bedriftsledere må vite hvor de er for å kunne komme videre, understreker Columbia-professoren.

Les mer om Rita McGrath.

Modellmaker: Professor Rita McGrath har utviklet en modell der innovasjoner blir gradert etter hvor modne innovasjonen er. - Bedriftsledere må vite hvor de er for å kunne komme videre, sier McGrath. Hun var invitert til Trondheim av Institutt for industriell økonomi (Ind.øk.) ved NTNU. Foto: Jens Petter Søraa

Toppledere i salen

At det kommer internasjonale toppnavn er årsaken til at flere toppledere velger å bruke tid sammen med studenter og ledere fra andre virksomheter og bransjer. Bård Benum, administrerende direktør i teknologibedriften Powel, og selv tidligere student ved Ind.øk, er en av deltagerne. Sparebank 1 SMN sender halvparten av bankens konsernledelse.

- Det vil lærer her bruker vi i banken på flere måter, forteller Nelly Maske, konserndirektør for organisasjon og utvikling i Sparebank 1 SMN. Hun mener det er en styrke ved seminarserien at den samler deltagere fra flere bransjer. Næringslivslederne kommer fra ni ulike virksomheter, de fleste med hovedkontor i Trondheim. Foruten Powel og SMN, er det NTE, Novelda, Statoil, Shell, Siva, BKK og Yara.

- Gir resultater

Ifølge Nelly Maske oppnår banken også konkrete resultater av møtet med studentene. De har deltatt på prosjekter i banken, og før sommeren planlegger Sparebank 1 SMN å dra i gang en inkubator for teknologi i finansbransjen.

På Skolebenken: Nelly Maske, konserndirektør i Sparebank 1 SMN, sier at banken har hatt konkret nytte av at flere i konsernledelsen sitter på skolebenken sammen med Ind.øk-studenter fra NTNU.

- Det er stor interesse for innovasjon og strategi i næringslivet og blant Ind.øk-studentene. Jeg forsøker alltid å invitere noen mastergrads- og PhD-studenter (doktorgrad) når vi har slike Executive Forum. Så langt har det vært en suksessoppskrift, sier Alf Steinar Sætre.

LES OGSÅ: - Vil bli smertefullt å ta i bruk kunstig intelligens

Prestisjeutdanning

I festtaler om kunnskapsbyen Trondheim blir det ofte sagt at studenter og næringslivsledere må jobbe skulder ved skulder. Men det er ikke mange eksempler på at det faktisk skjer. At det er nettopp Ind.øk. som bringer dem sammen er ikke tilfeldig. Masterutdanningen ved Ind.øk. er blant landets vanskeligste å komme inn på.

Prestisjeutdanningen kombinerer ledelse, økonomi og teknologi. Ferdigutdannede kandidater kan ofte velge og vrake blant jobbtilbud. Studentene har hele veien gjennom studiet hatt kontakt med næringslivet.