Kvinnen ble i mars i år oppsagt fra stillingen ved Namdal Bilopphuggeri AS, der D.D.E.-vokalist Bjarne Brøndbo både er daglig leder, styreleder og medeier.

I stevningen som tirsdag ble sendt til Namdal tingrett, krever hun at oppsigelsen kjennes ugyldig, samtidig som hun krever erstatning fra bilopphuggeriet.

Den formelle begrunnelsen for oppsigelsen var innsparinger i bedriften, men ifølge stevningen mener hun at den reelle bakgrunnen er det anstrengte forholdet mellom henne og Brøndbo.

Ble sykmeldt

Han skal ha trakassert henne, noe som bidro til at hun ble sykmeldt, og har problemer med å komme tilbake i jobb, ifølge stevningen.

Advokat Jan Arild Vikan ved LOs juridiske kontor i Midt-Norge representerer kvinnen, og sier at de savner en formell begrunnelse for hvorfor bedriften ikke fulgte ansiennitetsprinsippet da kvinnen ble oppsagt. Han påpeker at Namdal Bilopphuggeri er en tariffbedrift, som har krav om å følge Hovedtalen.

- En tariffbunden bedrift skal ta utgangspunkt i ansiennitet, og selv om det kan være mange grunner til å fravike ansiennitetsprinsippet, så savner vi en protokoll med vurderinger rundt dette. Det skaper mistanke om at det er andre forhold som ligger bak, sier Vikan til Adresseavisen.

- Skjelt ut

I stevningen beskriver han flere konfrontasjoner mellom Brøndbo og kvinnen. Hun ble ansatt i bedriften høsten for to år siden, og i mars i fjor tok hun opp med ham at hun ikke hadde fått utbetalt alle overtidstimene hun hadde ført, ifølge stevningen.

Kvinnens jobb var å registrere deler på bilopphuggeriet, og hun fikk i januar i år beskjed fra ledelsen om at de ikke var fornøyd med tempoet. Ifølge et brev fra en verkstedleder fikk hun da beskjed om å kutte ut kvalitetssjekk av delene, samtidig som han ga beskjed til ledelsen om at bilopphuggeriet ville få flere reklamasjonskrav.

I midten av januar skal hun ha blitt oppringt og skjelt ut av Brøndbo mens hun satt og ventet på en legetime, og fem dager senere skal hun ha blitt kjeftet opp av ham på morgenen etter at hun kom på jobb, ifølge stevningen.

Her står det at Brøndbo skal ha vært forbannet, truende og brølende, noe som medvirket til at hun ble sykmeldt i én måned. Like etter at hun begynte på jobb igjen, ble hun innkalt til drøftingsmøte om en mulig oppsigelse.

Innsparinger

Ifølge protokollen skal ledelsen da ha vurdert innsparinger i bedriften siden årsskiftet, men Vikan sier at det er påfallende at det ikke ble nevnt på et allmøte for de ansatte i starten av januar.

- Plutselig skal en person sies opp, og det er tilfeldigvis personen som arbeidsgiver har fått et vanskelig forhold til, sier Vikan.

Kvinnens oppsigelse ble underskrevet 7. mars, og hun ble i oppsigelsestiden satt til andre oppgaver på bilopphuggeriet. Ifølge stevningen ble hun deretter sykmeldt med arbeidskonflikten som medvirkende årsak, noe som skal ha ført til at Brøndbo ringte til kvinnens fastlege.

- Fastlegen kan bekrefte at hun ble ringt opp av Brøndbo, som var misfornøyd med sykmeldingen, sier Vikan.

Han sier saken er egnet for rettsmegling, men at det er opp til motparten hvordan de vil ta saken videre.

Vil ikke kommentere

Advokat Arne Haugland i Advokatfirmaet Haugland & Lysø hadde 16. mai ikke mottatt stevningen. Han fikk påstandene fra stevningen som er gjengitt i denne saken tilsendt på e-post. Haugland sier Brøndbo ikke ønsker å kommentere dem.

- Vi kommer ikke til å kommentere stevningen, sier Haugland.

Bjarne Brøndbo skriver i en sms tirsdag kveld, at han ikke ønsker å kommentere eventuelle påstander.