Da de rundt 70 ansatte ved Reinertsen-verftet på Grønøra på Orkanger fikk beskjed om å komme på et allmøte fredag ettermiddag fryktet nok de fleste at de ville få beskjed om nedleggelse. I stedet fikk de vite at verftet er solgt til lokale investorer.

Salget skjer etter at Aker Solutions tok over Reinertsens olje- og gassvirksomhet tidligere i år. Like etterpå gikk Reinertsen konkurs. Etter at Aker Solutions tok over verftet i april i år har det vært usikkert for de Reinertsen-ansatte på Orkanger.

Fredag kom løsningen i form av en intensjonsavtale med det nyetablerte driftsselskapet Orkanger Fabrikasjon som skal sikre videre drift ved verftet. Driftsselskapet har de samme eierne som selskapet Orkanger Bygg, som fra før eier anlegget hvor driften foregår.

Totalt jobber det i dag 71 personer på verftet, som leverer ulike moduler, rør og undervannsstrukturer til olje- og gassbransjen. Det har de gjort siden midten på 90-tallet.

Ser fremover: Fra venstre: Walter Gifstad, integrasjonsleder i Aker Solutions, investor Kent Ranum, Kåre Walseng, tillitsvalgt i Nito, Magnus Stokke, tillitsvalgt for Fellesforbundet hos Reinertsen på Orkanger og Øystein Rognes, daglig leder ved verftet på Orkanger.

Alternativet er nedleggelse

Aker Solutions mener dette er en god avtale for de ansatte, ettersom alternativet var en nedleggelse av verftet.

- En kartlegging av ressurser og arbeidsvolumer etter oppkjøpet av Reinertsen konkluderte med at det ikke var aktuelt for Aker Solutions å drive videre på Orkanger, men nå har vi funnet en god løsning med en kjøper som skal sikre at verftet drives videre uten oss. De ansatte fikk et gladbudskap i dag, sier Walter Gifstad, integrasjonsleder i Aker Solutions.

Det eneste usikkerhetsmomentet er at det fortsatt kun er en intensjonsavtale. Men Aker Solutions håper at partene blir enige om en endelig avtale i løpet av mai og forhandlingene om en endelig avtale vil pågå neste uke.

Trondheimsinvestorer tar over

Om den endelige avtalen blir underskrevet slik Aker Solutions håper, vil verftet få investorer fra Trondheim som eiere. De største eierne i Orkanger Bygg er Øyvind Antonsen og Kent Ranum. Førstnevnte eier flere industrieiendommer i Trondheim og nærområdene gjennom selskapet Lord Eiendom. Han eier blant annet Bryggen-eiendommen på Bakklandet, og har tidligere vært inne som medeier i Peterson-fabrikken i Trondheim.

Den profilerte advokaten og investoren Kent Ranum har en tilsvarende post i selskapet, mens trondhjemmeren Bjørn Øie har en liten andel på under én prosent.

Må lete etter oppdrag

- Vi har vært eiendomseiere her siden 2015, og vi syntes det ble helt feil å måtte legge ned verftet, sier Ranum. Men han medgir at de må ha flere oppdrag.

- I dag er det mindre oppdrag enn antallet ansatte tilsier, men vi vil bygge opp igjen verftet stein for stein og vi er sikre på at virksomheten her også kan tilpasses andre bransjer enn bare olje- og gass, sier Ranum.

Med den beskjeden gikk de ansatte ved verftet helga i møte med langt bedre humør enn de fryktet.

- Ja, dette er det mest positive som har skjedd på lenge. Det blir selvsagt en prosess fremover, men nå tar vi det herfra, sier Magnus Stokke, tillitsvalgt for Fellesforbundet hos Reinertsen på Orkanger.

Også Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) er fornøyd med resultatet.

- Aker Solutions har vært veldig konstruktive etter at de kom inn på eiersiden, og de har jobbet godt med å finne en løsning. Nå er vi veldig takknemlige for å få med lokale investorer, sier Kåre Walseng som er tillitsvalgt i NITO.

Ingen av partene vil si prisen på det eventuelle salget.

I arbeid: Siden midten av 90-tallet har Reinertsen vært på Orkanger. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen